Γιορτή αποφοίτησης 2020 στο Γενικό Λύκειο Νεάπολης
Λιτή, ουσιαστική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, όπως αρμόζει στον καιρό μας!

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της γ τάξης, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επιτραπούν οι εν λόγω εκδηλώσεις, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί σε μια σύναξη μυστηριακή, που έμοιαζε να αποτυπώνει ακριβώς και  να αναπαριστά όλη την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τρεις παράγοντες με διαφορετικές οπτικές που κυκλώνουν και εστιάζουν στο ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς, το παιδί! Ο covid 19 παρά τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε, έδωσε και ευκαιρίες συνειδητοποίησης και εσωτερικής σύνδεσης, που πριν ίσως και να προσπερνούσαμε.

Την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός κ. Αντωνία Κυπριωτάκη, η οποία επισήμανε ότι η γιορτή αποφοίτησης είναι πλέον θεσμός για το Λύκειο Νεάπολης,  μια στιγμή αποχαιρετισμού που,  όπως κάθε «αντίο»,  κατακλύζεται από βροχή συναισθημάτων και γλυκιάς νοσταλγίας για όσα γέλια και δάκρυα μοιραστήκαμε όλη αυτή τη σχολική περίοδο. Τηρώντας, λοιπόν, όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν οι φετινές συνθήκες, διοργανώσαμε αυτή τη στιγμή αποχαιρετισμού που μένει χαραγμένη στο μυαλό όλων μας και μας προκαλεί μια γλυκόπικρη συναισθηματική φόρτιση.

Ενώ η Δ/ντρια κ. Κωστάκη σημείωσε «Μέσα σ’ αυτή την καταχνιά βρέθηκε και το σχολείο. Τα μαθήματα διακόπηκαν αιφνιδίως και πρόωρα, η συνοχή του σχολείου χάθηκε, το υποκατάστατο της σχολικής τάξης μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαπροσωπική διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ένα άψυχο υλικό, η οθόνη του υπολογιστή, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλα τα νεανικά πρόσωπα με τα χαμόγελά τους ή τη γκρίνια τους…

Προσπάθησαν πολύ οι εκπαιδευτικοί και οφείλω να τους ευχαριστήσω δημόσια, να ζωντανέψουν αυτή τη διαδικασία που σας λέω πως δεν ήταν και εύκολη. Τα παιδιά σε ένα μεγάλο μέρος τους κουράστηκαν πολύ γρήγορα ή δεν εμπνεύστηκαν και αποχώρησαν, ήταν εξάλλου προαιρετικό  κι έτσι επιταχύνθηκε η διάσπαση της σχολικής πραγματικότητας.» και έκλεισε με παρακαταθήκες τριών Ελλήνων ποιητών.

Γιορτή αποφοίτησης 2020 στο Γενικό Λύκειο Νεάπολης
Μέσα σ’ αυτή την καταχνιά βρέθηκε και το σχολείο…..

«Τὸ πιὸ μεγάλο μου ἀπ᾿ ὅλα
τὰ πράγματα,
εἶναι τὰ χέρια μου!»     Ν. Βρεττάκος

«Ο δρόμος είναι απέραντος
ο δρόμος είναι δύσκολος …

Ο δρόμος βρίσκεται εντός σου.
Σκύψε βαθιά πολύ βαθιά μέσα σου
Εκεί ανατέλλει το φως που αγαπάς
το δικό σου φως
το φως όλου του κόσμου.»  Γ. Ρίτσος

«Εμπρός λοιπόν
Από σένα η άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την αστραπή
Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσα με το πι.»   Οδ. Ελύτης

Η εκπρόσωπος των μαθητών Μαρίνα Παντερμαράκη σε μια σύντομη αναδρομή στα σχολικά χρόνια μας πλημμύρισε με λόγια και εικόνες σχολικής ζωής καθώς και δάκρυα αγάπης.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων άψογος -με παραινετικό λόγο προς τους μαθητές και πολλές ευχές προς όλους δια της προέδρου- προσέφερε το παραδοσιακό κέρασμα ευθυγραμμισμένο στις προδιαγραφές της εποχής του covid 19.

Λιτή, ουσιαστική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, όπως αρμόζει στον καιρό μας!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos