Σαν “πρωτοβουλία”, μετά τη δημοσίευση στον τύπο για την επένδυση στα Πλευρά που θα κρινόταν στο περιφερειακό συμβούλιο στις 27/12, ψάξαμε και βρήκαμε την μελέτης της ΣΜΠΕ στο site της περιφέρειας.
Μέσα στην μελέτη αναφέρεται ότι έχει ήδη εγκριθεί η επένδυση ως ΕΣΧΑΣΕ (Στρατηγική Επένδυση) από το 2017 και ζητάει ο επιχειρηματίας να ισχύσουν επιπλέον όροι δόμησης – όπως του δίνει δικαίωμα η νομοθεσία.
Γράφτηκε το κείμενο της προηγούμενης βδομάδας και κυκλοφόρησε ταχύτατα σε μέσα ενημέρωσης αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους του δήμου.
Παρόλο που η κινητοποίηση ήταν ελάχιστων ημερών, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, εισηγήθηκαν στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η αντιπεριφερειάρχης κ. Πετράκη Πελαγία, η πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Βρέντζου Ειρήνη, ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Καφφετζάκης Γιώργος και ο αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου κ. Αλεξάκης Χάρης.
Όλες οι εισηγήσεις κινήθηκαν στην ίδια λογική. Να οριστούν περιορισμοί στη δόμηση κ.α. στη φάση της έγκρισης της ΣΜΠΕ, ώστε να μην δοθούν στον επιχειρηματία περιθώρια να υπερβεί τους προκαθορισμένους όρους δόμησης για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Δυστυχώς οι παρατηρήσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές από τo συμβούλιο, με όλους τους εκπροσώπους του Λασιθίου (συμπεριλαμβανομένου και τους συντοπίτες μας ΑγιοΝικολιώτες) να ψηφίζουν υπέρ της ήδη διαμορφωμένης εισήγησης.
Η απόφαση του περιφερειακού δεν είναι δεσμευτική για την περαιτέρω διαδικασία της επένδυσης αλλά σίγουρα σε περίπτωση καταψήφισης των επιπλέον όρων θα ήταν ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα.
Στη συνέχεια, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καλογερής – αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, η έγκριση των όρων της ΜΠΕ καθώς και των πολεοδομικών σχεδίων υπόκειται στον χρόνο και στη διάθεση του υπουργείου, αν θα τεθούν σε διαβούλευση και αν θα ενημερωθεί η τοπική κοινωνία καθώς η διαδικασία είναι γρήγορη (είπαμε fast).
Δεν ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες. Παρόλαυτα ο μελετητής μας διαβεβαίωσε ότι επιθυμία του επιχειρηματία είναι η σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και θα γίνουν οι απαραίτητες ενημερώσεις. Ο Δήμος δηλαδή δεν νομιμοποιείται πλέον να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση αλλά επαφίεται στο φιλότιμο του κατασκευαστή.
Δεν είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη επένδυση η οποία έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική με το σύστημα του fast track να μην παρακολουθείται στενά, τόσο όσον αφορά τη νομοθεσία όσο και τα περιθώρια παρέμβασης, εφόσον γνωρίζουμε ότι όλα γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε πάντα ασθμαίνοντας να προλάβουμε να σώσουμε ότι μπορούμε! Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα όπως η «πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία των παραλιών» να έχει καλύτερα αντανακλαστικά και να θέτει σε λειτουργία τους θεσμούς του Δήμου ώστε να γίνει έστω μια ύστατη παρέμβαση!
Δεν είναι δυνατόν η πρωτοβουλία όπως και στην περίπτωση του Γαργαδώρου να ασκεί την επίβλεψη και την κριτική που έχει υποχρέωση ο Δήμος να κάνει!
Πέραν της παρακολούθησης του θέματος, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καλογερής, η ΣΜΠΕ υπήρχε σε ανοιχτή διαβούλευση από τις 21/11/2018 στο site του υπουργείου οικονομικών όπου μπορούσε να ενημερωθεί όποιος ενδιαφερόταν. Με δική της πρωτοβουλία η περιφέρεια Κρήτης το ανάρτησε στο δικό της site προς διαβούλευση επίσης. Υπήρχαν, αν και στενά, περιθώρια να εκδοθεί μια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και όχι εν είδη συζήτησης όπως παρουσίασε ο αντιδήμαρχος αλλά δεν υπήρχε το στοιχειώδες ενδιαφέρον.
Να πούμε ότι τα «Πλευρά» αποτελούν ένα μόνο μέρος της επένδυσης και έπεται η «βίλα του Κούνδουρου», το “Ακρωτήρι” στην ευαίσθητη περιοχή του Αλμυρού, το “Μικρό Βαθύ” και το “Μεγάλο Βαθύ”.
ΠΡΕΠΕΙ ο δήμος σε συνεργασία με τον βουλευτή Λασιθίου να παρακολουθήσει στενά, να ενημερωθεί τι ακριβώς θα γίνει σε αυτές τις περιοχές, να το παρουσιάσει στους πολίτες και να παρέμβει σε οποιαδήποτε περίπτωση και με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Να μην γίνει το ίδιο λάθος όπως με τα «Πλευρά», γιατί μάλλον έρχονται αλλαγές που δεν τις φανταζόμαστε!!
Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών