Αρναουτάκης εξοικονόμηση ενέργειας στους ΤΟΕΒ και παρεμβάσεις
από τη συνάντηση στα Χανιά

Η Περιφέρεια Κρήτης θα καλέσει σύντομα όλους τους ΤΟΕΒ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Κρήτης για να γίνει προγραμματισμός στη χρήση φωτοβολταικών ώστε να υπάρξει ενεργειακή εξοικονόμηση

από τη ΔΕΗ έως και 50-60%, ανακοίνωσε σήμερα σε δηλώσεις του στα Χανιά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος παράλληλα έκανε γνωστές και άλλες παρεμβάσεις της Περιφέρειας στα θέματα υποδομής και ανάπτυξης του νησιού αλλά και θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Ειδικότερα για το θέμα των ΤΟΕΒ και την πρόσκληση από την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι, «Θα καλέσομε σύντομα όλους τους ΤΟΕΒ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας ούτως ώστε να προγραμματίσομε να γίνουν μελέτες με φωτοβολταϊκά για να έχομε εξοικονόμηση ενέργειας από τη ΔΕΗ μια μείωση που θα ξεπεράσει το 50 -60%.  Άρα η μείωση της κατανάλωσης του νερού θα είναι πολύ σημαντική. Μπαίνει μπροστά η Περιφέρεια, εμείς θα αναλάβουμε τις μελέτες θα δούμε τον τρόπο και θα χρηματοδοτήσομε τα έργα αυτά ούτως ώστε να δώσομε μια μεγάλη βοήθεια στον αγροτικό κόσμο της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Κρήτης».

Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική απόφαση που ελήφθη χθες και αφορά μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση από τη Σαμαριά, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, τα τρία γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στην Ουνέσκο. Τα τρία συγκεκριμένα γεωπάρκα , όπως ανέφερε  ο Περιφερειάρχης, «έχουν μπει στην Ουνέσκο με ένα προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ ούτως ώστε οι φορείς οι τοπικοί μέσα από διαβούλευση να μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις και  να γίνουν τα απαραίτητα έργα αναβαθμίσεων, αισθητικών παρεμβάσεων ή ότι άλλο προταθεί από πλευράς των τοπικών φορέων. Είναι κάτι αντίστοιχο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που γίνονται με τα σχέδια των δύο δήμων των μεγάλων της Κρήτης Χανίων και Ηρακλείου».

Ο κ. Αρναουτάκης που είχε σήμερα συνάντηση στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τους Αντιπεριφερειάρχες Απόστολο Βουλγαράκη, Νίκο Καλογερή, με υπηρεσίες,  είπε ότι «συζητήσαμε με τους Αντιπεριφερειάρχες μας για όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα έργα υποδομών που προγραμματίζουμε να γίνουν σημαντικά έργα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα από τη μελέτη της Εγνατίας σε 120 σημεία σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Οι δημοπρατήσεις θα ξεκινήσουν μέχρι το Καλοκαίρι και παράλληλα μια σειρά παρεμβάσεων στις υποδομές όλου του δικτύου, όπου χρήζει αντικατάσταση ο τάπητας ή καθαρισμός ή οτιδήποτε άλλο, έχουν εξασφαλισθεί οι χρηματοδοτήσεις και μέχρι τέλος του χρόνου θεωρώ ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι ανάδοχοι των έργων για να μπορούν να έχομε ένα οδικό δίκτυο καλύτερο από το υπάρχον. Θα είναι 120 περίπου σημεία, σύμφωνα με τη μελέτη της Εγνατίας που είχαμε αναθέσει από το 2012 και έχομε εξασφαλίσει για όλη την Κρήτη 30 εκατομμύρια  ούτως ώστε να έχομε ένα ασφαλές αγροτικό δίκτυο. Παράλληλα μια σειρά παρεμβάσεων λόγω των θεομηνιών, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο θα γίνουν σε όλο το δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας.

Το Υγειονομικό είναι ένα κτίριο εξαίρετο που πρέπει να γίνει μια αναβάθμιση, μια αισθητική παρέμβαση, και υπέγραψα 300 χιλιάδες για να γίνει. Χρήματα από δικούς  πόρους, από εθνικούς πόρους του Περιφερειακού μας προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων. Είναι πόροι δικοί μας που ήδη έχουμε υπογράψει το τεχνικό δελτίο, παράλληλα 75 χιλιάδες ευρώ για ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την αντικατάσταση του εξοπλισμού της Περιφερειακής ενότητας».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στην ΠΕ Χανίων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κολυμβητήριο και στόχος μας είναι, όπως είπε, η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης για να λειτουργήσει,  ενώ έχει γίνει συνεννόηση για το θέμα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης  πρόσθεσε ότι, αναβαθμίστηκε το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και αναφέρθηκε και στα δυο σημαντικά έργα στο δήμο Αποκορώνου που εγκρίθηκαν και πρόκειται για τα έργα ύδρευσης Βάμου και Γεωργιούπολης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos