περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης το σχολείο Φινοκαλιά
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου με στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου, που επικυρώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την έναρξη μιας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, η δημιουργία «περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης» στο παλιό σχολείο του Φινοκαλιά, η βελτίωση των υποδομών στο χώρο όπου λειτουργεί ο σταθμός περιβαλλοντικών ερευνών, αλλά και η δυνατότητα βελτίωσης του δρόμου που θα συνδέσει τις υποδομές αυτές, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα στην περιοχή, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχε σήμερα ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός με τις κ.κ. Μαρία Κανακίδου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης- πρόεδρο τμήματος Χημείας- δ/ντρια ΕΠΕΧΗΔΙ) και Βερβεράκη Καλλιάτα (προισταμένη του τμήματος περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τις υπευθύνους του Πανεπιστημίου Κρήτης, συζητήσαμε διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών του ερευνητικού σταθμού που λειτουργεί στην περιοχή του Φινοκαλιά, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την δημιουργία του «περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης» στο παλιό σχολείο της περιοχής, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον ερευνητικό σταθμό, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα φιλοξενίας σε ερευνητές διεθνούς κύρους αλλά και προβολής συνολικά του επιστημονικού έργου που παράγεται στον τόπο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σταθμός συμμετέχει στα κυριότερα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην έρευνα για την ποιότητα του αέρα, την αλλαγή του κλίματος, αλλά και στην επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.

περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης, πρόσβαση στο σταθμό

περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης
ο σταθμός μέτρησης του Φινοκαλιά

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, συζητήθηκε η δυνατότητα διάθεσης συγκεκριμένου ποσού για την βελτίωση της προσβασιμότητας του δρόμου που οδηγεί  στον σταθμό, ζήτημα το οποίο μπορεί άμεσα να δρομολογηθεί, δεδομένης της στήριξης του Πανεπιστημίου στην σύνταξη σχετικής μελέτης, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας που διαθέτει.

Επίσης ο δήμος, σύμφωνα με την ενημέρωση,  προγραμματίζει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, εργασίες για την βελτίωση συνολικά της υποδομής του χώρου όπου φιλοξενείται ο περιβαλλοντικός σταθμός- ενώ άμεσα όπως σημειώσαμε παραπάνω- αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του παλαιού σχολείου Φινοκαλιά, μετά την σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, για τη δημιουργία ενός μικρού ξενώνα (250 τ.μ) φιλοξενίας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας την δομή αυτή για τον τόπο, δηλώνοντας ότι επίκειται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos