Έφυγε σε ηλικία 75 ετών ο Μιχάλης Μυγιάκης, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ιεράπετρας για 10 και χρόνια.
Εξελέγη για πρώτη φορά το 1978 σε ηλικία 35 ετών και έγινε ο νεότερος σε ηλικία εκλεγμένος Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Υπηρέτησε την πόλη επί τρεις συνεχόμενες τετραετίες. Από το 1978 έως το 1990.
Ψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Ιεράπετρας Μιχάλη Μυγιάκη.
Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας μεταπολιτευτικά.
Πρωτεργάτης και εγγυητής της συνεργασίας και της συνεννόησης, αγωνιστής της αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης, κόντρα στο κλίμα της εποχής του, με μοναδικό στόχο την πρόοδο της πόλης μακριά από προσωπικές επιδιώξεις, τον αξίωσαν να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των δημοτών πέρα από παραταξιακές προτιμήσεις.
Η διοίκηση του στον Δήμο με ήθος ,εντιμότητα, ειλικρινή κατανόηση και συμπαράσταση στο πρόβλημα του κάθε δημότη άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στην κοινωνία της πόλης μας.
Επί των ημερών του, μεταξύ των πολλών άλλων, δημιουργήθηκαν πρωτοποριακοί για την εποχή τους πολιτιστικοί θεσμοί που χρόνια τώρα συντροφεύουν εμάς και τους επισκέπτες μας στα όμορφα Γεραπετρίτικα καλοκαίρια.
<<Υπάρχει σήμερα βαθιά ανάγκη για μια γνήσια ψυχαγωγία του λαού μας. .Χορτάτοι από το τσιμέντο ,το πλαστικό και τα σήριαλς ψάχνουμε για μια σωστή ψυχαγωγία που μας επιτρέπει από τη μια να ανακαλύπτομαι την αληθινή ανθρώπινη ταυτότητα μας και από την άλλη μας ενώνει με τα πάθη των ανθρώπων όλης της γης. >> . Έτσι το μακρινό καλοκαίρι του 1983 έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα του θεσμού των ΚΥΡΒΕΙΩΝ.
Η κοινή μας πορεία αποτελεί για εμάς παράδειγμα και οδηγό στην συνεχή επιδίωξή μας για συνεννόηση και συνεργασίες με στόχο την πρόοδο του τόπου μας.
Εκφράζομε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ ΜΙΧΑΛΗ ΜΥΓΙΑΚΗ.
Καλούμαστε σήμερα να αποτείνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον εκλιπόντα πρώην Δήμαρχο Ιεράπετρας, Μιχάλη Μυγιάκη, που από χθες το βράδυ δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας.
Ο εξαίρετος φίλος μου, ο εκλιπών Μιχάλης Μυγιάκης, τίμησε με την προσωπικότητα, το ήθος και την αγωνιστικότητα του την τοπική αυτοδιοίκηση, από την θέση του Δημάρχου Ιεράπετρας, την οποία υπηρέτησε με όραμα και δημιουργικό πνεύμα για τρείς συνεχόμενες τετραετίες.
Μεταμόρφωσε στην κυριολεξία την πόλη της Ιεράπετρας προσδίδοντας της το κύρος που της αναλογεί με το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό του έργο. Το έργο αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την Ιεράπετρα και σκοπεύουμε όλοι μας να το συνεχίσουμε στο ακέραιο.
Με τον εκλιπόντα Μιχάλη Μυγιάκη μας ενώνουν πολλά, κοινοί αγώνες για τον τόπο μας από το διαφορετικό μετερίζι στο οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε ο καθένας μας, αλλά κυρίως μια αληθινή και ανθρώπινη φιλία και εκτίμηση.
Τα λόγια μοιάζουν φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά του στην πόλη και στους κατοίκους της Ιεράπετρας, το έργο του όμως θα συνεχίσει να θυμίζει σε όλους μας ότι ο εκλιπών Μιχάλης Μυγιάκης προσέφερε την ψυχή του για τον τόπο μας.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου προς τους οικείους του.
Καλό ταξίδι, φίλε Μιχάλη, οι αγώνες, η προσφορά και το έργο σου δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη για την απώλεια του Μιχάλη Μηγιάκη
Ο Μιχάλης Μηγιάκης τίμησε την Ιεράπετρα με την αφοσίωση και την προσφορά του στον τόπο. Πιστός στις αρχές και τις αξίες του, με ήθος κι εντιμότητα υπηρέτησε για χρόνια τη Γεραπετρίτικη κοινωνία. Μέσα από το έργο του στην Αυτοδιοίκηση άφησε σημαντική παρακαταθήκη, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συμπορευτούμε μαζί του, αλλά και παράδειγμα για τους νεότερους. Αποχαιρετώ έναν ξεχωριστό άνθρωπο και πραγματικό φίλο. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Μιχάλη Μηγιάκη για την απώλειά της.
Γιάννης Δραγασάκης
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Στην Ιεράπετρα, σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, μετά το άγγελμα του θανάτου του Μιχαήλ Μυγιάκη, πρώην Δημάρχου Ιεράπετρας, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, με θέμα: Συλλυπητήριο ψήφισμα για το θάνατο του Μιχαήλ Μυγιάκη.
Στη συνεδρίαση αυτή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο ενός εξαίρετου ανθρώπου που υπηρέτησε τον Τοπική Αυτοδιοίκηση, επί σειρά ετών, από τη θέση του Δημάρχου, ανέγνωσε σχέδιο συλλυπητήριου Ψηφίσματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση Προέδρου του
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
- Εκδίδει το παρακάτω Ψήφισμα:
«Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του εξαίρετου συμπολίτη μας και πρώην Δημάρχου Ιεράπετρας, Μιχαήλ Μυγιάκη. Ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επί τρεις θητείες, από τη θέση του Δημάρχου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι εκείνος που καθιέρωσε το 1983 τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κύρβεια» που πλέον έχουν γίνει θεσμός.
Επίσης, υπηρέτησε, από τη θέση του φιλολόγου καθηγητή την εκπαίδευση, αλλά και τους νέους, δείχνοντας το δρόμο της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.
Ο Μιχαήλ Μυγιάκης πορεύτηκε με εντιμότητα και υψηλές αρχές τόσο στον επαγγελματικό του βίο, όσο και στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου διακρίθηκε για το ήθος, την ευγένεια και την ειλικρίνειά του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με τα κοινά, αφού μέχρι και λίγες μέρες πριν το θάνατό του αρθρογραφούσε σε τοπική εφημερίδα, θίγοντας κυρίως θέματα της καθημερινότητας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, εκφράζει την ειλικρινή του θλίψη για το θάνατό του και αποφασίζει την έκδοση του παρόντος Ψηφίσματος, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής.»
- Εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του εξαίρετου συμπολίτη και πρώην Δημάρχου Μιχαήλ Μυγιάκη που με το ήθος και την εντιμότητά του υπηρέτησε τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Δήμο και την κοινωνία γενικότερα.
- Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένειά του, επιδίδοντας το παρόν ψήφισμα.
- Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στην παρούσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση αυτού.
- Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του, εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Αφού συντάχθηκε το παρόν υπογράφηκε, όπως παρακάτω:
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Νταραράς Ηλίας Βιαννιτάκης Μιχαήλ
Τα Μέλη
1. Ασπραδάκης Γεώργιος | 14. Μυλωνά-Μαμαντοπούλου Ειρήνη |
2. Βλάσση Ελένη | 15. Πανταζής Αργύριος |
3. Βρυγιωνάκης Εμμανουήλ | 16. Παπαδοπετράκης Ανδρέας |
4. Ζερβάκης Εμμανουήλ | 17. Πετράς Αντώνιος |
5. Κορνάρος Χαράλαμπος | 18. Προϊστάκης Γεώργιος |
6. Κοτσιφάκη Μαρία | 19. Σκυβάλου- Ρουμελιωτάκη Μαρία |
7. Κουγιουμουτζάκης Γεώργιος | 20. Σουραβλής Χριστόφορος |
8. Λιανάκης Γεώργιος | 21. Σπυριδάκης Μιχαήλ |
9. Λουτσέτης Εμμανουήλ | 22. Τζιρβελάκης Ιωάννης |
10. Μαστοράκης Γεώργιος | 23.Φραγκούλης Εμμανουήλ |
11. Μαστοράκης Πέτρος | 24. Χανιωτάκης Νικόλαος |
12. Μαχαιράς Ιάκωβος | 25. Χατζημαρκάκη Χρυσούλα |
13. Μαχαιράς Μιχαήλ |
Μιχάλης Μυγιάκης του Νικολάου και της Ευγενίας
Γεννήθηκε στη Γρα-Λυγιά Ιεράπετρας τον Ιανουάριο του 1943. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Ιεράπετρα και σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια μαθήματα Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Λογοτεχνίας στο ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Το 1966 εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της Πόμπιας του Ηρακλείου. Εκεί έμεινε επί τριετία. Το 1969-70 υπηρέτησε στο Γυμνάσιο της Ιεράπετρας και το 1972 αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω πιέσεων από το στρατιωτικό καθεστώς.
Επιχειρήσεις και δημοτικές εκλογές 1978
Το 1972 ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και άνοιξε το ξενοδοχείο “Λυγιά”. Στις εκλογές του 1978 κατήλθε υποψήφιος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη Δήμαρχος με το συνδυασμό Δημοκρατική Συνεργασία με διαφορά 14 ψήφων από τον έως τότε Δήμαρχο, Ιωάννη Αγιαννιωτάκη. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 1979.
Το νέο σχέδιο πόλεως
Με το όνομα του Μιχάλη Μυγιάκη συνδέεται το νέο σχέδιο πόλεως. Ειδικότερα, ως Δήμαρχος ασχολήθηκε με την εκπόνηση του σχεδίου πόλεως, της αποχέτευσης και της ύδρευσης, την πλακόστρωση όλης της λεγόμενης Κάτω Μεράς. Ιδρύονται σχολεία, παιδικές χαρές, βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους, εργατικές κατοικίες, ασφαλτοστρώνονται οι υφιστάμενοι δρόμοι, ανοίγεται ο περιφερειακός της Κύπρου και γίνεται σήμανση και ονοματοδοσία των δρόμων.
Τα Κύρβεια
Ο Μυγιάκης δίνει προτεραιότητα στα πολιτιστικά, τα οποία θεωρεί μορφή οργάνωσης της κοινωνίας. Έτσι, επί δημαρχίας του θεσμοθετήθηκαν το 1983 τα “Κύρβεια”, ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνεχίζονται αδιαλείπτως μέχρι τις μέρες μας. Επίσης, ιδρύθηκε το Πολύκεντρο, Σχολή Μουσικής και Χορού και το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Το Επεισόδιο του Φρουζή
Στα πρώτα χρόνια της δημαρχίας Μυγιάκη σημειώθηκε τα επεισόδια του Φρουζή, όταν ένα ειρηνικό συλλαλητήριο αγροτών και συνδικαλιστών παρεμποδίστηκε βίαια από την αστυνομία σε μια απόκρημνη τοποθεσία, ανάμεσα σε δύο λόφους, που ενώνονταν με μια στενή γέφυρα. Δύο άτομα τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές είχαν σκοπό να κινηθούν προς τη Νομαρχία Λασιθίου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Η εν λόγω επίθεση έγινε με εντολή της κυβέρνησης, όπως είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ο Νομάρχης. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των εξαγωγών αγγουριών προς τις χώρες της ΕΟΚ, εξαιτίας της αντισταθμιστικής εισφοράς των 17,30 δρχ. που επέβαλε η Κοινότητα.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας και της υπόλοιπης Κρήτης βρισκόταν σε αναβρασμό. Ένα μέτωπο διεκδικήσεων είχε κάνει την εμφάνισή του εκείνη την περίοδο. Οι παραγωγοί αγγουριού ανά την Κρήτη κινητοποιήθηκαν και κατηγόρησαν την κυβέρνηση, επειδή το 1978 τους έσπρωξε στο να καλλιεργήσουν αγγούρια, ωστόσο δεν ελάμβανε η ίδια μέτρα για να διευκολύνει την εξαγωγή τους. Κορύφωση των αντικυβερνητικών αντιδράσεων ήταν το επεισόδιο στη Γέφυρα του Φρουζή, το Νοέμβριο του 1979. Την παραμονή του επεισοδίου (9 Νοεμβρίου) έγινε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπό το Δήμαρχο Μυγιάκη και με πρόεδρο το Μανώλη Μαστοράκη. Την ίδια ημέρα είχε γίνει με επιτυχία αγροτικό συλλαλητήριο από τους αγρότες της Μεσαράς στο Ηράκλειο. Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση. Την απόφαση πήραν ο Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών Ιεράπετρας (με πρόεδρο τον Ανδρέα Δραγασάκη) και ο Αγροτικός Σύλλογος Λασιθίου, που ήταν και οργανωτές του συλλαλητηρίου.
Την επομένη ημέρα, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 1979, τα καταστήματα στην Ιεράπετρα έκλεισαν με απόφαση της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και η νύφη του Λιβυκού θύμιζε νεκρή πόλη. Χιλιάδες αγρότες όχι μόνο από την Ιεράπετρα αλλά και από το Γούδουρα, το Μακρυγιαλό , τη Σητεία και τον Κουτσουρά ξεκίνησαν για τον Άγιο Νικόλαο με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, επευφημούμενοι από τον κόσμο και κρατώντας σημαίες. Μαζί τους (εκτός από το Μυγιάκη και το Μαστοράκη) ήταν πολλοί συνδικαλιστές, όπως ο Κωστής Κοντοπόδης (1908-2009), μετέπειτα βουλευτής. Η Νομαρχία Λασιθίου έκλεισε με ένα οικοδομικό όχημα (γκρέιντερ) τη Γέφυρα Φρουζή και απέναντι είχε παρατάξει την Αστυνομία, ενώ πιο πέρα βρίσκονταν ο Νομάρχης Λαμπρινάκος με το Διοικητή της Χωροφυλακής και τον Εισαγγελέα. Στους λόφους είχαν παραταχθεί ένοπλοι χωροφύλακες. Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για πρώτη φορά στην Κρήτη έπειτα από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μανώλη Δανδουλάκη στην εφημερίδα “Ριζοσπάστης” (11/11/1979) ισχυρές δυνάμεις της χωροφυλακής επιτέθηκαν με δακρυγόνα και ρόπαλα εναντίον των παραγωγών της Ιεράπετρας, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τον Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας αγρότης στο κεφάλι και άλλος στο πόδι. Οι μόνοι που πέρασαν απέναντι ήταν ο Στέλιος Μιχαλάκης από τους Μύθους (έχει πεθάνει) και ο Αλέκος Γαϊτάνης από τη Βαϊνιά και συνελήφθησαν.
Ο τότε Αντιδήμαρχος Νικόλαος Χαραλαμπάκης, πρώην πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο οποίος δεν πήγε στη διαδήλωση, ανταποκρίθηκε στην έκκληση κάποιου από τους διαδηλωτές για φάρμακα και νερό, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράπετρας, τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα. Ο Αντιδήμαρχος έφτασε στο χώρο της κινητοποίησης και ζήτησε τον τηλεβόα, ζητώντας να συνομιλήσει με το Νομάρχη. Ο τελευταίος έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να τον αφήσουν να περάσει. Ο Χαραλαμπάκης ζήτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Έπειτα από σύσκεψη, ο Νομάρχης και ο Εισαγγελέας αποφάσισε να τους αφήσουν, με τον όρο να φύγουν από απέναντι και να μην πειράξουν τίποτε. Οι διαδηλωτές είχαν ανάψει φωτιές και μετά την εξέλιξη αυτή έφυγαν. Έμειναν μόνον 3 άτομα: ο Χαραλαμπάκης, ο Γιάννης Γιαννακουδάκης και η Μυγιάκαινα, η μητέρα του Δημάρχου, η οποία είχε πάει να συμπαρασταθεί στο γιο της. Τελικά, οι 2 αφέθηκαν ελεύθεροι και πήγαν στην Ιεράπετρα.
Οι αγρότες είχαν μείνει στη γέφυρα επί 7 ώρες και αποχώρησαν στις 6 το απόγευμα, έπειτα από ομόφωνη απόφαση να συντονίσουν τον παγκρήτιο αγώνα, έχοντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων της Μεσαράς, της Άρβης, της Παλαιοχώρας και του Ρεθύμνου. Η πρωτοφανής αγωνιστική κινητοποίηση τελείωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία της Ιεράπετρας, με μία συγκέντρωση στην πλατεία του Δημαρχείου. Στην εν λόγω συγκέντρωση παρέστη και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λυκούργος Καλλέργης (1914-2011).
Η θεομηνία του 1980
Το Δεκέμβριο του 1980 επί δημαρχίας του η Ιεράπετρα αντιμετώπισε για μία ακόμη φορά φυσικές καταστροφές, αυτήν την φορά από ανεμοθύελλα.
Ήταν Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 1980. Στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος έπνεαν άνεμοι 8 και 9 Μποφόρ. Τα νότια παράλια επλήγησαν περισσότερο και το λιμάνι της Ιεράπετρας παραδόθηκε στη θεομηνία. Μαζί και τα πλοιάρια, αλιευτικά και σκάφη αναψυχής, που μέχρι πριν λίγες ώρες έπλεαν αμέριμνα στην περιοχή.
Στην Ιεράπετρα επικράτησε πανικός. Νομαρχία και Λιμεναρχείο ενημερώθηκαν αμέσως για την κατάσταση διά τηλεφώνου. Από το ραδιόφωνο άρχισαν να μεταδίδονται εκκλήσεις προς τους οδηγούς φορτηγών να μεταφέρουν ογκόλιθους με σκοπό την ενίσχυση της προκυμαίας. Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Λασιθίου σπεύδει επί τόπου. Στις 5 Δεκεμβρίου συνέρχεται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεραπέτρας και εκδίδει ψήφισμα (Βλ. Παράρτημα Ι). Με αυτό:
- Εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τους αγρότες της περιοχής που επλήγησαν από την τελευταία θεομηνία.
- Παρακαλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν για την εκτίμηση των ζημιών και την Κυβέρνηση για άμεση και δίκαιη αποζημίωση των καλλιεργητών.
Οι ζημίες ήταν τεράστιες. Ο προσήνεμος μόλος της Ιεράπετρας καταστράφηκε από τη θαλασσοταραχή κατά το ένα τρίτο, καθώς υπέστη ρήγμα 150μ (το συνολικό του μήκος ήταν 450μ). Τέσσερα σκάφη βυθίστηκαν και 15 άλλα έπαθαν ζημίες. Επίσης, επλήγησαν καλλιέργειες κηπευτικών σε θερμοκήπια, ιδιαίτερα στον Ξερόκαμπο και στον Περιστερά. Σε όλο το νομό Λασιθίου ξεριζώθηκαν ολόκληρα δέντρα και μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου και φρούτων έπεσαν στο έδαφος. Σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία παρουσία και του Δημάρχου ανακοινώθηκε ότι χρειαζόταν το ποσό των 12 εκατ. δρχ. περίπου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να θωρακιστεί ο μόλος.
Η κυβέρνηση Ράλλη αποτυγχάνει να ενεργήσει καίρια και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεραπέτρας σε άλλο ψήφισμα διαμαρτύρεται για την αδιαφορία της κυβέρνησης που έμεινε μακριά από τα υπεσχημένα προς το Δήμο για τη θωράκιση και την αποπεράτωση του λιμανιού (βλ. Παράρτημα Ι). Ο βουλευτής Μανώλης Χατζηνάκης έκανε λόγο για “εγκληματική αμέλεια” της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι εδώ και 3 χρόνια το υπουργείο εκώφευε στις εκκλήσεις του για την κατασκευή προστατευτικού κρηπιδώματος. Ο τελευταίος κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, ζητώντας τον καταλογισμό ευθυνών. Σε διαβήματα προς την κυβέρνηση προέβη και ο κυβερνητικός βουλευτής, Μανώλης Κοθρής. Το Λιμενικό Ταμείο από την πλευρά του ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία (Δημοσίων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας) να ενεργήσουν ώστε να αποφευχθούν νέες καταστροφές από νέα θαλασσοταραχή.
Μετέπειτα χρόνια
Ο Μιχάλης Μυγιάκης επανεξελέγη με ποσοστό 60,3% στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Οκτωβρίου 1982 και στις εκλογές του 1986 με 57,04% έναντι 38,3% για το Γιάννη Αγιαννιωτάκη και 29,61% για το Νικόλαο Καρανδεινό.
Επί δύο συνεχή χρόνια αναδείχθηκε “Πρόσωπο της Χρονιάς” από την εφημερίδα “Τα Νέα” και θεωρείται υπόδειγμα Δημάρχου περιφερειακής πόλης. Η πόλη βραβεύτηκε για την καθαριότητα.
Παραιτήθηκε (για προσωπικούς λόγους) λίγους μήνες προτού ολοκληρωθεί η τρίτη θητεία του, η οποία ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 1986. Τον διαδέχθηκε για μερικούς μήνες ο Βασίλειος Μήλας.
Ο Μιχάλης Μυγιάκης παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος του, με εκπομπές σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, αρθρογραφώντας στην τοπική εφημερίδα « Ιεράπετρα 21ος Αιών», συμμετέχοντας και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.
Από το βιβλίο ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ του Ανέστη Κοκκινίδη.
Έκδοση: « Ιεράπετρα 21ος Αιών»