Το πρόγραμμα έργων 2021 στην Επιτροπή Διαβούλευσης
από τη συνεδρίαση της επιτροπής

Παρουσία αντιδημάρχων, προέδρων κοινοτήτων,  εκπροσώπων δημοτικών νομικών προσώπων αλλά με μικρή συμμετοχή φορέων, πραγματοποιήθηκε χτες (16/9), στο κινηματοθέατρο REX,  η εξ αναβολής – λόγω έλλειψης απαρτίας – συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Κατά την παρουσίαση, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ανέλυσε την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2021, δεδομένου ότι η λειτουργία του δήμου, όπως ο ίδιος ανέφερε – γίνεται σ΄ ένα ιδιότυπο περιβάλλον, αφού η φετινή χρονιά, επηρέασε δραματικά τα ίδια έσοδα του. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, και στο άμεσο μέλλον το κενό αυτό δεν αναμένεται να καλυφθεί από κεντρικούς πόρους, λόγω της δύσκολης συγκυρίας με την πανδημία, όπου παράλληλα με τους δήμους ή το δημόσιο θα πρέπει να ενισχυθούν οι ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι οι οποίοι διανύουν μια εξίσου δύσκολη περίοδο.

Αναφορικά με την παρουσίαση και την φιλοσοφία που διαπνέει το Πρόγραμμα Έργων για το 2021, εξήγησε ότι χωρίζεται σε δύο σκέλη.   Το πρώτο σχετίζεται με τα συνεχιζόμενα έργα, ή αυτά που έχουν προκηρυχθεί, ή υπάρχει ήδη μια νομική δέσμευση και διασφάλιση της χρηματοδότησης τους, από ίδιους πόρους είτε από προγράμματα τα οποία θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν, υπενθυμίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό έδωσε στην δημοσιότητα  πίνακα με τα έργα που δημοπρατούνται ή εκτελούνται και που ξεκάθαρα φαίνεται ότι μέχρι το 2021, θα εξελιχθεί, ένα “πακέτο έργων” που θα υπερβαίνει τα 12 εκ. ευρώ (ύδρευση – αποχέτευση- άλλα έργα του δήμου).

Στο δεύτερο σκέλος, περνούν σύμφωνα με την ενημέρωση, όλα εκείνα τα έργα που είχαν μπει στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά και κάποια πρόσθετα τα οποία προέκυψαν, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, ανάλογα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρξουν στην διαδρομή, να ενταχθούν όσα είναι ώριμα και μπορούν να δημοπρατηθούν.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα : “Αντ. Τρίτσης” καθώς και στα μέτρα που έχουν προκηρυχθεί για την ενίσχυση των Δήμων, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, δήλωσε ότι ο Δήμος, αξιολογεί τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των ώριμων έργων.

Κληθείς δε, να σχολιάσει το πρόγραμμα έργων για το 2021 αλλά και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, δήλωσε ότι δεν αποτελούν θέσφατα, αλλά βασικά εργαλεία που επιδέχονται συμπληρώσεις , τροποποιήσεις, ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες των καιρών, αλλά και στο μεταβαλλόμενο συνεχώς  περιβάλλον .

Να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, αναλύθηκαν επίσης τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου της τελευταίας 15ετίας,.

Με τον τρόπο αυτό, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός, οι εκπρόσωποι της επιτροπής, ενημερώθηκαν για την πραγματική δυνατότητα λειτουργίας του Δήμου, παρά τα υπαρκτά ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της αποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Δόθηκε η δυνατότητα – δήλωσε – να υπάρξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όχι μόνο για το πρόγραμμα έργων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου, ώστε στο τέλος της παρούσας δημοτικής περιόδου, να έχει παραχθεί έργο ουσιαστικό και να έχουν ολοκληρωθεί εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπάρξει συνέχεια.

από τον δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos