ιεραπετραΈνα πετυχημένο συνέδριο για την μεταολυμπιακή αγορά ακινήτων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας υπό την αιγίδα του Γερμανοελληικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), με την υποστήριξη της Γερμανοελληνικής Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και τη συνεργασία μεγάλων φορέων του κλάδου των ακινήτων.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικν κ. Αντώνης Μπέζας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Κωνσταντίνος Τριτάρης.
Στην ομιλία του ο κ. Μπέζας τόνισε πως η επιβολή του ΦΠΑ δν θα επιβαρύνει μεσομακροπρόθεσμα τις τιμές των ακινήτων, ενώ αναφέρθηκε στις οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας, στο αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας καθώς και στη μείωση του φόρου μεταβίβασης. Τέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
«Η αγορά ακινήτων της Ελλάδας, ως επενδυτική δυνατότητα, δεν είναι ακόμη γνωστή στη Γερμανία και αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να συνεργασθώ με τον Γερμανοελληικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, ο οποίος μας διασφάλισε τις απαιτούμενες επαφές και άνοιξε το δρόμο για επενδυτικές συνεργασίες» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Κτηματομεσιτών Γερμανίας, κ.  Γιοχάνες Πέτερ Χένινγκσεν κάνοντας μία συνολικ αποτίμηση του συνεδρίου και συνέχισε
«Για τους περισσότερους συμμετέχοντες η γνωριμία με την ελληνική αγορά ακινήτων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η Ελλάδα συνιστά για μας ένα νέο δυναμικό στην διεθνή αγορά ακινήτων. Και αυτό το δυναμικό θέλω να αναπτύξω από κοινού με τους έλληνες συναδέλφους μου, με στόχο το αμοιβαίο όφελος. Προειδοποίησε και για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων η δραστηριοποίηση κερδοσκόπων από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι οποίοι έρχονται αγοράζυν και πουλούν σε ελάχιστο διάστημα με μοναδικό στόχο το γρήγορο κέρδος». Ο κ. Χένινγκσεν αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα επέκτασης των συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών κτηματομεσιτών.
χατζημαρκακης«Στόχος του υνεδρίου ήταν η προβολή της ελληνικής αγοράς ακινήτων στη Γερμανία και η ενημέρωση των επενδυτών, κτηματομεσιτών και άλλων επιχειρηματιών για τις ευκαιρίες που προσφέρει η μεταολυμπιακή Ελλάδα στον κλάδο των ακινήτων. Πρέπει να αξιοποιηθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Γερμανν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουμε να μετατραπούν τα ελληνικά χωριά σε γερμανικά ή ιταλικά», τόνισε ο πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Στις εργασίες συμμετείχαν επίσης η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, εκπρόσωποι των εριφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κρήτης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης από την Αλεξάνδρεια και ο πρόεδρος της ΟΕΚ Κώστας Δημητρίου.
Μοναδική χαρακτήρισε την ελληνική αγορά ακινήτων ο κ. Γιοχάνες Μπόμαν, επικεφαλής της σύνταξης διεθνών ακινήτων του μεγαλύτερου περιοδικού για τα ακίνητα στην Ευρώπη του «Bellevue», προσθέτοντας: «Η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν ανέκαθεν μια αγορά για πρωτοπόρους. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ελληνικές αγορές και κάθε νησί έχει τις δικές του τιμές και τη δική του παράδοση. Ένας δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να ενημερώνεται επί τόπου για να είναι σίγουρος ότι κάνει μια καλή αγορά».
 «Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε την ξέλιξη της πολύπλευρης ελληνικής αγοράς ακινήτων» τόνισε στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος της Engel & Vφlkers, ενός εκ των μεγαλυτέρων κτηματομεσιτικών οίκων της Γερμανίας. «Τα πολλά ελληνικά νησιά με τις αμέτρητές τους καθαρές παραλίες προσφέρουν χιλάδες εκτάσεων με θέα προς την θάλασσα. Αλλά όχι μόνον γι αυτό η Ελλάδα θα καταστεί μία από της τοπ αγορές ακινήτων των επόμενων ετών».
Την μεγάλη του ικανοποίηση εξέφρασε εν κατακλείδι ο Πρόεδρος της συνδιοργανώτριας Γερμανελληνικής Ένωσης για την Προστασία Ακινήτων στο Εξωτερικό, κ. Δημήτρης Κούρος. «Με αυτά που ακούσαμε σήμερα επικυρώθηκαν πανηγυρικά αυτά που τονίζαμε εδώ και πολύ καιρό. Ότι με την αύξηση των αγορών και της εγκατάστασης περισσοτέρων ξένων σην Ελλάδα θα μεγαλώσει η πίεση στις αεροπορικές εταιρείες για διατήρηση πτήσεων και κατά την διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που θα έχει σαν επακόλουθο τη επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν.
 Σ΄ αυτό όμως θα συμβάλλει αποφασιστικά και η διατήρηση των ανταγωνιστικών τιμών στα ελληνικά ακίνητα σε σχέση π.χ. με αυτά της Ισπανίας ή της Ιταλίας και την δημιουργία χωριών με διεθνή πελατολόγιο και όχι αμιγών γερμανικών, ιταλικών, βρετανικών ή άλλων χωριών& Το ποσοστό των Γερμανών που επιθυμούν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα είναι ανάλογο του ποσοστού εκείνου των Γερμανών που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα».
Στο συνέδριο επίσης συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Γερμανίας, η Πανελλήνα Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, διεθνών μεσιτικών γραφείων, Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, της Εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, του ΕΛΚΕ, της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, της ΔΕΠΟΣ και άλλων Ελληνικών και Γερμανικών ργανισμών.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Print Friendly, PDF & Email

Από manos