απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 24/9 .

Καλούμε τους συναδέλφους, που κάτω από την πίεση και τον φόβο δεν έκαναν το βήμα να απεργήσουν, να κάνουν το βήμα στην επόμενη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Γιατί να απεργήσω, τι θα αλλάξει;

Βάζουμε στόχο την υπογραφή ΣΣΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς. Με την υπογραφή της θα βελτιωθούν οι μισθοί, τα ωράρια εργασίας, οι όροι εργασίας μας. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βάζει εμπόδια στο να επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα παλέψουμε για να την επιβάλλουμε και στο να ισχύει καθολικά ακόμα και όταν υπογραφεί.

Οι εργοδότες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση φέρνει αυτά τα μέτρα. Ο μόνος τρόπος είναι να επιβάλλουμε την υπογραφή της με μαζικούς αγώνες. Η απεργία είναι ένα μέσο πάλης για αυτόν τον σκοπό. Όσο περισσότεροι κάνουν το βήμα να απεργήσουν την Τετάρτη 2/10, τόσο πιο ισχυρό μήνυμα στέλνουμε κόντρα στον νόμο που έρχεται αλλά και υπέρ της απαίτησής μας για υπογραφή ΣΣΕ.

Πως μας επηρεάζει το νέο πολυνομοσχέδιο;

Η κυβέρνηση ΝΔ, (συνεχίζοντας την βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με το πολυνομοσχέδιό της επιδιώκει να χτυπήσει τα σημαντικότερα όπλα των εργαζόμενων για να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους.

Χτύπημα στις ΣΣΕ

Θεσμοθετεί την υπερίσχυση των Τοπικών ή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ή των συμβάσεων που υπογράφουν οι «ενώσεις προσώπων» σε σχέση με τις Κλαδικές. Καταργεί την αρχή για ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και αν υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ με μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερο ωράριο κλπ, ο εργοδότης θα μπορεί να στήνει μια Ένωση Προσώπων με κάποια τσιράκια του και να υπογράφει μια σύμβαση μέσα στην επιχείρηση με χειρότερους όρους που θα υπερισχύει της κλαδικής. Ήδη τα έτη 2012-2013 στήθηκαν από τους εργοδότες πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

Χτύπημα στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) και φακέλωμα

Θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις του σωματείου όπως απεργίες, κινητοποιήσεις, κατάρτιση σχεδίου ΣΣΕ. Στόχος της είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το χτύπημα των ζωντανών μαζικών Γενικών Συνελεύσεων. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την δημοκρατία στα σωματεία! Στην πραγματικότητα θέλουν σωματεία άμαζα, χωρίς συμμετοχή. Θέλουν σωματεία που θα θυσιάζουν τους εργαζόμενους για τα κέρδη του εργοδότη.

Η ΓΣ αποτελεί το κυρίαρχο όργανο των σωματείων μας. Στην ΓΣ μαζεύονται οι εργαζόμενοι, συζητούν από κοντά τα προβλήματά από τους χώρους εργασίας τους, ανταλλάζουν γνώμες και πείρα για το πως να τα αντιπαλέψουν και για να αποφασίσουν. Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες, που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής;

Ποιος άραγε εργαζόμενος νιώθει πραγματικά ελεύθερος να ψηφίσει ηλεκτρονικά σε μια ψηφοφορία για μια απεργία ή για κάποια κινητοποίηση; Όταν ξέρουμε ότι μπορεί σχετικά εύκολα να «υποκλέψει» το ποιοι ψήφισαν ή ακόμα και τι ψήφισαν σε μια τέτοια ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η εργατική τάξη δεν πρέπει ποτέ να δεχθεί τέτοια διαδικασία.

Αποδεικνύεται ότι όσο δεν κάνουμε τίποτα, έρχονται κι άλλα μέτρα. Οι εργοδότες ποντάρουν στον φόβο των εργαζομένων. Θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης. Η επιβολή συνθηκών εργασιακής γαλέρας είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την παραπέρα αύξηση των κερδών τους, της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο ΣΕΒ-Κυβέρνηση και υπηρετεί η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ένας δρόμος υπάρχει για να καλυτερεύσει η ζωή μας: Η οργάνωσή μας και η διεκδίκηση μέσω της μαζικοποίησης των σωματείων, της λήψης και υλοποίησης αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες, της στράτευσης όλο και περισσότερων συναδέλφων με τα σωματεία.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Απεργούμε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου στις 10.30

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Επιτροπή Αγώνα επισιτισμού-τουρισμού ΠΑΜΕ Αγ. Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos