ΕΣΔΑΚ με ΠεριφερειάρχηΕθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε την Τρίτη (1/2) το νέο Προεδρείο του ΕΣΔΑΚ στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη.

Είναι ένα νέο ξεκίνημα που κάνουμε με την καινούργια Διοίκηση, τόνισε ο Γ.Γ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετ το τέλος της συνάντησης, ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται δίπλα στον ΕΣΔΑΚ έτοιμη πάντα για να βοηθήσει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσόκα έχουν ως εξής:

Γ.Γ: Εθιμοτυπική συνάντηση είχαμε σήμερα με το νέο προεδρείο του ΕΣΔΑΚ. υζητήσαμε και πάλι το θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Είναι ένα νέο ξεκίνημα που κάνουμε, με την καινούργια Διοίκηση. Εξετάζουμε όσα αφορούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και προχωρούμε παράλληλα και κινήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως είναι η επίσκεψη του ΕΣΔΑΚ στην Αγία Βαρβάρα και η συζήτηση με τους κατοίκους, την άλλη εβδομάδα.

Ερ: Ποια είναι η θέση σας για την άποψη του κ. Κουράκη να δημιουργηθεί στην Αγία Βαρβάρα μόνο εργοστάσιο;

Απ: Η δική μου θέση είναι, όπως έχω πει από την αρχή, ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαι εγώ στην πρώτη γραμμή, είναι ο ΕΣΔΑΚ, και έτσι πρέπει να είναι γιατί η απόφαση πρέπει να προκύψει από τη συνεννόηση και του διαβούλευση των δημοτικών αρχόντων. Η Περιφέρεια λοιπόν βρίσκεται δίπλα στον ΕΣΔΑΚ έτοιμη πάντα για να βοηθήσει. Δεν είναι όμως αυτή που αποφασίζει.

Ερ: Κατά την επίσκεψή σας στις Βρυξέλες, συζητήσατε το θέμα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής σε περίπτωση αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού;

Απ: Η επίσκεψή μου στις Βρυξέλες δεν είχε καμία σχέση με το Ταμείο Συνοχής. Εάν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή στον περιφερειακό σχεδιασμό απαιτείται και η έγκριση του Ταμείου Συνοχής.

Ερ: Υπάρχει πίεση από την κυβέρνηση να λυθεί το θέμα, δεδομένου ότι έχουμε δύο αντικρουόμενα δεδομένα: Πρτον να χαθεί η χρηματοδότηση, αν αλλάξει η χωροθέτηση και δεύτερον ότι οι κάτοικοι διαφωνούν με το σχεδιασμό;

Απ: Δεν πιέζει η κυβέρνηση αλλά η Κρήτη. Το ξεκάθαρο και πιστεύω αντιληπτό από όλους είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να συζητάμε για την Κρήτη που θέλουμε και ονειρευόμαστε, για την Κρήτη του τουρισμού και της ανάπτυξης χωρίς περιφερειακό σχεδιασμό. Μην ξεχνάτε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο στην Αγία Βαρβάρα αλλά και τους Πέρα Γαλήνους και το Ρέθυμνο και άλλες περιοχές.

Ερ: Η Περιφέρεια θα προχωρήσει στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων στην περιοχή;

Απ: Η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου εκκρεμεί ο διάλογος του ΕΣΔΑΚ με τους φορείς και ο δημοκρατικός διάλογος που πρέει να γίνει. Αυτό που έκανε η Περιφέρεια ήταν να διαθέσει 500.000 ευρώ, μέσα από το ΕΠΤΑ, και θα διαθέσει και άλλα σε συνεννόηση με το Δήμο Ηρακλείου για να αναπτυχθεί το νέο κύτταρο στους Πέρα Γαλήνους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos