Προαναγγελθείσα εκχώρηση αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες μηχανικούς
ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου σε ιδιώτες, σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού: «Το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε να μπορούν να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες». Μεταξύ άλλων ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση λύνει τα προβλήματα του Δημοσίου χωρίς να προσληφθούν δημόσιοι υπάλληλοι, άρα χωρίς να επιβαρυνθεί δημοσιονομικά τη χώρα και χωρίς να φτιαχτεί άλλη μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων.

Έχουμε πολλές φορές καταδικάσει ως ΕΜΔΥΔΑΣ αυτή την πρακτική, η οποία αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν ένα μόνο μηχανικό και καταστρατηγεί τη διακριτότητα των ρόλων μεταξύ ελέγχοντα και ελεγχόμενου. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι τόσο η επίβλεψη των δημοσίων έργων, όσο και η εκπόνηση μελετών από ιδιώτες δια της πλαγίας οδού όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα του δημοσίου, αλλά αντίθετα τα πολλαπλασιάζουν.

Η μεν επίβλεψη των δημοσίων έργων από ιδιώτες Μηχανικούς ενέχει τον κίνδυνο της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, διότι οι ιδιώτες δεν έχουν τις ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, με τις οποίες είναι επωμισμένοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί.

Όσον αφορά δε τις μελέτες Δημοσίου που εκπονούνται από ιδιώτες Μηχανικούς, ιδίως σε περιπτώσεις απ’ ευθείας ανάθεσης με υποεκτιμημένες αμοιβές, τις περισσότερες φορές δεν είναι άρτιες, γεγονός που αποφέρει τεράστια προβλήματα και κατασπατάληση πόρων κατά την κατασκευή των έργων.

Η σχεδιαζόμενη απαξίωση του ελληνικού δημοσίου μέχρι τελικής διάλυσής του και η εκχώρηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους στη διαφάνεια των διαδικασιών με τραγικές συνέπειες στην ποιότητα των έργων υποδομής.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ υπογραμμίζει την πάγια θέση της σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας τμημάτων μελετών στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις, κυριότερη από τις οποίες είναι η απαιτούμενη στελέχωση με άρτια καταρτισμένο προσωπικό.

Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να αναθεωρήσει τις προαναγγελθείσες θέσεις του και να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, την ποιότητα και την ασφάλεια των υποδομών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos