Παχύσαρκα παιδιάΣύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημιακής έρευνας όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης όπως αυτή της  Μεσαράς αλλά και των Ανωγείων υπερδιπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις παχυσαρκίας αλλά και  οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί τη δεκαετία 1950 – 1960.

Η επιδημιολογική μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνη Καφάτο σε 24 χωριά.
 
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καφάτος η χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς λήψη μέτρων προστασίας, η κακή διατροφή καθώς και το κάπνισμα παράλληλα με την χρήση αλκοόλ είναι οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στο θάνατο.
 
Ειδικότερα στη Μεσαρά καταγράφονται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα κα είναι και το υψηλότερο που καταγράφεται σε αγροτική περιοχή.
 
Μάλιστα οι αγρότες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών καπνίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό, τους ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι, ενώ οι αγρότες ανοιχτών καλλιεργειών καπνίζουν σε μικρότερο ποσοστό.
 
Από την έρευνα προκύπτει ότι μετά τα 64 το κάπνισμα για τους άνδρες ελαττώνεται, ενώ για τις γυναίκες σημειώνεται ότι τα ποσοστά των καπνιστριών είναι πολύ χαμηλότερα από τα εθνικά ποσοστά, αλλά είαι υψηλά στις ηλικίες μεταξύ 35 και 44 ετών και μετά τα 54 είναι ελάχιστες οι γυναίκες καπνίστριες. Την επικινδυνότητα 350 φυτοφαρμάκων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά επεσήμανε ο κ Καφάτος.
 
 «Ο καθένας αγοράζει φυοφάρμακα, όποια ποσότητα θέλει, τη χρησιμοποιεί χωρίς προφύλαξη, και αυτά συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες» τόνισε ο κ. Καφάτος.
 
Τα στοιχεία που προκαλούν την έντονη ανησυχία είναι εκείνα που αφορούν στην αύξηση κατά 3% των θανάτων από καρκίνο στο Τυμπάκι, διπλασιασμό των θανάτων στη Μεσαρά και τριπλασιασμό στα Ανώγεια.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos