Αίτημα για την αναστολή  δια  ζώσης εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων

Η Ένωση γονέων και κηδεμόνων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου απευθύνει άιτημα, “για την αναστολή  δια  ζώσης εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Αγίου Νικολάου λόγω COVID- 19” προς τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, τους προϊσταμένους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου και τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Λασιθίου.

Έπειτα από την τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε η περιφερειακή ενότητα  Λασιθίου «κόκκινη» ,δηλαδή περιοχή που βρίσκεται στο επίπεδο Β- αυξημένου κινδύνου ισχύει η τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια και η δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01-02-2021. Επίσης, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Το ΔΣ της Ένωσης γονέων απευθύνει έκκληση προς τους προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου όπως  αιτηθούν στο υπουργείο Παιδείας την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Συντασόμαστε με την ανακοίνωση  της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του πρώτου γυμνασίου Αγίου Νικολάου, που εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για τη  μειωμένη δυνατότητα σωστής τήρησης των μέτρων προφύλαξης, λόγω της έντονης πυκνότητας μαθητών στο συγκεκριμένο κτίριο και της έλλειψης αιθουσών, καθώς και χώρων προαυλισμού. Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε το έντονο στεγαστικό πρόβλημα στο σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου, για το 2ο και 3ο Γυμνάσιο, όπου «στεγάζονται» 16 τμήματα σε κτίριο που είχε προβλεφθεί για δώδεκα τμήματα και, βεβαίως,  χρήζει αναφοράς το κτιριακό ζήτημα του Γυμνασίου και Λυκείου Νεάπολης. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί  το θέμα της καθημερινής μετακίνησης μεγάλου αριθμού  μαθητών Γυμνασίου με λεωφορείο από περιοχές όπως το Καλό Χωριό, η Ελούντα, Βρουχάς, Πλάκα και  Σίσι για τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο όπου φοιτούν, γεγονός που μπορεί ν’ αποτελέσει παράγοντα διασποράς. Επιπροσθέτως, έπειτα από  καταγραφή κρουσμάτων σε δύο δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο του Δήμου Αγίου Νικολάου ,καθώς και στο βρεφονηπιακό σταθμό της Αμμούδας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη του Αγίου Νικολάου.  Θα θέλαμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι τα κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν αφορούν  τμήματα της πέμπτης και έκτης Δημοτικού, όπου όπως είναι γνωστό έκλεισε το ένα τμήμα κάθε τάξης, ενώ υπάρχει  ανακατανομή και διαμοίρασμα μαθητών για το μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη και για το κλείσμο του δεύτερου αδερφού τμήματος.  Σε κάθε περίπτωση, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αγίου Νικολάου είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης για τη νόσο COVID- 19, λόγω έλλειψης χώρων προαυλισμού, δεύτερης εισόδου, πυκνότητας των μαθητών ανά τμήμα.

  Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη σχολική  στέγη του Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως «αυξημένου κινδύνου», παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες των Προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλούμε τις  αρμόδιες υγειονομικές αρχές  να ενημερώσουν σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας και να συνυπολογίσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν την αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Μετά τιμής,

Το Δ.Σ. της Ένωσης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos