Ένας νέος και ιστορικός καύσωνας πλήττει την Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2023
Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με έναν ιστορικό καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, με πολλές χώρες να παρατηρούν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί για την 1η Ιανουαρίου. Εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν καταρριφθεί και καλοκαιρινές θερμοκρασίες έχουν επικρατήσει σε πολλές πόλεις σε όλη την ήπειρο.

Αυτή η εικόνα, ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 την 1η Ιανουαρίου 2023, δείχνει το Altdorf, μια ελβετική πόλη όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 19,2°C και δεν έπεσε κάτω από τους 16,1°C κατά τη διάρκεια της νύχτας, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε στο 1864.

Τα ανοιχτά δεδομένα και οι υπηρεσίες του Copernicus είναι βασικά εργαλεία για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων θερμοκρασιών σε αλπικά περιβάλλοντα.

Συνθήκες φθινοπωρινές και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή επικρατούν και στην Ελλάδα, με ελάχιστες βροχές. Ήδη έχουν χαθεί δυο υδρολογικοί μήνες. Εάν στους επόμενους μήνες δεν υπάρξουν αξιόλογες βροχές και χιόνια θα υπάρξει πρόβλημα…..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos