Αρχαία ΛατώΟύτε η πιο τρελή φαντασία δε θα μπορούσε να χωρέσει μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τη τραγική εξέλιξη των πραγμάτων για το χωριό μας. Ένα χωριό με τις ιδιαιτερότητες, τις ομορφιές, το πολιτισμό του. Στοιχεία που το κατέτασσαν σταθερά και για χρόνια τώρα ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του νομού και κατ’ επέκταση του Νησιού μας, και συνέβαλλαν ουσιαστικά στη διατήρηση του. Στοιχεία που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εξασθενούν με γοργούς ρυθμούς φθάνοντας σήμερα πια να μιλάμε για οριακές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ολικής εγκατάλειψης από την τοπική και κρατική εξουσία.

Το τελευταίο και ισχυρό χτύπημα το κλείσιμο της Λατούς, της αρχαίας πόλης με ην τεράστια ιστορική σημασία, έρχεται να διαδεχτεί το κλείσιμο του Αγίου Γεωργίου του Καβουσώτη όπως επίσης και την εγκληματική εγκατάλειψη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που με μαθηματική ακρίβεια και σύμφωνα πάντα και με στοιχεία της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη του μνημείου είναι θέμα λίγου χρόνου η ολοσχερής καταστροφή του αν δεν γίνουν σ’ αυτό οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης.
Μια εκκλησία λοιπόν σπάνιας ομορφιάς (¶γιος Ιωάννης Πρόδρομος) ετοιμόρροπη, άλλη μια (¶γιος Γεώργιος ο Καβουσώτης) κλειστή τα τελευταία χρόνια με ανεπανόρθωτες επίσης ζημιές, μια αρχαία πόλη (Λατώ) εγκαταλελημένη και κλειστή τώρα πια στα μάτια των επισκεπτών, και η Παναγία η Κερά χρόνια τώρα να περιμένει την περίφραξη του χώρου της και τη συντήρηση της ίδιας και να είναι ανοιχτή μετά κόπων και βασάνων έως της τρεις η ώρα, όα αυτά συνθέτουν την εικόνα του πολιτισμού της Κριτσάς που καλείται ο επισκέπτης να θαυμάσει.
Η μόνη λέξη που βγαίνει από τα στόματα μας αυτή τη στιγμή είναι ΝΤΡΟΠΗ. ΝΤΡΟΠΗ στην Ελλάδα του 2005, ΝΤΡΟΠΗ στην Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων και του πολιτισμού. Είναι η ίδια ντροή που νιώθουμε εμείς όταν οι επισκέπτες του χωριού μας ρωτούν γιατί η Λατώ είναι κλειδαμπαρωμένη, γιατί η Κερά κλείνει στις τρεις η ώρα, γιατί ο ¶γιος Γεώργιος είναι κλειστός. Ένα σωρό γιατί που ξεχείλισαν πια το ποτήρι της αγανάκτησης και μας αναγκάζουν να βγούμε δυναμικά και με κάθε μέσο προκειμένου να διαφυλάξουμε αυτά που εμείς, και όχι εσείς οι ιθύνοντες, κληρονομήσαμε, αυτά που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αυτά που αποτελούν την ζωτική πηγή διατήρησης του χώρου μας.
Όταν όλοι θυμόμαστε μια Κριτσά που κυριολεκτικά έσφυζ από ζωή τους θερινούς μήνες με χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε τη νέα κατάσταση που μας επιβάλει ο οικονομικός μαρασμός, με το ένα μαγαζί να κλείνει μετά το άλλο, ο κεντρικός άξονας του χωριού ερημωμένος, και οι σκυθρωπές φιγούρες των καταστηματαρχών να αποτελούν τη μοναδική ένδειξη κίνησης ειδικά από το μεσημέρι και μετά.
Όλα τα ΘΑ που ακούσαμε πέρισυ απο το κύριο Τατούλη και ακούμε χρόνια τώρα δυστυχώς έμειναν ΘΑ κάτι που μας αναγκάζει να επέμβουμε δυναμικά προκειμένου να σώσουμε τον τόπο μας του οποίου η κααστροφή είτε έμμεσα είτε άμεσα θα επηρεάσει όλους μας. Έτσι και με τη σύμφωνη άποψη όλων των νόμιμων φορέων της Κριτσάς συστάθηκε 9μελής επιτροπή αγώνα που αποτελείτε απο τον πρόεδρο και ένα σύμβουλο του τοπικού συμβουλίου, από δύο κατοίκους της Κριτσάς, από δύο εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου, από δύο του πολιτιστικού και από ένα εκπρόσωπο του εμπορικού συλλόγου Αγίου Νικολάου.

¶μεσες επιδιώξεις (της επιτροπής, των φορέων και κατοίκων της Κριτσάς) τα παρακάτω:

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ
1. Διεύρυνση ωραρίου από 1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου από 09:00 έως 18:00.
2. ¶νοιγμα λειτουργία τουαλετών.

ΛΑΤΩ
1. Πρόσληψη μόνιμου φύλακα.
2. Διεύρυνση ωραρίου από 1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου από 09:00 έως 18:00.
3. Συνολική ανάδειξη και συντήρηση της Λατούς.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΟΥΣΩΤΗΣ
1. ¶νοιγμα και συντήρηση του μνημείου.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
1. ¶μεση συντήρηση και άνοιγμα της εκκλησίας.

Για όλους τους παραπάνω χώρους προτείνουμε ένα κοινό εισιτήριο 3 ΕΥΡΩ. Εισητήριο που θα δίνει την δυνατότητα επίσκεψης σε όλους τους χώρους.

Στο δίκαιο αυτό αγώνα μας ζητούμε την έμπρκτη συμπαράσταση όλων των διοικητικών και συλλογικών φορέων της περιοχής και του νομού μας, της Εκκλησίας καθώς και οποιουδήποτε απλού πολίτη που ευαισθητοποιείται σε τέτοια θέματα όπως επίσης και των απανταχού Κριτσωτών οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται μακριά από τη γενέτειρα τους όμως είμαστε σίγουροι πως το μυαλό και η καρδιά τους βρίσκονται εδώ.

Τελειώνοντας σας γνωρίζουμε ότι τα χρονικά περιθώρια των υποσχέσεων για μάς ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Δεν περιμένουμε ούτε μέρα πια. Ήδη ξεκινάμε τον αγώνα μας ο ποιος θα λήξει μόνο με την λύση των παραπάνω προβλημάτων και καθιστούμε υπεύθυνο για οτιδήποτε θέλει προκύψει κάθε αρμόδιο που έχει την ευθύνη για την μη επίλυση των προβλημάτων μας.

Προσυπογράφουν οι πρόεδροι των:

Τοπικού Συμβουλίου,
Πολιτιστικού Συλλόγου,
Εμπορικού Συλλόγου,
Αγροτικού Συλλόγου,
Κτηνοτροφικού Συλλόγου,
Αγροτικού Συνεταιρισμού,
Αθλητικού Ομίλου και τα,
Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Πρώτη κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη (21/6), με κατάληψη της Παναγίας της Κεράς, σε μια προσπάθεια να μείνει ανοιχτή μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos