Ειρηναίος

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

“Χριστού την Ανάστασιν προσκυνούντες ου παυόμεθα… Αυτός γαρ ημάς έσωσεν”. (Εκκλησιαστικός Αναστάσιμος ύμνος)

Αγαπητοί μου αδελφοί, τέκνα της Εκκλησίας

Η Ανάσταση του Χριστού, γεγονός αιώνιο, το οποίο και σήμερα βιώνουμε, δεν έπαυσε ούτε θα παύσει ποτέ να αποτελεί διαχρονική μοναδική πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα από όλους όσους αρνούνται αυτήν την πραγματικότητα, εμείς όλοι, οι σημερινοί άνθρωποι της Εκκλησίας, δεν παύουμε να προσκυνούμε και να γιορτάζομε την Εορτή της Αναστάσεως του Χριστού, ο Οποίος είναι Αυτός που μας έσωσε, μας σώζει και μας καθιστά ικανούς να αντιμετωπίζουμε τα προσωπικά αδιέξοδα και τις φθοροποιές καταστάσεις της ζωής μας.
Εμείς γνωρίζομε με σιγουριά ότι χρίς την Ανάσταση και τον Αναστημένο Σωτήρα μας δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον.
Γι’ αυτό έχουμε όλους τους λόγους να συνεχίζουμε και να μην παύουμε να προσκυνούμε και να πανηγυρίζομε την Ανάσταση Εκείνου, ο Οποίος είναι σήμερα και πάντοτε ο Σωτήρας και η σωτηρία μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί
Γνωρίζομε τον κόσμο εις τον οποίο ζούμε. Παρακολουθούμε τις επιθέσεις που δέχεται σήμερα η Εκκλησία μας και το πρόσωπον του Χριστού, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε ολοφάνερα τον πόλεμο που γίνεται για να κατασυκοφαντηθεί ο Χιστός, η Ανάσταση και η Εκκλησία Του, με ψευδή και συκοφαντικά βιβλία που γράφονται και δήθεν “στοιχεία” και “αποδείξεις” που προβάλλονται από τα διάφορα Μέσα.
Ακόμη προχωρούν, αναζητούν και προβάλλουν “νέον Χριστό”, τον “αντίχριστο” ενώ στη σκέψη και στη ζωή μας εισάγουν μθοδευμένα “ιδέες”, παλιές και νέες, ξενόφερτες φιλοσοφίες και αντιλήψεις, νέα ήθη, νέες πρακτικές και τακτικές, για να εκτοπισθεί και να εξαλειφθεί τελείως από τη ζωή μας η Ανάσταση του Χριστού, όπως τη ζούμε αιώνες τώρα ως ελεύθεροι Ελληνορθόδοξοι άνθρωποι.
Στο πνεύμα αυτό της “νέας εποχής” διαφημίζονται νέα τάχα δεδομένα, νέοι προσανατολισμοί για την ανθρωπότητα και τον κάθε άνθρωπο χωριστά, επιχειρείται και προάγεται ξεκάθαρα σήμερα η δημιουργός ενός “νέου” κόσμου, χωρίς τον Αρχηγόν της ζωής, τον Χριστό, και την Ανάστασή Του. Σε όλο τον κόσμο κα τη δική μας Χώρα τα σχέδια αυτά και οι κινήσεις είναι πια ξεκάθαρα σε όλους όσους μπορούν να βλέπουν.

Αγαπητοί μου αδελφοί
Παρά το κλίμα αυτό της αμφισβητήσεως και της επιθετικότητας εναντίον της Εκκλησίας μας, εναντίον της Αναστάσεως και του Χριστού, εμείς είμαστε και μένουμε όρθιοι. Δεν φοβούμαστε και δεν υποστέλλουμε τη σημαία της Αναστάσεως, η οποία είναι ταυτόχρονα και σημαία της αναστάσεως του ανθρώπου και του κόσμου.
Εμείς, ο λαός του Θεού και της Αναστάσεως, “Χριστού την Ανάστασιν προσκυνούντες ου παυόμεθα.. Αυτός γαρ ημάς έσωσεν”.
Η αιώνια Εκκλησία του αιωνίου Θεού, των Αγγέλων, των Αγίων και των ανθρώπων, δεν μετακινείται από τις αιώνιες βάσεις, τις αρχές και τις θέσεις της. Θεμελιωμένη εις την Ανάσταση του Θεανθρώπου, μένει αιώνια αταλάντευτη. Το αιώνιο φως της δεν σβήνει, όσι άνεμοι κι αν το φυσούν με μανία. Δεν έσβησε κι ούτε θα σβήσει. Την Ανάσταση του Χριστού όχι μόνο την πιστεύουμε και τη γιορτάζουμε, αλλά και την προσκυνούμε. Με την ψυχή και το σώμα, με όλη μας την ύπαρξη, με όλη τη δύναμή μας. Με βιώματα προσωπικά και εμπειρίες αναστάσιμες, οι οποίς δίδουν νόημα και δύναμη στο πρόσωπο και στη ζωή μας.
Οποιοι και όσοι, πάντως, κι αν είναι εκείνοι οι οποίοι πολεμούν την αναστάσιμη πραγματικότητα και ζωή, εμείς “ου παυόμεθα”, αλλά συνεχίζομε χωρίς δισταγμούς να προσκυνούμε Χριστού την Ανάστασιν, γιατί Αυτός και κανείς και τίποτε άλλο δεν μας έσωσε και δεν μας σώζει.

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Εις τον ευλογημένον τόπο μας, εις την Αρχιεπισκοπή μας και την Κρήτη ολόκληρη, εις τις πόλεις και τα χωριά μας, όπου ζούμε, εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε, δεν παύουμε να προσκυνούμε “Χριστού την Ανάστασιν”.
Στην λαμπροφόρα σημερινή Εορτή του Πάσχα σας παρακαλώ να γιορτάσουμε, να ανοίξουμε όλοι τις καρδιές μας, να δεχθούμε όλη την αναστάσιμη ζωή και τη χαρά, την ομορφιά, την ελπίδα και το αιώνιο μέλλον. Να μην παρασυρόμαστε από τα ψεύδη που κυκλοφορούν εναντίο των ιερών και των οσίων μας. Εις το μέσον των πολλών δυσκολιών και των εμποδίων, των πληγών και των δύσκολων σημερινών καταστάσεων της ζωής μας, να μην παύσουμε να ζούμε και να πορευόμαστε αναστάσιμα. Να ζήσουμε την Λαμπρή ανεπηρέαστοι από τη σύγχυση των καιρών μας, με σταθερή αναστάσιμη προοπτική και ελπίδα.

Εφέτος είναι η πρώτη φορά που έχω την ευλογία του Θεού εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής μας να καλέσω όλους σας να πορευθούμε προς την πραγματικότητα και τη χαρά της Αναστάσεως. Να αντιπαλαίσωμε εμείς, όπως ο Αναστημένος Χριστός μας, κάθε κακία, μανία, οργή, πονηρία των καιρών μας. Να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές της ζωής των Μαρτύρων, των Αγίων και των προγόνων μας. Να σταθούμε ελεύθερα, ηρωικά, γενναία, Κρητικά, αληθινά, όπως ταιριάζει εις τους ανθρώπους του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης.

Χριστός ανέστη!
Χρόνια Πολλά, Αναστάσιμα, ευλογημένα!”
Print Friendly, PDF & Email

Από manos