Ο κ. Τσόκας, σχετικά με τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, υπολογίζουμε, γύρω στις 15 Ιανουαρίου. ¶ρα λοιπόν αυτό συζητάμε και είναι δουλειά των Νομαρχιακών Συμβουλίων και των ΤΕΔΚ να εγκρίνουν, να πουν την άποψή τους, να προτείνουν κάποιες μικρές αλλαγές, οι οποίες βέβαια δεν θα είναι εναντίον της συνολικής φιλοσοφίας του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Έτσι θα περιμένουμε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ενώ παράλληλα θα δουλεύουμε και το άλλο κομμάτι που είναι διαφορετικό, η τροποποιημένη πρόταση προς το Ταμείο Συνοχής.
Να σας θυμίσω ότι υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις και μέχρι τέλος Ιανουαρίου είναι πιθανό ότι θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις που θα αφορούν τον Νομό Λασιθίου. Έτσι λοιπόν και στην τροποποίηση θα πάμε με αρκετά καλή εικόνα όσον αφορά τις πρώτες νομικές δεσμεύσεις που απαιτούνταν για την πρώτη διετία».
Ερ. Ακάθι παραμένει για την τροποποιημένη πρόταση η περίπτωση του ΧΥΤΑ της Μεσαράς. Με τα δεδομένα που έχετε μέχρι στιγμής ποια είναι η αίσθηση που έχετε και τι θα ακολουθηθεί;
Απ. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω ακόμη, δεν μπορώ να ξέρω την πρόταση. Διότι στην πρόταση θα εμπλακεί μετά και η Διαχειριστική Αρχή. Ουσιαστικά θα είναι δική μου πρόταση στο τέλος και νομίζω είναι νωρίς ακόμα να το συζητάμε αυτό. Εξάλλου αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών άρα θα περιμένουμε το ξεκίνημα του νέου έτους για να δούμε προς τα που διαμορφώνεται, απαντώντας και στις δικές τους ερωτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους επιφυλάξεις.
Ερ. Χαρακτηρίζεται κίνηση ρίσκου να ενταχθεί μέσα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό;
Απ. Η δουλειά η δική μας, περιφερειακά, είναι να προτείνουμε προς την Κεντρική Διοίκηση το τι επιθυμούμε εμείς να ενταχθεί στην τροποποιημένη πρόταση. Αυτοί, όπως αντιλαμβάνεστε, «παίζουν τον ρόλο του καλού η του κακού» διότι αυτοί είναι οι άμεσοι συνεργάτες το Ταμείου Συνοχής και αυτοί αναλαμβάνουν το μεγάλο ρίσκο εάν κολλάει η δεν κολλάει ένα έργο, εννοώ συνολικά. Εάν λοιπόν και οι δύο συμφωνήσουμε ή πειστούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τότε προχωράμε. Εάν δούμε ότι υπάρχει και ο παραμικρός κίνδυνος σε κάτι τότε τροποποιούμε κι ανάλογα κρίνουμε.
Ερ. Και μένετε στο σενάριο το δεύτερο ότι ενδεχομένως να ενταχθεί σε ότι αφορά την ωρίμανση και να χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους;
Απ. Παραμένει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ως έχει. Η χρηματοδότηση αναγκαστικά θα ίνει από άλλους πόρους. Αν η Κεντρική Διοίκηση μπορεί να μας εξασφαλίσει από άλλους πόρους, γιατί πλέον αφού έχουμε και το προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης αλλάζουν τα δεδομένα. Το 2007 έχουμε Δ’ Προγραμματική Περίοδο. Εάν λοιπόν μας εξασφαλιστεί ότι υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση δεν υπάρχει κανένα κόλλημα ιδιαίτερο να είναι στο ένα ή στο άλλο ταμείο. Εμείς θέλουμε την χρηματοδότηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Ευχής έργο να χρηματοδοτηθεί όλος ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, εάν όχι, από εκεί και πέρα αρχίζουμε τις συζητήσεις για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.