στο μουσείο ολοκαυτώματος Βιάννου το 2ο δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας
οι μαθητές στο μνημείο στα Αμιρά

Περισσότεροι από 150 μαθητές της δευτέρας και έκτης τάξεως του 2ου δημοτικού σχολείου Ιεράπετρας  συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στην θέση Σελί Αμιρών.

Ο σκοπός της επισκέψεως ήταν διδακτικός προκειμένου να παιδιά να ενημερωθούν για την ιστορία του τόπου και τα εγκλήματα των ναζί κατακτητών που διαπράχθηκαν στην Βιάννο και στα χωριά της δυτικής Ιεράπετρας τον Σεπτέμβριο του 1943.

Εκ μέρους του Δήμου τα παιδιά και τους δασκάλους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος κος Παύλος Μπαριτάκης, ο Προέδρος της Ένωσης Θυμάτων και Εντεταλμένος Σύμβουλος κος  Αριστομένης Συγγελάκης, και το μέλος του Δ.Σ. της επιτροπής του μουσείου κος Γιώργος Μπαρμπαγαδάκης.

Η πρώτη ξενάγηση έγινε στον χώρο του πανδημοτικού Ηρώου στο Σελί και στην εκκλησία των Αγίων Πάντων με τα 461 κανδήλια αφιερωμένα στην μνήμη των νεκρών του Ολοκαυτώματος, από τον κο Αριστομένη Συγγελάκη που ενημέρωσε για το χρονικό του ολοκαυτώματος και όλα όσα ακολούθησαν.

Στην συνέχεια τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την θυσία και τον αγώνα  όλων αυτών που έπεσαν στον ιερό αγώνα της αντίστασης και της ελευθερίας . Όπως τόνισε  ο Δήμαρχος  είναι  καθήκον μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη γιατί λαός χωρίς μνήμη, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει το παρελθόν του.

στο μουσείο ολοκαυτώματος Βιάννου το 2ο δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας
εκπαιδευτικοί με τον δήμαρχο Βιάννου

Στα παιδιά έγινε η προβολή ντοκιμαντέρ όπου έχουν καταγραφεί μαρτυρίες από επιζώντες των εκτελέσεων με την περιγραφή των γεγονότων  όπως αυτοί τα έζησαν τότε ως μικρά παιδιά, αλλά και τις συνέπειες και τις κακουχίες που υπέστησαν μετά τα γεγονότα.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ερωτήσεις που ακολούθησαν από τα παιδιά που έδειχναν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των γεγονότων του ολοκαυτώματος αλλά  και ότι οι δάσκαλοί τους φρόντισαν επιμελώς να τα ενημερώσουν για τα γεγονότα αυτά που αποτελούν την νεότερη τοπική ιστορία.

Τέλος ο Δήμαρχος και οι κύριοι Συγγελάκης και Μπαρμπαγαδάκης ευχαρίστησαν τα παιδιά και τους δασκάλους τους, που επέλεξαν να εντάξουν στο πρόγραμμα των σχολικών εκδρομών τους την επίσκεψη τους στον Μαρτυρικό Δήμο Βιάννου, και ευχήθηκε το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν  και αλλά σχολεία από ολόκληρη την Κρήτη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos