Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης
Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης

Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία τις εκδηλώσεις εορτασμού της 75ης Επετείου για τη Μάχη της Κρήτης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσία τους διακεκριμένοι προσκεκλημένοι τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας Mr Peter Cosgrove, οι Γενικοί Πρόξενου της Ελλάδος και της Νέας Ζηλανδίας, ο Αντιστράτηγος και Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης

και ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος οι Αυστραλιανές Ένοπλες δυνάμεις στρατού, αεροπορίας και ναυτικού, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Ανάστασιος Βάμβουκας, Αντιπρόσωποι των Αυστραλιανών Ταγμάτων, Πρόεδροι Παροικιακών Οργανισμών καθώς επίσης οι εναπομείναντες Anzac Βετεράνοι Norman Maddock, Lesley Manning και Bill Rudd.

Τα δυο σωματεία οργανώσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και έδωσε το μήνυμα στους προσκεκλημένους ότι οι Κρήτες της Αυστραλίας δεν ξεχνούν και αποτίουν φόρο τιμής στους Ήρωες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κρήτης.

Μεγάλη επιτυχία είχε επίσης και το Κρητικό Γλέντι που διοργανώθηκε το Σάββατο 09 Απριλίου, στο Κρητικό Χωριό το καλλιτεχνικό κομμάτι του οποίου ανελάβαν ο Γιώργος Μαγγελάκης με το συγκρότημα του απευθείας αφηχθέντες από τη Κρήτη και με τα χορευτικά συγκροτήματα των δυο συλλόγων να δίνουν λαμπρό, γνήσιο και συγκινητικό Κρητικό αέρα στη βραδιά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν τη Κυριακή 10 Απριλίου, με την Επίσημη Παρέλαση των τμημάτων, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με την συμμετοχή των θρησκευτικών, Προξενικών και Πολιτικών μας αρχών και ολόκληρης της Ελληνικής Παροικίας. Επίσης συμμετείχαν όλα τα τμήματα των Αυστραλών και Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών & Βετεράνων Αγωνιστών της Μάχης της Κρήτης καθώς επίσης και μια πληθώρα ελληνικών Σχολείων και παροικιακών Οργανισμών. Της παρέλασης προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Αρχιεπισκοπικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου 221 Dorcas Street South Melbourne χοροστατούντος του Πάτερ Χρήστου Δημολιάνη.

Οι εκδηλώσεις για την 75η Επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους με ομιλίες, παρουσιάσεις, φόρουν, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Αξίζει να αναφέρουμε τη Παρουσίαση Βιβλίου του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού Dr Peter Ewer με τίτλο “The forgotten ANZAC’s” που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 06 Απριλίου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ο τέως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Κλείνοντας να αναφέρουμε επίσης ότι η Επίσημη Έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης θα μεταφέρεται από σχολείο σε σχολείο ανά δυο εβδομάδες σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με σκοπό την ενημέρωση και επιμόρφωση των μαθητών της Βικτώριας.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: