από παλαιότερη δράση μαθητών στον Απηγανιά
από παλαιότερη δράση μαθητών στον Απηγανιά

Στην Ιεράπετρα στην τοποθεσία Απηγανιάς πρόκειται να δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος των 1700 ειδών της κρητικής χλωρίδας, σε μια έκταση 5000 στρεμμάτων.

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι παρόμοια μα αυτά της νησιώτικης Ελλάδας όπως έλλειψη νερού, ξηροθερμίκο κλίμα, διάβρωση εδάφους στα όρια της ερημοποίησης.
Για τους ανωτέρους λόγους θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές αναβλάστησης απ΄όλο τον κόσμο. Από την ελληνική επικράτεια αντλούμε από την εμπειρία του Μανόλη του Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου, στην κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης της ροής των χείμαρρων, εμπλουτισμό των υδροφορεων και αποτροπής πλημμυρικών και διαβρωτικών φαινομένων.
Από την διεθνή εμπειρία χρησιμοποιούμε τεχνικές από PERMACOLTURE – φυσική καλλιέργεια, είναι μέθοδος που αντιλαμβάνεται την φύση σαν ενιαίο οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα μέσο αναγέννησης.
Πιο αναλυτικά η μέθοδος είναι η εξής :
α) Τα 1700 είδη εμπλουτίζουν το έδαφος με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, η πυκνή βλάστηση, δένδρα, θάμνοι, αναρριχητικά και ο χλοοτάπητας στο έδαφος με όλη την ποικιλομορφία των ειδών δημιουργεί μικρόκλιμα, μόνιμη υγρασία που επιτρέπει στους μικροοργανισμούς του εδάφους να επιτελούν το έργο της αποδόμησης-αποσύνθεσης καθ όλη την διάρκεια του έτους. Δια μέσου της φυσικής διαδικασίας επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της γονιμότητας του εδάφους, δημιουργία χούμους. Η ύπαρξη μόνιμης υγρασίας σε συνδυασμό με συνεχή εδαφοκάλυψη οδηγεί σταδιακά σε απεξάρτηση από το νερό.
β) Χάριν της βιοποικιλότητας έχουμε συνεχής και διαδοχικές ανθοφορίες όλο τον χρόνο οι οποίες προσελκύουν τα ωφέλιμα έντομα προς επικονίαση και επιφέρουν την ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών. Με τον φυσικό τρόπο λύεται το πρόβλημα των ασθενειών.
Εκ των ανωτέρων προκύπτει ότι η μονοκαλλιέργεια φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, είναι καταστροφική για το περιβάλλον.
Όλο το έργο στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά. Η μελέτη του έργου είναι δωρεά από τον δασολόγο Γιάννη Αρνέλλο σε συνεργασία με την Permacolture, σχεδιάστρια Έλενα Συμεωνίδου και επίσης σε συνεργασία με τον Αυστραλό Σχεδιαστή τοπίου DarenDoherty με εμπειρία σε μεγάλη κλίμακας έργα σε όλο τον κόσμο.
Το έργο αυτό θα λειτουργεί επίσης σαν Μαθητεία πάνω στις νεότερες εξελίξεις της Οικολογικής Γεωργίας.
Ο σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» αποτελείται κυρίως από οικοκαλλιεργητές και συντονίζει την εθελοντική εργασία , σε συνεργασία με τον Δίκτυο περιβ/κων οργανώσεων, το Δασαρχείο Αγίου Νικολάου- τον Δήμο Ιεράπετρας και το ΚΠΕ Ιεράπετρας.
Το έργο αυτό ας αποτελέσει μια νέα αρχή για μια Κρήτη που κάποτε όλοι ονειρευτήκαμε, παντού Εθνικοί Δρυμοί-Άλση Αναψυχής, Βοτανικά και Δασικά Πάρκα.

Υ.Π. Ο ΝΤΑΡΕΝ ΝΤΟΧΕΡΤΥ
(heenanddoherty.com)
Θα έρθει στην Κρήτη τον Οκτώβρη για ένα σεμινάριο με θέμα «ΑΝΑΓΓΕΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΓΗΣ»

Με την συνεργασία του PERMACOLTURE-GREECE.org

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos