Ο Κελίρης την νίκη της ημέρας
Κελίρης – Σορτ

Την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος σκακιού Εθνικών ομάδων που γίνεται στη Χερσόνησο ο πιο μικρός Ελληνας γκραν μετρ σημείωσε τη νίκη της ημέρας

κάνοντας όλη την σκακιστική κοινότητα να μιλάει για αυτόν. Πρόκειται για τον 18χρονο Ηρακλειώτη (έχει ρίζες και από την Κύπρο) αθλητή του ΟΦΗ Ανδρέα Κελίρη ο οποίος κέρδισε με τα λευκά τον διεκδικητή του παγκόσμιου πρωταθλήματος 1993 Ναϊγκέλ Σόρτ μετά από  ένα συναρπαστικό αγώνα που είχε 33 κινήσεις. Ο Αγγλος σκακιστής που έχει παντρευτεί Ελληνίδα έχει ELO (διεθνής βαθμός αξιολόγησης) 2698  και ο Κελίρης 2518. Το 1993 έχασε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον τίτλο από τον Κάρποβ ενώ την ίδια χρονιά χάνει από τον Κασπάροβ σε αγώνα στον Λονδίνο εκτός δικαιοδοσίας της FIDE. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την σπουδαία αυτή νίκη μου που είναι η μεγαλύτερη που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Μου ανεβάζει την ψυχολογία μου και την αυτοπεποίθησή μου» λέει ο 18χρονος σκακιστής που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας και είναι ο νεότερος Έλληνας GM, τίτλο που απέκτησε σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Η πρώτη ομάδα της Εθνικής μας  με δύο νίκες και τρεις ήττες βρίσκεται στην 24η θέση ενώ η δεύτερη Εθνική μας είναι μόλις δύο θέσεις πιο κάτω (26η) σε σύνολο 40 ομάδων, έχοντας μια νίκη, δύο ισοπαλίες και δυο ήττες. Η τρίτη ομάδα της Εθνικής μας απαρτίζεται από τοπικούς σκακιστές και  είναι στην 36η θέση με μια νίκη, μια ισοπαλία και τρεις ήττες.

Η πρώτη ομάδα μας δείχνει ένα θαυμάσιο πρόσωπο υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Σπύρου Καπνίση, είναι πολύ ανεβασμένη και ενωμένη όπως φάνηκε και στην Ολυμπιάδα του Μπακού, και δύσκολα χάνει. Έχει κερδίσει στον πρώτο γύρο και 4ο, Ελλάδα 3 και Σκωτία αντίστοιχα ενώ στον 2ο γύρο λίγο έλλειψε να φέρει ισοπαλία με την Αρμενία. Τελικά ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπέκυψε από τον Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης Λεβόν Αρονιάν.  Εχει χάσει επίσης από Ρουμανία και Ισπανία. Πολύ καλή απόδοση έχουν οι Χρήστος Μπανίκας  και Δημήτρης Μαστροβασίλης που έχουν 2,5 στις τρεις παρτίδες. Δίπλα τους είναι και η άλλη  «παλιοσειρά» της Εθνικής Στέλιος Χαλκιάς με τους οποίους έχει δέσει πολύ ο πρωταθλητής Ελλάδας Αντώνης Παυλίδης.

Εξαιρετικά αξιόμαχη είναι και η δεύτερη ομάδα της Εθνικής μας. Έχει πετύχει σπουδαία αποτελέσματα με Γερμανία και Σλοβακία(ισοπαλίες) και επικράτησε της Αλβανίας με 2,5-1,5. Εχει χάσει από Πολωνία και Αγγλία. Την ομάδα απαρτίζουν οι έμπειροι Γκραν μέτρ Γιάννης Νικολαιδης, Θάνος Μαστροβασίλης, ο Ηρακλειώτης 18χρονος Γκραν μετρ Ανδρέας Κελίρης, ο 17χρονος Ρεθυμνίωτης Νικόλας Θεοδώρου και ο Σωτήρης Μαλικέντζος. Η εμφάνιση των αθλητών αντικατοπτρίζεται και στην βαθμολογία.

Πολύτιμες εμπειρίες παίρνει η τρίτη ομάδα της Εθνικής μας που αποτελείται από τον προπονητή του ΟΦΗ Παναγιώτη Χριστοδούλου, τον προπονητή του «Ηράκλειο» Κώστα Αναγνωστόπουλο, τον έμπειρο Κυριάκο Βλάχο και τους νεαρούς Χανιώτες Σπύρο Ναούμ και Αργύρη Παπαδόπουλο (σπουδάζουν στο Ηράκλειο). Εχει κερδίσει το Βέλγιο, έχει φέρει ισοπαλία με την FYROM  και έχει χάσει από Ελλάδα1, Μολδαβία και Δανία.

Η πρώτη γυναικεία ομάδα της Εθνικής μας με τρεις νίκες (Αγγλία, Ρουμανία, Σερβία) και δυο ήττες (Ρωσία, Αρμενία) είναι στην 8η θέση και η δεύτερη ομάδα στην 31η με δύο ισοπαλίες (Νορβηγία, Φιλανδία) και τρεις ήττες (Αρμενία, Λιθουανία, Αγγλία).

*Ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο νεανικό πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού (rapid,blitz) στο οποίο υπήρξαν 70 συμμετοχές.

*Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα  έχει πάρει πλέον «φωτιά» μετά  την απρόσμενη ήττα της Ρωσίας από την Ουγγαρία.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos