ο καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας τ. αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Δερμιτζάκης
ο καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας τ. αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Δερμιτζάκης

Κάθε τόπος, κάθε κοινωνία, ορίζεται αναμφισβήτητα από την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά της. Από τις ρίζες της. Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας αποτελεί αν μη τι άλλο το περίεργο φαινόμενο της ύπαρξης νάνων ιπποπόταμων, στο Καθαρό της Κριτσάς.

Με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή  Αγίου Νικολάου, για την δημιουργία τοπικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο παλιό ελαιουργείο «Αρχαύλη» της Δ.Κ Κριτσάς, και τον δίαυλο επικοινωνίας που επιδιώκει να έχει τόσο με τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

όσο και με τον καθηγητή Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας τ. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Δερμιτζάκη, υπάρχει όπως έγινε γνωστό η στόχευση για την συνέχιση της επιστημονικής έρευνας που αναμένεται να συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ενδοχώρας του Δήμου καθώς και στην παράλληλη ανάδειξη των μοναδικών μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, έκανε γνωστό, ότι η επαφή με εκπροσώπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αλλά και η επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον τ.αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Δερμιτζάκη, ενεργοποίησε όλους εκείνους τους ανθρώπους που και στο παρελθόν, είχαν ασχοληθεί με τις παλαιοντολογικές έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στο τέλος του μήνα, τόσο ο κ. Δερμιτζάκης, όσο και ο συνεργάτης του κ. Γ.Λύρας, δεσμεύτηκαν να αποστείλουν γραπτή πρόταση στο δήμο, για μια σειρά δράσεις που δύναται να αναληφθούν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης στο κτίριο «Αρχαύλη», την αναζήτηση και κατά συνέπεια ανάδειξη χώρων στο οροπέδιο Καθαρού που πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί αλλά και εργαστηριακοί χώροι, καθώς και την διαμόρφωση ειδικών περιπατητικών διαδρομών .

Σε όλα αυτά τα ζητήματα όπως και σε θέματα που σχετίζονται (διαχείριση ευρημάτων-ενεργοποίηση ζητημάτων ταμιευτήρων νερού)  θα πρέπει να υπάρξει πρώτιστα, όπως εξήγησε ο κ. δήμαρχος, συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δ.Κ. Κριτσάς κ. Νίκο Ζαχαριάδη, αλλά και με την τοπική κοινωνία της περιοχής, τους πολιτιστικούς φορείς και το Πανεπιστήμιο, για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος πρωτίστως των ίδιων των πολιτών.

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Διαβάστε σχετικά:
Ανασκαφή με αλέτρι!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos