Λογιάδης: σε διάλυση η Επιθεώρηση Εργασίας στην Κρήτη – Θεριεύει η εργασιακή «ζούγκλα»
ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ25 ΓιώΣε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο[i] αναφέρονται οι μεσαιωνικές συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους τα ελάχιστα    στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, στην Κρήτη.

Σε ένα νησί με χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις, στην υπηρεσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απασχολούνται έντεκα υπάλληλοι. Την    ίδια ώρα μάλιστα που    η Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε νέα ανεξάρτητη αρχή, με θέση διοικητή.

Αποτέλεσμα είναι να μη μπορούν να γίνονται έλεγχοι για   να μπει ένα φρένο στην   εργοδοτική ασυδοσία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ρεθύμνου, όπου η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί μόνο με την προϊσταμένη και χωρίς άλλο προσωπικό.

Σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα το Εργατικό Κέντρο κατέγραψε 600(!) παραιτήσεις εργαζομένων που προσελήφθησαν τον Μάιο και παραιτήθηκαν τον Ιούνιο επειδή δεν άντεχαν τις συνθήκες εργασίας.

Η σκληρή γλώσσα των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης αφού μόλις μια χούφτα επιθεωρητών έχει την ευθύνη χιλιάδων επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη.

Το υπουργείο Εργασίας κάνει σχέδια επί χάρτου με αλλαγές και προοπτική ενδυνάμωσης της υπηρεσίας, ωστόσο οι συνθήκες στους εργασιακούς χώρους, γίνονται όλο και πιο αδυσώπητες με εξαντλητικά ωράρια, εξωφρενικά χαμηλούς μισθούς
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας για να υπάρξει άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας;

Πως θα προστατευθούν οι   εργαζόμενοι του νησιού και το κυριότερο πως θα εφαρμοστεί η νομοθεσία;

Ο ερωτών βουλευτής Γεώργιος Λογιάδης


[i] https://www.neakriti.gr/article/kriti/1667850/kriti-ergazomenoi-horis-thorakisi-stin-epitheorisi-ergasias-ermaia-ergasiakis-zouglas-video/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos