Grandes Bay

Από τις ασκήσεις επί χάρτου

Στις ελληνικές αρχές πετάει το μπαλάκι η Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κατασκευής τουριστικών οικισμών σε προστατευόμενη περιοχή Natura στη Βορειανατολική Kρήτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι "κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου", όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφερόταν στην ερώτησή του στα σχέδια βρετανικής εταιρίας για την κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ και σταθμό αφαλάτωσης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» (Mονή Tοπλού), στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου, Νομού Λασιθίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, πολιτών και τοπικών φορέων και τη σχετική προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι ανάπτυξη αυτή είναι σε αντίθεση με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης, ο οποίος δεν προβλέπει τέτοιου είδους χρήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320006 και GR 4320009.

Στην απάντησή του, ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρει ότι "η Επιτροπή δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου."
Υπενθυμίζει όμως ότι "ο σχετικός τόπος Natura 2000 (τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος GR4320006 “Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο – Άκρα Μαυροβούνι – Βάι – Άκρα Πλάκα και Θαλάσσια Ζώνη”) βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) 92/43/ΕΟΚ , που περιέχει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR4320009 “Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης” η οποία έχει χαρακτηριστεί κατ’ εφαρμογή της οδηγίας για την πτερωτή πανίδα 79/409/ΕΟΚ ), απολαύει του καθεστώτος προστασίας του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα.

Σταύρος Δήμας

Επίτροπος Περιβάλλοντος

Αναλύοντας την αναφορά του αυτή στην κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει:
"Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της οδηγίας, πρέπει να αποφεύγονται η υποβάθμιση των οικοτόπων και οι ενοχλήσεις επί των ειδών, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου. Επιπλέον, πρέπει να εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο πριν δοθεί η άδεια ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ ."

Καταλήγοντας, ο κος Δήμας τονίζει ότι: "εναπόκειται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποφασίσουν κατά πόσον το υπόψη τουριστικό έργο συμβιβάζεται με τις προαναφερόμενες απαιτήσεις, οι αρχές δε αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την υλοποίηση των πάσης φύσεως αναγκαίων μέτρων προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις."

Aναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"H απάντηση του κ. Δήμα στέλνει ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι "κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου".
Τί θα ισχυριστούν άραγε ο κ. Σουφλιάς και οι συναρμόδιοι Υπουργοί που ενέκριναν το συγκεκριμένο έργο; Ότι τα έξι χωριά, οι 7.000 κλίνες, τα τρία γήπεδα γκολφ, οι 730 πισίνες και οι 3.500 εργαζόμενοι που θα προστεθούν σ’ ένα Δήμο 2.000 κατοίκων συνιστούν ήπια ανάπτυξη, η οποία δε θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου; Είναι πιθανόν. Όταν στο προσωπικό λεξικό του κ. Σουφλιά η πυρηνική ενέργεια είναι συνώνυμη της "πράσινης", στο λήμμα "ήπια τουριστική ανάπτυξη" δεν αποκλείεται να αναφέρεται και η "ανάπτυξη- μαμούθ".
Kαλούμε την κυβέρνηση να προσέξει την απάντηση Δήμα, να αφουγκραστεί τη διεθνή έκκληση που εξελίσσεται με πρωτοβουλία κορυφαίων επιστημόνων μέσα από το διαδίκτυο και τις πιο έγκυρες εφημερίδες και να σταματήσει ενέργειες και επιλογές που βλάπτουν κατάφωρα το περιβάλλον και μάς δυσφημούν. Tην καλούμε επίσης να συστήσει επιτέλους βιώσιμους και αποτελεσματικούς Φορείς Διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Αλλιώς επαφιέμεθα στη δίκαιη κρίση του ΣτΕ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να ανακοπεί αυτή η πορεία αλλά και για να διορθωθεί το λεξικό Σουφλιά!"

Από τον ΣΥΝ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos