Διακοπή ρεύματος σε όλη τη Κρήτη !
ο μετασχηματιστής στα Λινοπεράματα που προκάλεσε το πρόβλημα μετά το σβήσιμο της φωτιάς

Διακοπή ρεύματος σε όλη τη Κρήτη από τις 12:02! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας κάποιο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο στα τα Χανιά και η ανατολική Κρήτη εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα.

Στα Λιμενοπεράματα σημειώθηκε έκρηξη στον ΑΗΣ, με αποτέλεσμα την ολική αυτή διακοπή. Η έκρηξη προκάλεσε φωτιά, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο πυροσβέστες και οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ να απομονώσουν μονάδες του ΑΗΣ.

Η πυροσβεστική επίσης αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά εγκλωβισμού σε ανελκυστήρες. Στα κέντρα των πόλεων όπου υπάρχουν φανάρια, επικρατεί κομφούζιο.

Η βλάβη τελικά εντοπίστηκε σε βραχυκύκλωμα και φωτιά σε βοηθητικό μετασχηματιστή στα Λινοπεράματα. Η παραγωγή του σταθμού (οι γεννήτριες) δεν υπέστη ζημιές.

Η διαδικασία επανατροφοδότησης γίνεται σταδιακά: Πρώτα δίδεται ρεύμα σε ευαίσθητες περιοχές όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μετά πόλεις, ανάλογα με τη δυναμικότητα των ΑΗΣ παραγωγής βάσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει επάρκεια φορτίων.

Διακοπή ρεύματος σε όλη τη Κρήτη !
ο Περιφερειάρχης στα Λινοπεράματα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Κρήτης, του προσωπικού της ΔΕΗ και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, μετά την διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο νησί εξαιτίας της έκρηξης του μετασχηματιστή στο σταθμό Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και παράλληλα έσπευσε στο χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, όπου είδε από κοντά την κατάσταση και ενημερώθηκε από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και ακολούθως επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως το ατύχημα δείχνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα». Αναφορικά με την αποκατάσταση της ρευματοδότησης τόνισε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δοθεί λύση. Σε ότι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων. 

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν». Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο συμβάν που σημειώθηκε τονίζοντας πως «έσκασε ένας μετασχηματιστής» και ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν «υλικές ζημιές στα γραφεία της ΔΕΗ από το ωστικό κύμα», ενώ επεσήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ της Περιφέρειας Κρήτης και όλου του προσωπικού «αποφύγαμε τα χειρότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για όλη την περιοχή», δήλωσε ενώ σημείωσε πως «όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και οι πυροσβέστες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους», κατέληξε.  

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos