Νίκος ΚούνδουροςΤο Σάββατο 29 Δεκεμβρίου η Κιν. Λέσχη Αγ. Νικολάου, σε συνεργασία με τον ΠΟΔΑΝ, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στο συμπολίτη μας Νίκο Κούνδουρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο REX και θα ξεκινήσει στις 8 μμ. Για το έργο του σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κ. Γ. Νικολακάκης, καθηγητής "Κοινωνικής και Οπτικής Ανθρωπολογίας" στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα προβληθεί η ταινία "Byron – Μπαλλάντα για έναν Δαίμονα" (1992).

Ο κ. Κούνδουρος γεννήθηκε στην πόλη μας το 1926, και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη «Μαγική Πόλη» το 1954, ενώ το 1956 με τον «Δράκο» καθιερώνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «πρωτογενούς δημιουργού» (εξαιρετικά σπάνια περίπτωση στις μέρες μας) που δημιουργεί μία τέχνη εντελώς αυτοφυή, χωρίς αναφορές. Οι ταινίες του δεν κατατάσσονται σε είδη, είναι όλες «μαθήματα» μιας σχολής μ’ έναν καθηγήτη και έναν σπουδαστή: τον ίδιο τον Κούνδουρο. Και οι 11 μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εγχώρειες και διεθνείς εκδηλώσεις και έχουν κερδίσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όντας ο πιο διάσημος συμπολίτης μας, η ζωή και το έργο του είναι πολύ γνωστά σε όλους μας. Ως ένα μικρό δείγμα της σημασίας του έργου του, παραθέτουμε παρακάτω απόσπασμα από δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Αθήνας για την αγόρευση του κ. Κούνδουρου ως Επίτιμου Διδάκτωρα πριν από δυόμιση χρόνια:
« … ο Πρύτανης καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι με την αναγόρευση του Νίκου Κούνδουρου «το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά μια προσωπικότητα της έβδομης τέχνης, έναν γνήσιο Έλληνα δημιουργό και έναν ασυμβίβαστο ενεργό πολίτη». Κατέταξε τον Νίκο Κούνδουρο, τον «μεγάλο αυτόν επιστήμονα της τέχνης του Κινηματογράφου και της Επικοινωνίας», στη χορεία των πρωτεργατών του ελληνικού κινηματογράφου και σημείωσε ότι ο τιμώμενος μέσα από το έργο του έχει προσεγγίσει και καταγράψει όλα τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν και απασχόλησαν τον Έλληνα στην ιστορική του διαδρομή. Μίλησε ακόμη για «τον αιρετικό, τον ασυμβίβαστο, τον μαχητικό, τον αγωνιστή Κούνδουρο» με το πολυβραβευμένο έργο και τη διεθνή παρουσία.»

Σ’ ότι αφορά την ταινία που θα προβληθεί, η ιστορία της τοποθετείται το 1824 όταν ο Λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι και χαιρετίζεται ως Μεσσίας από τους επαναστατημένους Έλληνες. Καταγράφει τις τελευταίες μέρες του ποιητή μέσα στον πυρετό της Επανάστασης και τον ίλιγγο των αδιέξοδων παθών του. Δεν εστιάζει τόσο στη γέννηση ενός έθνους, όσο στο θάνατο ενός ποιητή, και μάλιστα, του πιο ακραίου ρομαντικού ποιητή. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης στην εφημερίδα «Έθνος» το 1993: «Ο Νίκος Κούνδουρος, εκρηχτικά ρομαντικός ο ίδιος, που κάποτε έβαλε τον επαναστατικό ρομαντισμό του στην υπηρεσία μιας επανάστασης, βρήκε στον Μπάιρον το αρχέτυπο του «επαναστατημένου ανθρώπου» – του διαρκώς επαναστατημένου στον καθʼ ημέραν βίο του. (…) Και τον μεταχειρίστηκε έτσι ακριβώς. Πληθωρικά, εκρηχτικά (…) Το δύσκολο εγχείρημα του Κούνδουρου είναι ένα κατόρθωμα.» Ένα υπεράνθρωπο στοίχημα με την τέχνη, την ποίηση, την ιστορία θα προσθέταμε, που σήμερα, εποχή που οι μύθοι και οι ιδεολογίες δείχνουν να περνούν οριστικά στη ζώνη του λυκόφωτος, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό.

Ως μικρό δείγμα αναγνώρησης της αξίας του έργου αυτού του ρομαντικού επαναστάτη καλλιτέχνη, η Κιν. Λέσχη Αγίου Νικολάου θα αναγορεύσει τον κ. Κούνδουρο ως Επίτιμο Πρόεδρο της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos