Με το Προεδρείο του Δ.Σ του Δικτύου Ορεινών Δήμων Κρήτης και αντιπροσωπεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (18/3) ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Κατά τη συνάντηση, παραδόθηκε στο Γ.Γ το σχέδιο της σύμβασης για τη δημιουργία του Δικτύου των Ορεινών όγκων της Μεσογείου και συζητήθηκε το θέμα των μελετών που θα εκπονηθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροίμων για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας.
Ο κ. Τσόκας σε δηλώσεις που έκανε, μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από κοινού από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους και θα αποτελέσουν ένα πολύ καλό εργαλείο για το μέλλον της κτηνοτροφίας στους Ορεινούς Όγκους.
Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου των Ορεινών Δήμων κ. Νίκος Ξυλούρης τόνισε ότι οι μελέτες αυτές αντιμετωπίζουν για τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και βοηθούν την ανάδειξη της κτηνοτροφίας σε μια σύγχρονη εκμετάλλευση αφού η παραδοσιακή έχει χαμηλή απόδοση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις που έγιναν έχουν ως εξής:
Γ.Γ: Είχαμε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ορεινών Όγκων και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Μου παραδόθηκε το σχέδιο της σύμβασης για τη δημιουργία του Δικτύου των Ορεινών όγκων της Μεσογείου, το οποίο θα υπογράψει τώρα και η Περιφέρεια και θα προωθηθεί.
Συζητήσαμε το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας και της μελέτης που θα γίνει για να συμμετάσχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Έτσι λοιπόν, σε συνεννόηση με το δήμαρχο κ. Ξυλούρη και τον εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ, θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι 39 Δήμοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο Δίκτυο. Χρειαζόμαστε λοιπόν μελέτες. Επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο άμεσα τεχνικά να καλυφθούν όλες αυτές οι μελέτες από το Επιμελητήριο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τους μισούς, με τους πρώτους 19-20 Δήμους ώστε να μπουν από φέτος στην πρώτη προκήρυξη. Παράλληλα θα δουλεύουμε και τις υπόλοιπες μελέτες για να μπορέσουμε να ξεκινσουμε τον επόμενο χρόνο με τους υπόλοιπους Δήμους. Η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνει από κοινού από την Περιφέρεια και τους Δήμους και πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για το μέλλον της κτηνοτροφίας στους Ορεινούς Όγκους.
Ερ: Τι περιλαμβάνουν αυτές ο μελέτες;
Απ: Αυτές οι μελέτες ουσιαστικά θα μας περιγράψουν το μέλλον της κτηνοτροφίας. Πώς θα φύγουμε από την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, όπου ο κτηνοτρόφος δεν έχει κανένα μέλλον και δεν έχει μπει καθόλου στο δευτερογενή τομέα. Κυρίως θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των Ορεινών Όγκων δηλαδή το θέμα του Ψηλορείτη, της υπερβόσκησης και τα σχετικά θέματα.
Ερ: κ. Δήμαρχε, ποιος είναι ο ρόλος των μελετών στη ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων;
Απ: Οι μελέτες γίνονται με βάση την προκήρυξη στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις ενέργειες που έχουν γίνει για να προστατευθούν οι Ορεινοί Όγκοι. Ένα βασικό πρόβλημα που εμφανίζεται στο περιβάλλον είναι η υπερβόσκηση και οι μελέτες αυτές αντιμετωπίζουν για τα επόμενα 5 χρνια, και ελπίζουμε και διαχρονικά, το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της κτηνοτροφίας. Ο Γ.Γ έχει δεχθεί από την πρώτη μας συνάντηση την ανάγκη χρηματοδότησης και γενικότερης υποστήριξης των μελετών. Ήδη έχει εγκριθεί ένα σημαντικό ποσό και σε δύο χρόνια, 2006, θα έχουμε τις μελέτες για όλους τους Δήμους που έχουν ενδιαφερθεί για να μας καθορίσουν το ποσοστό μείωσης της κτηνοτροφίας για τα επόμενα 5 χρόνια και την προοπτική που θα έχει η κτηνοτροφία στην Κρήτη δηλαδή αυτό που είπε ο Γενικός προηγουμένως, η μετεξέλξή της σε σύγχρονη και βιώσιμη δραστηριότητα.
Ερ: Εσείς έχετε ήδη την εικόνα για το που θα επικεντρωθούν οι μελέτες;
Απ: Βέβαια. Κάθε Δήμος έχει την εικόνα του ποια είναι η κατάσταση της κτηνοτροφίας σήμερα σε αυτόν και που θέλει να πάει. Σε τι ποσοστό ρέπει να μειωθεί, πώς πρέπει να οργανωθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες και πώς να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ε.Ε ώστε σε ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να γίνει μια σύγχρονη εκμετάλλευση και όχι η παραδοσιακή, η οποία δεν αποδίδει πια.