Έπαινος για τα Ελληνικά κρασιά από την Jancis Robinson στους Financial Times
το άρθρο των Financial Times

Η Βρετανίδα Jancis Robinson, η πιο έγκυρη οινοκριτικός και οινοδημοσιογράφος στον κόσμο, εξέφρασε το θαυμασμό της για την ποιότητα των ελληνικών κρασιών στους Financial Times. Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Jancis Robinson είναι Master of Wine από το 1984, με έντονη δραστηριότητα γύρω από το κρασί. Γράφει συστηματικά περί οίνου από το 1975, έχει γράψει αρκετά γνωστά βιβλία αναφοράς για το κρασί, δίνει σχετικές διαλέξεις ανά τον κόσμο, είναι κριτής διαγωνισμών και έχει δικό της Blog, το www.jancisrobinson.com.

Mε αφορμή μια εκδήλωση δοκιμής Ελληνικού οίνου που διοργάνωσε η Jancis Robinson στο Λονδίνο, έγραψε ένα άρθρο στις Financial Times, στις 25/10/2019, με τίτλο “Why Greek wines deserve more love” και υπότιτλο “The only mystery is why these wines are not easier to find outside the country”. Δηλαδή, εκφράζει την αγάπη της για τα Ελληνικά κρασιά και την απορία της γιατί δεν είναι εύκολο να βρεθούν σε καταλόγους και ράφια εκτός Ελλάδας.

Η γευσιγνωσία ήταν τόσο επιτυχής, ώστε ο κόσμος περίμενε στην ουρά υπό βροχή για περισσότερο από μισή ώρα… Συνολικά υπήρχαν 42 επιλογές Ελληνικών κρασιών (2 ρετσίνες, 5 γλυκά, 9 ερυθρά και 26 λευκά) από όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών.

Έπαινος για τα Ελληνικά κρασιά από την Jancis Robinson στους Financial Times
η Jancis Robinson

Μέσω του άρθρου η Jancis Robinson κρίνει ως έξυπνες τις ελληνικές ετικέτες, συμπεραίνει ότι υπερτερούν οι λευκοί Ελληνικοί οίνοι, ενώ για τους ερυθρούς αναφέρει ότι έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αξιοσημείωτη είναι η ειδική αναφορά που κάνει η οινοκριτικός για τα Κρητικά κρασιά. Σύμφωνα με την ίδια, η Κρήτη αποτελεί πηγή πληθώρας, διακριτών τοπικών ποικιλιών, με παραγωγούς όπως ο Δουλουφάκης και ο Λυραράκης που καλλιεργούν σταφύλια όπως Βιδιανό, Βιλάνα, Πλυτό και Δαφνί.

Παραθέτουμε τους οίνους που βαθμολόγησε από 17 και πάνω, με άριστα το 20, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στις Financial Times:

Έπαινος για τα Ελληνικά κρασιά από την Jancis Robinson στους Financial Times

Διαβάστε όλο το άρθρο

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos