Την έντονη δυσαρέσκεια του, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, πληροφορούμενος την απαντητική επιστολή του υπουργού πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, προς τον βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη σε σχετική αναφορά του (υπ. αριθμ.1926/4.2.2016) για την «Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους».
Σύμφωνα με το κείμενο της αναφοράς του αρμόδιου υπουργείου που κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο και απεστάλλει στον βουλευτή κ. Πλακιωτάκη (7/3/16) : η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στην Σπιναλόγκα (από 2 σε 8 ευρώ) γίνεται κατόπιν εισηγήσεως της επιτροπής που συνέστησε το εν λόγω υπουργείο προκειμένου να επανεκτιμήσει της ισχύουσες τιμές εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψη α) τον αριθμό προσέλευσης των επισκεπτών β) τη σημασία του Μνημείου και γ) τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους για την βελτίωση της πληροφόρησης και της παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απάντηση του υπουργείου: η μεγάλη προσέλευση στον συγκεκριμένο χώρο δεν προέρχεται εξαιτίας του αρχαιολογικού, αλλά του τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος του κόσμου , για το «νησί» και γι αυτό ο χώρος δεν έχει περιληφθεί, όπως γίνεται γνωστό στα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΥΠΠΟΑ με την Ε.Ε για την ανάδειξη αρχαιοτήτων.
Επιπλέον σημειώνεται ότι η δημιουργία προβλήτα πρόσδεσης σκαφών και ο ηλεκτροφωτισμός δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου υπουργείου.
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολαόυ κ. Αντώνης Ζερβός, κατά την συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Λασιθίου, χαρακτήρισε αντικρουόμενα τα στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, κάνοντας γνωστό ότι το συγεκριμένο θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να καθοριστεί η τακτική που θα κρατήσει ο δήμος.
Σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «το υπουργείο με μια σειρά αντικρουόμενα στοιχεία που δεν στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα, προσπαθεί να αιτιολογήσει την αύξηση της τιμής του εισητηρίου της Σπιναλόγκας. Χρησμοποιώντας φληναφήματα ούτε λίγο -ούτε πολύ, μας λέει ότι δεν δικαιούμαστε χρήματα για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, με την αιτιολογία ότι η προσέλευση των επισκεπτών στο μνημείο δεν γίνεται λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά λόγω του τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος που έχει το κοινό για το νησί.
«Εν πάση περιπτώση, αν έτσι έχουν τα πράγματα- πρόσθεσε- ας φύγει από την δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού κι ας ενταχθεί στις Κοινωνικές δομές του Δήμου, προκειμένου να το διαχειριζόμαστε, βρίσκοντας παράλληλα τρόπο να εισπράττουμε το εισιτήριο».
Δεν είναι δυνατόν να εισπράττει το «ΤΑΠΑ»-είπε-και τα έσοδα αυτά να μην είναι ανταποδοτικά.
Δηλώνω σαφώς -καταλήγει ο κ. Ζερβός-, ότι δεν έχει δωθεί ούτε ένα ευρώ για τις υποδομές που είναι απαραίτητες για τους επισκέπτες! Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε λίγο πιο σοβαροί στις απαντήσεις που δίνουμε στους φορείς, γιατί χωρίς λόγο ξαφνικά- θα βρεθούμε δίχως επισκέπτες στην Σπιναλόγκα και τα έσοδα τα δικά τους θα μειωθούν πραγματικά»!
Στην παραπάνω συνάντηση ο βουλευτής Λασιθίου, με τη σειρά του χαρακτήρισε ακατανόητη και χωρίς λογική, την αύξηση της τιμής στο εισητήριο της Σπιναλόγκας.
Αναφερόμενος στην απάντηση του κ. Μπαλτά, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι τόσο ο υπουργός πολιτισμού αλλά και οι σύμβουλοι του, βρίσκονται σε σύγχυση και παράκρουση, με το να υποβαθμίζουν την ιστορική, αρχαιολογική αξία ενός μνημείου, που από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70, έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη περιοχή! Θεωρώ –ανέφερε- ότι το γεγονός αυτό, αποτελεί υψίστη προσβολή για το δήμο, αλλά και τους φορείς της περιοχής, που αγωνίζονται και έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάδειξη της νήσου Σπιναλόγκας, ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η συγκεκριμένη απάντηση-πρόσθεσε- καταρρίπτει όλη αυτή την επιχειρηματολογία και μάλιστα από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Μπαλτά, τον οποίο καλώ να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη απόφαση, που θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα,από τα προσδωκώμενα.
Στην παραπάνω συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το φλέγον ζήτημα της επικείμενης κατάργησης του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης, οι εξελίξεις για το Κέντρο αποκατάστασης της Νεάπολης, η παραχώρηση κτιρίων στο Δήμο για την στέγαση συγκεκριμένων δομών , η λειτουργία του καταδυτικού πάρκου στον Άγιο Νικόλαο καθώς επίσης και το ζήτημα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη.
Δελτίο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου