Μπαίνει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα στον Τουριστικό τομέα στο Λασίθι
Μπαίνει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα στον Τουριστικό τομέα στο Λασίθι

Με την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας να αναγνωρίσει καθολική ισχύ για την Τοπική Κλαδική Σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου, (μαζί με τη αντίστοιχη του νομού Χανίων) και την υπογραφή της από την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου,

αποκαθίσταται η στοιχειώδης κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις του σημαντικότερου οικονομικού τομέα του νομού μας, με τον μεγαλύτερο αριθμό μισθωτών.

Η καθολική ισχύς της σύμβασης, που είχε υπογραφεί από τον Μάϊο του 2018, έγινε δυνατή επειδή μπήκε σε εφαρμογή από τις 21 Αυγούστου 2018, με το τέλος των μνημονίων, ο ψηφισμένος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.  Παύει δηλαδή, να είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να μειώνει τους μισθούς ή να υπογράφει αυθαίρετες ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, όταν υπάρχει σε ισχύ κλαδική σύμβαση. Σταματά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στο νομό θα καλύπτονται από την τοπική κλαδική σύμβαση και θα πρέπει να έχουν τις ίδιες απολαβές και δικαιώματα.

Με την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αυτό δεν είναι “ιδεοληψία” της  Αριστεράς  όπως κραυγάζουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΕΒ που οραματίζονται το πρόγραμμα του Πινοσετ αλλά η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Γνωρίζουμε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων

  • με τη κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων,
  • με την ανασφάλεια και εξαθλίωση του φτωχότερου μέρους του πληθυσμού
  • και κυρίως με την τεράστια ανεργία,

έχουν δημιουργήσει μια εργασιακή ζούγκλα, η οποία θέλει μεγάλο και συστηματικό αγώνα, τόσο από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για να σταματήσει και να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που επιβλήθηκε στη χώρα.

Η αποκατάσταση του βασικού συνδικαλιστικού δικαιώματος των Συλλογικών Συμβάσεων, μαζί με την κατάργηση του “υποκατώτατου μισθού” για τους νέους και την αύξηση του βασικού μισθού είναι τα πρώτα βήματα ώστε τα ωφέλη της ανάπτυξης να μοιραστούν δικαιότερα.

Είναι μια μεγάλη δικαίωση του κοινωνικού και πολιτικού αγώνα των εργαζομένων όλη την περίοδο των μνημονίων και ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιείται.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos