Πεζοπορία στο φαράγγι Καψά
Το φαράγγι του Καψά

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορία στο φαράγγι των Περβολακίων ή Καψά.

Το άγριο και επιβλητικό φαράγγι του Καψά βρίσκεται 9χλμ ανατολικά του Μακρύ Γιαλού και 33χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας. Ονομάζεται και «Φαράγγι των Περβολακίων», καθώς η βορεινή του είσοδος αρχίζει από το απομονωμένο γραφικό χωριό Περβολάκια.

Η έξοδος του βρίσκεται δίπλα στη Μονή Καψά, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, όπου υπάρχει και η ήρεμη βοτσαλωτή παραλία του Καψά.  

Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 4.5χλμ και η υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου περίπου 350 μ.

Το εσωτερικό του φαραγγιού είναι εντυπωσιακό, με πανύψηλα τοιχώματα, ασβεστολιθικά πετρώματα, σπήλαια, στοές και απόκρημνα πρανή. ΄

Εχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000 και παρότι η βλάστηση είναι αρκετά περιορισμένη και το τοπίο άνυδρο και ξηρό, υπάρχουν αρκετά ενδημικά φυτά, με μερικά να χαρακτηρίζονται και απειλούμενα.

Η πεζοπορία μας ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, στο χωριό Περβολάκια Σητείας.

Διασχίζουμε το φαράγγι μέχρι την έξοδο του στο Λιβυκό πέλαγος, κοντά στην μονή Καψά.

Η μονή, που είναι φωλιασμένη στα βράχια της εξόδου του φαραγγιού, ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και  αναστηλώθηκε 400 χρόνια αργότερα.

Για αιώνες το μοναστήρι ατενίζει γαλήνιο την θάλασσα του Νότου και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την εκπληκτική θέα, τους φροντισμένους κήπους και τα όμορφα κεντημένα με βότσαλο δάπεδα.

Δροσιζόμαστε και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας (φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα) στην παραλία Καψά, με τα πεντακάθαρα νερά. Η πεζοπορία δεν είναι κυκλική.

Ο Σύλλογος θα φροντίσει να υπάρχουν στην έξοδο του φαραγγιού τα απαραίτητα αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν τους οδηγούς στην αφετηρία για να παραλάβουν τα οχήματα τους.   

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24 parking S/M Βασιλόπουλου), στις 8:30 το πρωί της Κυριακής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 3,5 ώρες περίπου (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, εξοπλισμός, φωτογραφίες και βίντεο από παλιότερη πεζοπορία της ομάδας, στο νέο blog του Συλλόγου  ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos