για τη βρύση τση Χανιώταινας στη Κριτσά
η βρύση τση Χανιώταινας στη Κριτσά

Έξι χρόνια πέρασαν, από την Αναφορά μου, με θέμα «Καβάλα στο καλάμι τόπο  και  παράδοσή μας βλάψατε» από 08.05.2014. προς ΑΔ Κ (αρ. πρωτ. 889/12.06.2014) &  Δήμο  (αρ. πρωτ. 13122/10.06.2014), με Κοιν. σε  Δ. Κ. Κριτσάς κι ΑΝΑΤΟΛΗ.

1Εισαγωγικά έγραφα: «Στην ΑΝΑΤΟΛΗ η στήλη «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» βρίσκει τελευταία, πως ομορφαίνει κι άλλο η Κριτσά. Κι ο λόγος πάει, που αλλού, μα στον παρά, π’ όλα τα διαφεντεύει και κάτι γίνεται και βρίσκεται και πάει παραπέρα. Απόψεις. Η δική μου, πεθαίνει κι άλλο η Κριτσά. Κανείς δε νοιάστηκε, να την ποτίσει, να τη θρέψει κι ο μόνος λόγος, που τη θέλετε, ειν’ για τον τρυγητό της. Τούτη η πηγάϊδα π’ αρχινώ π’ ’χε μαγκάνι για νερό η ομορφοκτισμένη πρόσφατα τη στολίσανε, σαν κείνη τ’ Αι Νικόλα, την αναπλάσανε μα θες οι άνθρωποι του Δήμου! Μα ’γω θαμμένη τη θωρώ! Τάχατες, μήπως για να μην τη δει βάσκανο μάτι!;   Άσκεφτος, που ’μαι να ρωτώ θα πείτε, αφού απόκριση ποτέ δεν πήρα ’πό κανένα μαστροχαλαστή ή όχι»

2.  Πιο κάτω αποτύπωνα τη βρύση τση Χανιώταινας, το υδραγωγείο στο Καβούσι κι άλλα. κείνα τα καλντερίμια π’ όμως στολίδια  ήσαν για τσ’ αυλές και τα σοκάκια, κι αυτά τα στενοσόκακα απού ’χενε όλη η Κριτσά, ’τι ήρθαν ασχήμιες και μπετά και σκέπασαν, γη χάλασαν ετούτο τον καμβά ’π’ αυλές και στράτες γη σοκάκια, π’ ανάδειχνε τα ξόμπλια όλα τση Κριτσάς τα σπίτια, τσ’ αμέτρητές της εκκλησιές, τα Σχολεία, τσοι φάμπρικες, τσοι βρύσες, τα γεφύρια, μύλους και νερομύλους και ξωκκλήσια …τι να θυμιθώ;

Αυτά κι άλλα πολλά πριν έξι χρόνια, μ’ άκρα του τάφου σιωπή όλων, για νάρθουν πριν δυο χρόνια Τσέχοι φοιτητές να καθαρίσουν (Anatolh-s -20 Ιουλίου 2018, 20:0) και  σήμερα το ακολουθούν δημοσίευμα.

Να αποκατασταθεί το καλντερίμι της Χανιώταινας στην Κριτσά  Από  Anatolh-s  – 27 Ιουνίου 2020, 12:45

Για μια ακόμα χρονιά ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός, ο ιδρυτής του εκπληκτικού Μουσείου «Ροδάνθη» επιμελείται τον καθαρισμό του καλντεριμιού της Χανιώταινας στην Κριτσά. Το φαρδύ αυτό καλντερίμι, τα παλιά τα χρόνια, αποτελούσε την κύρια είσοδο του χωριού.

Στο καλντερίμι της Χανιώταιναςη μεγάλη ζημιά έγινε όταν φτιάχτηκε το αποχετευτικό του χωριού, καθώς μεγάλο τμήμα του δεν επανήλθε στην πρότερη κατάστασή του. Θα ήταν σημαντικό έργο για το χωριό η αποκατάστασή του. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ωραία είσοδο του χωριού για τους περιπατητές, να δουν και την παλιά πηγή της Χανιώταινας. Ας το βάλει στα μελλοντικά του σχέδια του ο δραστήριος πρόεδρος του χωριού Μανώλης Μασσάρος.

Δυστυχώς καθυστερήσαμε πολύ να καταλάβουμε την αξία των παλιών καλντεριμιών. Μέχρι τη δεκαετία του 80, αν τα καταστρέφαμε, στρώνοντας τσιμέντο ή ανοίγοντας δρόμους, θεωρούσαμε ότι κάναμε πρόοδο. ΛΕΩΝ.Κ.

Δε θα πω τίποτε άλλο, για πολλά ανεκπλήρωτα έχω γράψει από χρόνια, θα θυμίσω όμως τη ρήση του Ελύτη: «ἕνα τοπίο δὲν εἶναι ὅπως τὸ ἀντιλαμβάνονται μερικοὶ κάποιο, ἁπλῶς, σύνολο γῆς, φυτῶν καὶ ὑδάτων. Εἶναι ἡ προβολὴ τῆς ψυχῆς ἑνὸς λαοῦ ἐπάνω στὴν ὕλη.» μπας και δείτε τα λάθη σας.

να ‘στε καλά

Μανώλης Άρχος

διαβάστε σχετικά:

Η παραδοσιακή Κριτσά

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos