Άσκηση για τη διαχείριση κρούσματος κορωνοϊού στη Γαύδο
μεταφορά του ατόμου

Στη Γαύδο βρέθηκαν χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη πραγματοποιώντας ευρεία άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Η μετάβαση στο νησί έγινε με πλωτό του λιμενικού σώματος από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, ενώ νωρίτερα η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ επισκέφθηκε το περιφερειακό ιατρείο της περιοχής συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας της Αγίας Γαλήνης Μανώλη Φουντιδάκη.

Στο λιμάνι της Γαύδου τους υποδέχθηκε η Δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη και τους συνόδευσε στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού στο οποίο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους γιατρούς και ακολούθησε εκπαίδευση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τον Δημήτρη Πύρρο διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

η άσκηση μεταφορά του ατόμου με κρούσμα κορωνοϊού

Στη συνέχεια ξεκίνησε η άσκηση όπου θετικό επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού μεταφέρεται από το δωμάτιο απομόνωσης, όπου παρέμενε, με συνοδεία γιατρού στο λιμάνι για τη διακομιδή του με το πλωτό του λιμενικού. Φτάνοντας στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης την ασθενή παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της για νοσηλεία στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Άσκηση για τη διαχείριση κρούσματος κορωνοϊού στη Γαύδο
με το σκάφος του λιμενικού σώματος και τις ανάλογες προφυλάξεις

Η άσκηση διοργανώθηκε από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και την συμβολή του λιμενικού Σώματος, του δήμου Γαύδου και του Κ.Υ. Κανδάνου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας των δομών υγείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου η ασφαλής αντιμετώπιση περιστατικών απαιτεί την κινητοποίηση ενός ευρύτερου μηχανισμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ: “Υπάρχει σχεδιασμός του ΕΚΑΒ για όλη τη χώρα και ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές. Επιλέξαμε για την άσκηση τη Γαύδο προκειμένου να εντοπίσουνε τυχόν κενά και παραλείψεις που υπάρχουν στην αλυσίδα, δηλαδή από τη στιγμή που καλεί ο γιατρός το κέντρο επιχειρήσεων και ζητάει βοήθεια. Με τον τρόπο αυτό θα διακρίνουνε αν υπάρχουν κενά, τα οποία θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε, ενόψει ενός πραγματικού κρούσματος”.

Ικανοποιημένη από την άσκηση δήλωσε η διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία τόνισε ότι η Γαύδος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικό και ο μηχανισμός είναι συντονισμένος προς αυτή την κατεύθυνση.

“Ήρθαμε στη Γαύδο, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, για να καταγράψουμε αν υπάρχουν – και τι είδους – κενά. Η άσκηση ήταν σημαντική, γιατί εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση, από σήμερα ξέρουμε ότι αν προκύψει ένα κρούσμα στο νησί, υπάρχει ετοιμότητα και τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες, πρέπει να νιώθουν ασφαλείς”.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: