Στην Πράξη
Ταινία Καζαντζάκης, Θερινή Πρεμιέρα στο Δημοτικό κινηματογράφο ΒΗΘΛΕΕΜ
Καζαντζάκης

Η βραβευμένη ταινία «Καζαντζάκης» του Ηρακλειώτη σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή δίνει ένα νέο καλοκαιρινό ραντεβού στο δημοτικό κινηματογράφο ΒΗΘΛΕΕΜ την Δευτέρα 16 έως Τετάρτη 18 Ιουλίου.

Η πρώτη καλοκαιρινή συνάντηση της ταινίας με το Ελληνικό κοινό έγινε στο «Cine Άλιμος» στην Αττική όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από την μεγάλη κοσμοσυρροή, δημιουργώντας νέα μεγάλη αναμονή για τη ταινία. Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης χαρακτήρισε πρωτόγνωρο και συγκινητικό αυτό που συνέβη τονίζοντας πως «Είναι πρωτόγνωρο και συγκινητικό αυτό που συμβαίνει φέτος στο Cine Άλιμος, στις προβολές του “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”. Για πρώτη φορά, γεμίζει όλος ο κινηματογράφος και δεν έχουμε άλλες θέσεις, βγάζουμε μαξιλάρια και ο κόσμος κάθεται στο γρασίδι για να δει την Ταινία “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ”. Και πάλι, δεν χωράνε όλοι και τους προτείνουμε να έρθουν ξανά την επόμενη μέρα…Όταν τελειώνει το έργο, πολλοί θεατές φεύγουν με δάκρυα, και πολλοί άλλοι με μια λάμψη στο βλέμμα τους…. Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες εδώ, θυμίζει περισσότερο μυσταγωγία και γιορτή, δεν είναι απλή ψυχαγωγία. Όλο αυτό, μας έχει αναζωογονήσει, μας έχει δώσει μια ανεξήγητη χαρά και δύναμη, που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα με λέξεις… Είναι κάτι σαν αυτό που αισθανόμαστε το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν περπατάμε από την εκκλησία για το σπίτι».

Η ταινία «Καζαντζάκης» γνώρισε την αγάπη 240.000 θεατών που την επέλεξαν και την παρακολούθησαν στις χειμερινές αίθουσες της χώρας και στη συνέχεια πήρε μέρος στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston στην Αμερική, από όπου επέστρεψε φορτωμένη με πολύτιμα βραβεία! Τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας και τρία ακόμα μεγάλα βραβεία: αυτό της μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στο ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη. Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στον Οδυσσέα αποδόθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου του Φεστιβάλ. Επίσης η ταινία διακρίθηκε και για δυο υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα στην τελική πεντάδα του γυναικείου ρόλου η Μαρίνα Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη και στην τελική πεντάδα Β΄ ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στο ρόλο του Ζορμπά.

Ταινία Καζαντζάκης, Θερινή Πρεμιέρα στο Δημοτικό κινηματογράφο ΒΗΘΛΕΕΜΤα βραβεία παρέλαβαν στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή. Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, στα γραφεία τα εταιρείας παραγωγής, σε μια σεμνή τελετή τα παρέδωσαν στους δικαιούχους συντελεστές. Πολύ χαρακτηριστική η δήλωση της Νίκη Σταύρου, δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του Καζαντζάκη, η οποία παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο» πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο της ταινίας Καζαντζάκη: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: «Μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ μεγάλες χαρὲς ποὺ μπορεῖ ν’ ἀξιωθεῖ ὁ ἄνθρωπος στὸν κόσμο τοῦτο εἶναι νά ‘ναι ἄνοιξη, νὰ φυσάει ἀλαφρὸ ἀγεράκι καὶ ν’ ἀρμενίζεις στὸ Αἰγαῖο· δὲν μπόρεσα ποτὲ νὰ φανταστῶ πῶς γίνεται νά ‘ναι ἀλλιῶς ὁ Παράδεισος. Τί ‘ναι ὁ κόρφος τοῦ Παράδεισου μπροστὰ στὴν ἑλληνικὴ τούτη, καμωμένη ἀπὸ νερό, πέτρα καὶ δροσερὸ μελτέμι αἰωνιότητα;»Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό.»

Η ταινία ξεκινά για τον δεύτερο κύκλο γνωριμίας της με το κοινό και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει την εξαιρετική της πορεία προς όλους όσοι επιθυμούν να βλέπουν με καθαρή ματιά!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: