Υπουργείο Περιβάλλοντος ή μήπως Υπουργείο εξαφάνισης της άγριας πανίδας;

Για μία κόμη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδεικνύει και μάλιστα με περίσσιο θράσος ότι ουσιαστικά είναι Υπουργείο Αντιπεριβάλλοντος.

Στη Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας 2020-2021 (ΦΕΚ B 3053 – 23.07.2020) δε διστάζουν και πάλι να επιτρέπουν το κυνήγι ειδών παγκοσμίως απειλούμενων. Αγνοούν επιδεικτικά ακόμη και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει την προσωρινή παύση της θήρας συγκεκριμένων ειδών όπως πχ το Τρυγόνι, ακόμη και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία σχετικά με τον ορισμό των ημερομηνιών της κυνηγετικής περιόδου. Επιτρέπουν το κυνήγι ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών και μάλιστα σε εποχή κατά την οποία άλλα είδη που ζουν σε αυτές, βρίσκονται στη διαδικασία μετανάστευσης και τίποτα και κανείς δεν εγγυάται για την προστασία τους. Αυτό υποτίθεται ότι είναι δουλειά του Υπουργείου, με την άδεια του οποίου όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Επιπλέον, δεν είναι διαθέσιμα προς κρίση τα δεδομένα τα οποία λήφθηκαν υπόψη για τη διαμόρφωση της Ρυθμιστικής. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ούτε τους διάφορους φορείς και οργανισμούς προστασίας της άγριας πανίδας συμβουλεύτηκαν αλλά ούτε και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία.

Μας αναγκάζουν να υποθέσουμε ότι το Υπουργείο συμβουλεύεται και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λόμπι των κυνηγών. Οι “προστάτες”, οι “ισορροπιστές” της φύσης! Αλλά όπως όλοι ξέρουμε “Είναι πολλά τα λεφτά…”. Τα οικονομικά συμφέροντα που ακολουθούν αυτή την άρρωστη δραστηριότητα είναι μεγάλα. Από το πιο απλό όπως η άδεια κυνηγιού και ο απλός εξοπλισμός μέχρι το εμπόριο όπλων, είναι κάτι στο οποίο προφανώς μερικοί δεν μπορούν να υψώσουν ανάστημα. Άλλωστε έχουμε δει σύσσωμο το Υπουργείο σε διάφορες εκδηλώσεις των κυνηγετικών ομοσπονδιών. Όχι μόνο δε ντρέπονται που έχουν παραδώσει τη φύση και την άγρια πανίδα στους “βιαστές” και δολοφόνους της, αλλά και το επιδεικνύουν περήφανοι.

Η άγρια πανίδα μειώνεται δραματικά, ζώα αναγκάζονται να αναζητούν τροφή σε αστικά περιβάλλοντα γιατί τα θηράματα-τροφή τους έχουν αποδεκατιστεί από τους κυνηγούς, οι οικότοποί καταστρέφονται για ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα και το Υπουργείο υπογράφει την χαριστική βολή.

Αυτό είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Διαφορετικά, μένει να το αποδείξετε.

Μειώστε την χρονική περίοδο θήρας, τα προς θήρευση είδη, απαγορεύστε πλήρως το κυνήγι σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές όπου ζουν είδη απειλούμενα,όπου το περιβάλλον έχει αποψιλωθεί λόγω πυρκαγιών ή άλλων παραγόντων και τα ζώα δεν βρίσκουν τροφή και σταδιακά απαγορεύστε το κυνήγι. Φτιάξτε νόμους που πραγματικά να προστατεύουν την άγρια πανίδα, τα δάση και το περιβάλλον.

Γιατί μέχρι τώρα το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Καταστροφή, ξεπούλημα υποβάθμιση και εξαφάνιση ειδών με την υπογραφή του Υπουργείου.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos