Μάχη του Κοψά, 76η επέτειος εκδήλωση
Μάχη του Κοψά, 76η επέτειος

Ο Δήμος Χερσονήσου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και την εκκλησία, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον εορτασμό

της 76ης επετείου από την ιστορική Μάχη του Κοψά (Μάχη της Κρήτης, Μάιος 1941), που έλαβε χώρα στη περιοχή «Κοψά» της Ανώπολης.

Η περιοχή του Κοψά επόπτευε την ζώνη ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και χρησίμευσε ως εκ τούτου, λόγω της γεωμορφολογίας της, ως ιδανική στρατιωτική θέση άμυνας μίας μονάδας του ελληνικού στρατού. Εβδομήντα, περίπου Έλληνες στρατιώτες οπλισμένοι μόνον με τουφέκια, αντιμετώπισαν νικηφόρα ογδόντα περίπου Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα και ατομικά αυτόματα όπλα. Σκοτώθηκαν είκοσι δύο και αιχμαλωτίστηκαν περίπου σαράντα με πενήντα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές.

Ο δήμος Χερσονήσου αναγνωρίζοντας την υψηλή του ευθύνη στο να συντηρήσει τη συλλογική μνήμη και την ιδιάζουσα, υπερτοπικής σημασίας, συγκεκριμένη ιστορική  μάχη στην Ανώπολη, έχει ήδη ξεκινήσει την διαδιακασία αίτησης για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, για την καθιέρωση της επετείου της Μάχης Κοψά, ως επίσημης τοπικής εορτής και αργίας για τον δήμο Χερσονήσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαϊου 2017, στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του  Δήμου Χερσονήσου. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Kρήτης Ειρηναίος τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση – Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο  κ. Γιάννης Χρηστάκης.

Η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί και στη συνέχεια στις 10:00 θα γίνει η έναρξη της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Μαστοράκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos