Με αφορμή ένα σημείωμα στο Facebook του προέδρου του λιμενικού ταμείου Ιεράπετρας Αντώνη Πετρά, ότι μετά από προσπάθειες σχεδόν δέκα χρόνων ξεκίνησε το πολύπαθο έργο προστασίας του λιμανιού της Ιεράπετρας.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο για όλους αφού θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να τοποθετηθούν περισσότερα από 350 νέα τετράποδα και 80 νέες δέστρες και να κλείσουν τα σπηλαιώματα που έχουν δημιουργηθεί από τον έντονο κυματισμό τόσα χρόνια . Στο τέλος όμως θα έχουμε ένα ασφαλές λιμάνι και αν ευοδωθούν και οι προσπάθειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα έχουμε μια νέα καλύτερη πλύστρα νέο τρέιλερ για μεγάλα σκάφη πλωτές προβλήτες εντός λιμένα, νέο λιμάνι στο Μακρύ γιαλό και στην Γρα Λυγιά και πολλά άλλα έργα που είναι έτοιμα να χρηματοδοτηθούν αφού πλέον έχουν ωριμάσει…….
…… υπό τον τίτλο: Επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες για την προστασία του λιμανιού, στην εφημερίδα Ιεράπετρα 21ος αιών, δημοσιεύτηκε σημείωμα του πρώην δημάρχου Σήφη Αναστασάκη, στο οποίο αναφέρονται:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι ξεκίνησε η εκτέλεση των εργασιών προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας. Οι εργασίες εκτελούνται με την πίστωση των 600.000 ευρώ που είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2011 και βάσει της μελέτης που είχαμε συντάξει, δημοπρατήσει και υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Το έργο τότε δεν είχε προχωρήσει λόγω ισχυρής παρέμβασης – αντίδρασης του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας. Σήμερα το έργο εκτελείται λόγω της πρόσφατης κήρυξης της περιοχής της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το έργο εκτελείται με την ίδια σύμβαση και ανάδοχο, που είχαμε επιλέξει με δημόσιο διαγωνισμό και περιλαμβάνει να εκτελεσθούν οι παρακάτω εργασίες:
- Να ενισχυθεί η προστασία του προσήνεμου μόλου στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα με την κατασκευή νέων τετράποδων.
- Να αποκατασταθεί η αποσαθρωμένη επίστρωση του μόλου με νέο σκυρόδεμα.
- Να σφραγισθούν οι σπηλαιώσεις που υπάρχουν στο σώμα του μόλου και
- Να επισκευασθεί –ανακαινισθεί η υπάρχουσα πλύστρα.
Χαιρόμαστε, λοιπόν, ιδιαιτέρως που ένα αναγκαίο για την Ιεράπετρα και τους ψαράδες της έργο, που προγραμματίσαμε, μελετήσαμε, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση και συμβασιοποιήσαμε, σήμερα εκτελείται», καταλήγει ο πρώην Δήμαρχος.
Όμως άλλη άποψη έχει για το ίδιο θέμα ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης με ανακοίνωση του:
«Οι ημερομηνίες και τα έγγραφα σας διαψεύδουν κ. Αναστασάκη»
«Παρά την πάγια τακτική μου να μην αναλώνομαι σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους δημότες, αναγκάζομαι να προβώ στην παρούσα τοποθέτηση για δύο λόγους.
Πρώτον, λόγω της επικινδυνότητας που ενέχει η δημοσιοποίηση αναληθών δηλώσεων που διαστρεβλώνουν εσκεμμένα την πραγματικότητα, οφείλω να προστατεύσω τους συμπολίτες μου και να τους ενημερώσω ορθά για το ιστορικό του έργου προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας.
Και δεύτερον γιατί θεωρώ κατάφωρη αδικία να ακυρώνεται και να απαξιώνεται η κοπιώδης, έγκαιρη και συστηματική δουλειά που έχει γίνει επί των ημερών μου στο Δήμο Ιεράπετρας, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να προχωρήσει η υλοποίησή του έργου το οποίο κινδύνευε να μην υλοποιηθεί και να χαθεί η χρηματοδότησή του λόγω αστοχιών και λαθών.
Σε απάντηση λοιπόν στα όσα ειπώθηκαν από τον πρώην Δήμαρχο παραθέτω τα εξής στοιχεία:
Στις 05.12.2012 η ανάδοχος εταιρεία, που στις 17.07.2012 είχε αναλάβει το έργο, υπέβαλε ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών με υπαιτιότητα του Δήμου Ιεράπετρας λόγω μη αδειοδότησης του έργου, καθώς ο φάκελος του έργου δεν είχε υποβληθεί σωστά από την τότε Δημοτική Αρχή, και με την απόφαση 348/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου επικυρώθηκε η διάλυση της σύμβασης.
Με βάση τα ανωτέρω το έργο περιήλθε σε κατάσταση αδράνειας και η χρηματοδότησή του παρέμεινε έκθετη.
Επομένως η κατάσταση που κλήθηκε να ανατρέψει η παρούσα δημοτική αρχή απαιτούσε από εμάς σκληρή δουλειά εκ του μηδενός την οποία συνοψίζω ως εξής:
- Το 2017 πραγματοποιήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να καθοριστεί η ζώνη λιμένα και να αποκτήσει ο Δήμος την αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου, κάτι το οποίο δεν είχαν φροντίσει να γίνει παλαιότερα όσο και αν το είχαν επισημάνει ως απαραίτητο βήμα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του έργου.
- Εκκινήσαμε εκ νέου όλη τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου απευθυνόμενοι σε ΥΕΝ, ΓΕΝ, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Υπουργείο Πολιτισμού, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Κρήτης για τις εγκρίσεις και σύμφωνες γνώμες που απαιτήθηκαν.
- Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με το λιμεναρχείο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για να λάβουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.
- Συντάξαμε από την αρχή πλήρη τεχνικό φάκελο του έργου στη Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
- Συντάξαμε πλήρη φάκελο εξαίρεσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου σε Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.Κρήτης.
- Κάναμε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εκδοθεί η τελική Απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 20-03-2018 για την έγκριση των εργασιών.
- Τέλος, με πρόταση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης του έργου ώστε να επισπευστεί η εκτέλεσή του, να αποφευχθούν επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες και να είναι πλέον σε θέση να υλοποιούνται οι εργασίες του στην παρούσα φάση.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν με τρόπο που δε χωράει αμφισβήτησης δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι για τη μη υλοποίηση του έργου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ευθύνεται το Λιμεναρχείο.
Δεύτερον, ότι η παρούσα δημοτική αρχή κατέβαλε υπέρογκη, συστηματική, μεθοδική και επίμονη προσπάθεια προκειμένου να κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες και να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Όλη η παραπάνω διαδικασία των εγκρίσεων από τη στιγμή που έγινε ο καθορισμός χώρου χερσαίας ζώνης λιμένα μέχρι την τελική έγκριση των εργασιών, διήρκεσε περίπου ένα έτος (από 22-02-2017 έως 20-03-2018).
Επομένως τίθεται το ερώτημα: Γιατί δεν αδειοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε το έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή εφόσον ήταν εφικτό και χρονικά στη διάρκεια της Δημοτικής σας περιόδου;
Ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα του έργου ήταν άμεσα ορατός γεγονός που οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο έργο δεν έλαβε στο παρελθόν την απαραίτητη προσοχή από εσάς.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω το Λιμεναρχείο και τον Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Παπαδάκη, το Λιμενικό Ταμείο και τον πρόεδρό του κ. Αντώνιο Πετρά καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που σε όλη αυτή την προσπάθειά μας συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας.
Η οικειοποίηση μίας εκ των επιτυχιών της παρούσας δημοτικής αρχής από μία προηγούμενη ίσως να εξυπηρετεί κάποιες διαδικασίες τις οποίες δεν θα μπω καν στη διαδικασία να εντοπίσω. Αλλά σεβόμενος τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του Δήμου που δούλεψαν εντατικά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να προλάβουν και εν τέλει να ανατρέψουν μία δύσκολη κατάσταση οφείλω να μην αποσιωπήσω τα στοιχεία.
Τα παραπάνω στοιχεία που παρατέθηκαν καθώς και αναλυτικά όλα τα έγγραφα που εκδόθηκαν μετά την εκκίνηση εκ νέου των διαδικασιών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τα μελετήσει και να ενημερωθεί.
Προσωπικά, κρίνω εντελώς άσκοπη, ανεξήγητη και επικίνδυνη για την αξιοπιστία του ίδιου του εμπνευστή τους, τη δημοσιοποίηση αναληθών ειδήσεων καθώς προάγουν μία τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Με λυπεί το γεγονός ότι ενώ δεν επιθυμώ να δημιουργώ αντιπαραθέσεις, καθώς σαφέστατα όλοι κρινόμαστε μόνο από τα έργα μας, έγινε αυτή η απόπειρα να απαξιωθεί και να μηδενιστεί μία τόσο μεγάλη προσπάθεια που έγινε επί των ημερών μου.
Θεοδόσιος Καλαντζάκης
Δήμαρχος Ιεράπετρας»