Οι ΦΥΣΗτΗΡες μετονόμασαν την Περιφέρεια σε "Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου"
Περιφερειακό Επιχειρεσιακό Πρόγραμμα “Τσιμέντο να γίνουν όλα 2020 – 2025”

Μ’ ένα πρωτότυπο δρώμενο έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, επέλεξαν να τιμήσουν την ημέρα περιβάλλοντος και να διαμαρτυρηθούν παράλληλα οι ΦΥΣΗτΗΡες. Μετονόμασαν, βάφτισαν την Περιφέρεια Κρήτης σε “Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου”.

Εκτός το πανό που κρεμάστηκε στο μπαλκόνι της Περιφέρειας (φωτογραφία), “επενδυτές” πουλούσαν και αγόραζαν τους θησαυρούς της Κρήτης, από τη Πεδιάδα (αεροδρόμιο Καστελίου), μέχρι Φαλάσαρνα, θυμάρι, ρίγανη και Κάβο Σίδερο ….

η ομάδα διαμαρτύρεται για την άρνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να πάρει θέση για τον περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, αλλά και τις σύμφωνες γνώμες που έχει παράσχει σε μελέτες περιβαλλοντικών όρων επενδύσεων όπως ανεμογεννήτριες σε βιότοπους και αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμιο στο Καστέλλι κλπ.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: 

5 Ιουνίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 

Ας είναι από δω και στο εξής αφιερωμένη στην καταστροφή και εκμετάλλευσή του από κυβερνήσεις και κερδοσκόπους.

Η Περιφέρεια Κρήτης μην παίρνοντας θέση για τον «περιβαλλοντικό» νόμο της 5ης Μαΐου, συναινεί σιωπηλά στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και αρνείται να προστατέψει τους φυσικούς πόρους και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του νησιού.

Αναλαμβάνει χρέη διεκπεραιωτή για λογαριασμό πολυεθνικών εταιριών που σκοπεύουν να μετατρέψουν την παρθένα φύση της Κρήτης σε ένα απέραντο εργοτάξιο, ξεπουλώντας το δημόσιο χώρο σε οποιονδήποτε προσφέρει την καλύτερη τιμή. Εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου,  ανεμογεννήτριες ιδιωτικών συμφερόντων που υποβαθμίζουν βιότοπους και αρχαιολογικούς χώρους,  φαραωνικού μεγέθους αεροδρόμιο στο Καστέλι, ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών εντός προστατευόμενων περιοχών, καζίνο και γήπεδα γκολφ, κατατίθενται προς έγκριση καθημερινά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, εγκρίνονται με συνοπτικές διαδικασίες βαφτίζοντας την επικείμενη καταστροφή «Ανάπτυξη» και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες στο περιβάλλον στην τοπική κοινωνία και οικονομία. 

Ο πραγματικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και των ανθρώπων του, η προστασία του φυσικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας.  Αντ’ αυτού, διαχρονικά προωθούν τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών εξασφαλίζοντας μάλιστα τη νομική κάλυψη της κεντρικής εξουσίας. 

Τώρα, μετά και τον «περιβαλλοντικό» νόμο που ψηφίστηκε νύχτα και μέσω αδιαφανών διαδικασιών, όπως επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών Ελλάδας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν χρειάζεται καν να μπουν στον κόπο να αποδείξουν τις “ευαισθησίες” τους, αφού η νέα νομοθεσία διευκολύνει τις επενδύσεις ΑΠΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ (κεφ. Α του νόμου 4685) και υποβαθμίζοντας την προστασία των περιοχών του δικτύου NATURA. Αυτό εξηγεί και την ένοχη σιωπή που τηρεί το Περιφερειακό μας Συμβούλιο για αυτό το νομοθετικό έγκλημα εις βάρος του περιβάλλοντος. 

Επιλέξαμε να μιλήσουμε ανοιχτά για το ρόλο της περιφέρειας Κρήτης

Οι ΦΥΣΗτΗΡες μετονόμασαν την Περιφέρεια σε "Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου"

Προχωράμε σε μία εικαστική παρέμβαση «ανακαινίζοντας» την πρόσοψη του κτιρίου της Περιφέρειας, και γιατί όχι, προτείνοντας και ένα όνομα πιο ταιριαστό: “Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Εργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου”. 

Καλύψαμε συμβολικά την πρόσοψη του κτιρίου με οικοδομικό δίχτυ και τοποθετήσαμε εργοταξιακή πινακίδα για το έργο μετατροπής της σε υποκατάστημα των εταιρειών εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών και του φυσικού πλούτου του νησιού. Είναι το δικό μας “μεγάλο έργο”, που δεν πρόκειται να αφήσει κανένα σημάδι καταστροφής στο κτίριο ή στο περιβάλλον. Θα αφήσει μόνο εκτεθειμένους και ντροπιασμένους αυτούς/ές που επεξεργάζονται και επικυρώνουν ένα δυστοπικό μέλλον για τη φύση και τον άνθρωπο. 

Κυρίες και κύριοι του Περιφερειακού Συμβουλίου, σάς αφήνουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, γυμνούς από δικαιολογίες, φανερά και αποδεδειγμένα συνενόχους για τα εγκλήματα εις βάρος του τόπου μας. 

Εχετε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Διεκδικούμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε

Εχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα και αναμένουμε ότι θα είναι το πρώτο στη σειρά προτεραιότητας που θα συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενώνουμε τις φωνές μας και τις δράσεις μας πανελλαδικά με φορείς οργανισμούς και συλλογικότητες με σκοπό τη συντεταγμένη απαίτηση για κατάργηση του νόμου. Να καταργηθεί τώρα ο νέος νόμος για τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος της 5ης Μαΐου 2020

Ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση της φύσης και της ελευθερίας. 

ΦΥΣΗτΗΡες

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos