Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ύστερα από χρόνια εκκωφαντικής σιωπής, η Ομοσπονδία μας προκήρυξε 24/ωρη Πανελλαδική απεργία.
Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην απεργιακή μας συγκέντρωση, κάναμε θαρραλέα την επιλογή της σύγκρουσης με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, όμως δεν κάνουμε πίσω.
Υπάρχουν και οι συνάδελφοι που σήμερα δεν κατάφεραν να κάνουν το βήμα, ίσως γιατί φοβήθηκαν ή γιατί αδιαφόρησαν.
Ξέρουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σκέφτονται πως δεν πάει άλλο…και συμφωνούν τόσο με τα αιτήματα όσο και με την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας μας, όμως αρκετοί αναμετρήθηκαν με πιέσεις, φόβους ή και εκβιασμούς – εκφοβισμούς.
Σε όλους αυτούς εμείς δίνουμε το χέρι γιατί ξέρουμε πως εκ των πραγμάτων θα βρεθούμε σύντομα μαζί στους αγώνες που έρχονται.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το καλοκαίρι του 2016 ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την χώρα μας ανήλθε σε 20.000.000, ενώ οι αφίξεις για την φετινή τουριστική σεζόν αναμένονται σε 27.000.000 τουρίστες, αριθμός υπερδιπλάσιος του πληθυσμού της χώρας.
Για την Κρήτη αυτό μεταφράζεται σε 3 με 4 εκατομμύρια αφίξεις σε ένα νησί 700.000 κατοίκων, σχεδόν δηλαδή 5 φορές τον πληθυσμό της!
Όσον αφορά την οικονομική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας τα παραπάνω αντιστοιχούν σε περίπου 30 δις ευρώ ή 18% για το 2016, ενώ για την Κρήτη το ποσοστό εκτινάσσεται στο 52%. Πόσοι εργάζονται όμως στον κλάδο του τουρισμού.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά κλάδο με τους περισσότερους εργαζόμενους, μετά το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα, φτάνοντας τους 800.000 εργαζομένους ή 10% επί του συνόλου το 2016, ενώ για την Κρήτη το ποσοστό φτάνει το 18,5%.
Τα φετινά voucher τουρισμού περιλαμβάνουν 6.650 θέσεις κακοπληρωμένης μαθητείας επιδοτούμενης με 30.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από αυτό, το τουριστικό κεφάλαιο είναι από τα πιο αντιδραστικά στο νησί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις άμεσες αρνητικές ανακοινώσεις τους όταν κοινοποιήθηκαν οι αφίξεις μερικών εκατοντάδων προσφύγων στο νησί και η διαχρονική καταστροφή του περιβάλλοντος με καταπατήσεις αιγιαλών, αυθαίρετα κτίσματα κλπ, άλλωστε είναι γνωστά στην περιοχή μας, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.
Από την άλλη οι εργαζόμενοι του κλάδου σερβιτόροι, μάγειρες, καμαριέρες, καθαρίστριες και ξενοδοχοϋπάλληλοι ή εργαζόμενοι στον Τουρισμό γενικότερα – όλοι αυτοί χωρίς τους οποίους κανένα ξενοδοχείο ή εστιατόριο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, αυτοί που παράγουν πλούτο δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο για τους εργοδότες τους – βιώνουν εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαύρη εργασία και απόλυση στο τέλος της περιόδου.
Χωρίς κλαδική σύμβαση εργασίας από το 2012 οι περισσότεροι ή και όπου υπάρχει είναι μόνο στα χαρτιά και τα μεροκάματα κυμαίνονται περίπου στα 22-23 €!
Η σημερινή απεργία είναι μια μάχη των εργαζόμενων του κλάδου σε όλη τη χώρα.
Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ρεαλιστικά και αφορούν δικές μας κατακτήσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και που σιγά-σιγά καταργήθηκαν ή καταπατήθηκαν, στο όνομα της κρίσης, αποσιωπώντας την απληστία τους για περισσότερη κερδοφορία.
Έχουμε υποστεί μεγάλες απώλειες που – παρά την τουριστική “έκρηξη” των τελευταίων χρόνων – δεν αναπληρώθηκαν για κανένα εργαζόμενο.
Γι’ αυτά λοιπόν τα δίκαια αιτήματα θα τα παλέψουμε σε κάθε χώρο δουλειάς.
Σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε μεγάλη αλυσίδα στον επισιτισμό, σε κάθε μαγαζί, θα οργανώσουμε παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, και κάθε μορφής αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση να ξεπεράσουμε το φόβο, που μας καθιστά αδύναμους και ευάλωτους.
Προχωρούμε λοιπόν με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω και δεν ξεχνάμε πως “χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν δώσαμε”!