Παράνομες εργασίες σοβαρά εμπόδια στην ανασκαφή του Πετρά
η πορεία του δρόμου προς το σημείο

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού με θεμα: Παράνομες εργασίες και σοβαρά εμπόδιά  στην ανασκαφή του μινωικού νεκροταφείου του Πετρά Σητείας, κατέθεσε ο Μανώλης Θραψανιώτης και 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρόσφατο θόρυβο γύρω από την υπόθεση:

Στον Δήμο Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου βρίσκεται σε εξέλιξη σπουδαία ανασκαφή προανακτορικού – παλαιοανακτορικού νεκροταφείου στη θέση Πετράς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μινωικό νεκροταφείο της περιόδου αυτής, που έχει προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες αφού παρέμεινε ασύλητο και ήταν το νεκροταφείο της ελίτ της περιοχής. Η έρευνα έχει αρχίσει από το 2004 και η θέση του νεκροταφείου έχει απαλλοτριωθεί το 2011. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με πολύ σημαντικά ευρήματα και δημοσιεύσεις και ήδη έχει εγκριθεί η πενταετής παράταση μέχρι το 2021. Σημειωτέων ότι η ανασκαφή του Υπουργείου Πολιτισμού χρηματοδοτείται από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας και συμμετέχουν επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πολλές χώρες.

Η απαλλοτριωμένη έκταση των δέκα στρεμμάτων είχε ως μόνη οδική πρόσβαση στο επαρχιακό δίκτυο ένα χωματόδρομο ο οποίος, στα συμβόλαια της απαλλοτρίωσης και στα έγγραφα του ΤΑΠΑ, αναφέρεται ως αγροτικός. Ωστόσο, επειδή ο δρόμος αυτός διέρχεται μέσα από ιδιοκτησία, σε όλη την προηγούμενη περίοδο της ανασκαφής, η διέλευση των συνεργείων γινόταν κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει κατασκευάσει και πόρτα που εμποδίζει την πρόσβαση στον χώρο της ανασκαφής. Τόσο η ανασκαφή όσο και η αναφερόμενη ιδιοκτησία είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Κατά την φετινή περίοδο, υπήρξε άρνηση διευκολύνσεων από τον ιδιοκτήτη αλλά και μεγάλες εκσκαφές στον χώρο της ιδιοκτησίας του, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, που κατέστρεψαν την πρόσβαση στο χώρο της ανασκαφής και αναμφίβολα έθεσαν σε κίνδυνο τις όποιες αρχαιότητες, καθώς  έγιναν χωρίς άδεια και χωρίς παρουσία αρχαιολόγου, όπως προβλέπεται.

Η αδυναμία οδικής πρόσβασης στην ανασκαφή δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εκτέλεση εργασιών (μεταφορά ογκωδών και ευπαθών ευρημάτων καθημερινά στο μουσείο της Σητείας, ειδικός εξοπλισμός), καθώς και προβλήματα ασφαλείας του έργου αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο.

Εκτός των ανωτέρω ο χώρος της ανασκαφής δεν έχει περιφραχθεί, με συνέπεια να παραμένει εκτεθειμένος σε μια περιοχή με αποκλεισμένη την άμεση πρόσβαση.

Επειδή η ανασκαφή στο νεκροταφείο Πετρά είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας τόσο για τις επιστημονικές πληροφορίες που παρέχει όσο και για την ανάδειξη της περιοχής του Δήμου Σητείας σε σπουδαίο κέντρο μινωικού πολιτισμού, αφού αποτελεί τμήμα του ήδη ανασκαφέντος ανακτόρου του Πετρά,

Επειδή υπάρχει αδυναμία πρόσβασης με όχημα από οποιοδήποτε άλλο μέρος, στο χώρο της ανασκαφής,

Επειδή η παρεμπόδιση της φετινής ανασκαφικής εργασίας θα εκθέσει διεθνώς τη χώρα, αφού συμμετέχουν ξένοι επιστήμονες και χρηματοδοτείται από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας,

Ερωτάται η κ. Υπουργός,

  1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγγελία των παράνομων εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο;
  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την περίφραξη και προστασία του χώρου;
  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την απρόσκοπτη  ολοκλήρωση της αρχαιολογικής ανασκαφής του Υπουργείου Πολιτισμού στο μινωικό νεκροταφείο του Πετρά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Βάκη Φωτεινή

Θεωνάς Ιωάννης

Καφαντάρη Χαρά

Μανιός Νικόλαος

Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Τσόγκας Γεώργιος

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos