Ολοκληρώθηκε και είναι άρτιο το έργο της παραλίας του Γαργαδώρου!
ο Γαργαδώρος σήμερα

Β’ ΜΕΡΟΣ

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας, πρέπει να αναφερθεί ότι έχει γίνει γαϊτανάκι η επίβλεψη και η παραλαβή του έργου μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης και Δ/νση Τεχνικών Έργων της περιφέρειας. Η αποκεντρωμένη ισχυρίζεται ότι δεν είναι αρμοδιότητα δικής της, με έγγραφο της κατ’ εξοχήν αρμόδιας υπηρεσίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Λασιθίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Στον αντίποδα η Δ/νση Τεχνικών Έργων ισχυρίζεται αντιστοίχως ότι δεν είναι ούτε δική της αρμοδιότητα, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο διαβιβάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαφωνία υπάρχει λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου, δημόσιο με ιδιωτική χρηματοδότηση, ένα σχήμα κατασκευαστικό που δεν είναι συχνό – ίσως το πρώτο στην Ελλάδα,  δεν ξέρουμε.

Κοινώς… κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, για ένα έργο που έχει κατατεθεί αίτημα αποπεράτωσης. Ένα δημόσιο έργο που έγινε χωρίς επιβλέποντα από την μεριά του δημοσίου, αφού ακόμα δεν ξέρουμε ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη. Επίσης χωρίς επιβλέποντα του τεχνικού έργου από την μεριά του ιδιώτη. Παρόλαυτά υπογράφει επιβλέπουσα μηχανικός (εξ ουρανού, αυτόκλητη, εφόσον δεν έχει κατατεθεί έγγραφο ανάληψης έργου).

Η ίδια η επιβλέπουσα αναφέρει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες 23/2/2018 όπου παρεμπιπτόντως εμείς είδαμε τον θαλάσσιο γερανό 20/2/2018 (τρείς μέρες κάνουν διαφορά;). Ο επιβλέπων για την ΑΕΠΟ ( τους περιβαλλοντικούς όρους όπως επιβάλλεται) ορίστηκε στις 2/3/18, μιάμιση εβδομάδα μετά την έναρξη του έργου(!). Τουλάχιστον ορίστηκε πριν το τέλος του, κάτι είναι και αυτό…

Μιλάμε για ένα έργο συνολικής διάρκειας 30 ημερών, όπου μέχρι το αίτημα αποπεράτωσης του –ενάμιση χρόνο αργότερα – δεν είχε κατατεθεί η υποχρεωτική έναρξη εργασιών (αστείο;). Εκτός του προηγούμενου, έπρεπε να κατατεθούν τα εξής υποχρεωτικά έγγραφα σύμφωνα τις παρατηρήσεις της Δ/νσης Τεχνικών Έργων στις 27/3/2018:  χρονοδιάγραμμα των εργασιών (τώωωωραα εδώ το τελειώσαμε και κάνουμε εγκαίνια σε λίγο) και ΤΕΠΕΜ (περιβαλλοντική μελέτη πρόσθετων κατασκευών).  Η ΤΕΠΕΜ έπρεπε να κατατεθεί συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά είναι πλέον άχρηστη καθώς περιμένουμε τα πρόστιμα από τις υπηρεσίες για τις αυθαιρεσίες, σύμφωνα με το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη της 1/11/2019.

Αλήθεια γιατί τόση απαξίωση από τον κατασκευαστή προς τις δημόσιες υπηρεσίες; Όπου ακόμα και τα βασικά που ζήτησαν όπως χρονοδιάγραμμα αγνοήθηκαν επιδεικτικά; Γιατί τόση απαξίωση προς τον ίδιο τον κόσμο που θέλει να απολαμβάνει το μπάνιο του ως μια από τις λίγες απολαύσεις του καλοκαιριού, περίοδος δύσκολη για τους περισσότερους ΑγιοΝικολιώτες λόγω φόρτου εργασίας; Γιατί προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγινε για το καλό μας;

 Υποχρέωση του Δήμου, μετά την ανάδειξη των προβλημάτων και των εμφανών λαθών στη μελέτη και την κατασκευή, ήταν η παρακολούθηση του και η έγκαιρη επέμβαση. Οι καταγγελίες που έκανε η πρωτοβουλία για τη διασφάλιση του δημόσιου χώρου έπρεπε να γίνουν από τους νόμιμους και δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους μας και όχι από απλούς πολίτες. Δυστυχώς ο Δήμος, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για κάτι που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την ζωή των πολιτών του, ή έστω να κρατήσει μια ουδέτερη στάση και να έχει μια πιο προσεχτική προσέγγιση, αλλά ως άλλος προστάτη του έργου αγνοεί, έως και ειρωνεύεται όποιον τολμήσει να θέσει ερωτήσεις για την ασφάλεια, την ευρεία χρήση του, την προστασία του περιβάλλοντος, την καλαισθησία και τέλος την νομιμότητα του. 

Αυτή είναι η παραλία που θέλουμε; Η μοναδική ίσως ελεύθερη παραλία όπου μπορούσαν να κολυμπήσουν παιδιά και ηλικιωμένοι εντός της πόλης έχει γίνει μια δύσβατη παραλία για όλους, ακόμα και χωρίς κινητικά προβλήματα. Ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων μετατράπηκε σε γήπεδο μπάσκετ, πατατοχώραφο ενίοτε ή πίστα motocross ανάλογα με την περίοδο. Γιατί δεν μελετήθηκε ορθά ώστε να κατασκευαστεί σε συνάρτηση με το γύρω περιβάλλον, τα βράχια, τη φωλιά της φώκιας, την πίσω παραλία που θα παρασύρει από κατολισθήσεις τον δρόμο σύντομα, το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη μαρίνα; Γιατί να μην γίνει παράδεισος αντί για νταμάρι;

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos