Εκδηλώσεις για το Κρητικό Διαιτολόγιο
Εκδηλώσεις για το Κρητικό Διαιτολόγιο

Ξεκινούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις- ημερίδες «Ο Πολιτισμός στο Τραπέζι – το Κρητικό Διαιτολόγιο» που θα πραγματοποιηθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης έως και τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες είναι θεσμοθετημένες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οργανώνονται φέτος στο νησί μας από την Περιφέρεια Κρήτης, και τους Δήμους Μουσούων, Ιτάνου, Λαππαίων, και Ρούβα καθώς και το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού .

Το πρόγραμμα των ημερίδων – εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει μία σειρά εισηγήσεων από ειδικούς σε θέματα διατροφής, πολιτισμικών εθιμοτυπικών δρώμενων στο τραπέζι, όπώς και σε διάφορους άλλους τομείς σύγχρονων προσπαθειών διατήρησης και προβολής παραδοσιακών προϊόντων, στην μαγειρική τους και στη συσκευασία τους, κ.ά.

Κατά την διάρκεια των ημερίδων θα αναπτυχθούν και η διατροφή και η αξία της στν Κρήτη από τα χρόνια της αρχαιότητας έως σήμερα, η διατροφή στη θρησκεία και στην τέχνη.

Ακόμη πως μπορούν να συμβάλλουν τα προϊόντα διατροφής στην οικονομία της Κρήτης, στην επαγγελματική εστίαση στην Κρήτη του 21ου αιώνα και στην κρητική διατροφή ως μσο προσέλκυσης του τουρισμού.
Το πρόγραμμα ξεκινά από το Δήμο Μουσούρων, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Ιουλιανός Τσιράκης». Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου Θα ακολουθήσει ο Δήμος Ιτάνου στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Δήμο Λαππαίων στο Γυμνάσιο Επισκοπής και στις 25 στο Δήμο Ρούβα στην αίθουσα συνεδρίων των παλαιών εγκαταστάσεων στη Γέργερη. Το πρόγραμμα των δυο πρώτων ημερίδων έχει ως εξής:Το Πρόγραμμα Ημερίδας στο Δμο Μουσούρων

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005
17.30 Προσέλευση
18.00 Χαιρετισμοί
18.30 Έναρξη εργασιών Ημερίδας
1η Θεματική Ενότητα
– «η διατροφή των κρητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», Στοιχεία διατροφής των Μινωϊτών: Δρ. Μαρία Ανδραδάκη – Βλαζάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΚΕ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
ο Κρητικός Πολιτισμός μέσα από την διατροφή και το τραγούδι»:Δρ. Αντώνης Μαυριδάκης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Μεσογειακής Κρητικής Διατροφής και Υγείας
2η Θεμαική Ενότητα
η διατροφή στην θρησκεία και την τέχνη (σίτος, οίνος, έλαιο), εορταστικά εδέσματα, τελετουργικές τροφέςς: Μυρσίνη Λαμπράκη, Δημοσιογράφος Γεύσης, Συγγραφέας
3η Θεματική Ενότητα
– «η διατροφικη αξια της κρητικής διατροφής – μεσογειακή διατροφή και κρητική δίαιτα, η εθνολογική αποτίμηση του διαιτολογίου των κρητών της υπαίθρου»: Δρ. Χριστόφορος Βαλλιάνος, Διευθυντής Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας
άρωμα και γεύση της κρητικής παράδοσης»: Δρ. Πόπη Ντουντουλάκη, Ιατρός, Αντινομάρχης Χανίων
4η Θεματική Ενότητα
– «η επαγγελματική εστίαση στην Κρήτη του 21ου αιώνα, η κρητική διατροφή σαν τουριστικός πόρος, επαγγελματική εστίαση: ο μεγάλος ασθενής της Κρητικής Διατροφής»: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης
5η Θεματική Ενότητα ψωμί
«βότανα και χόρτα στην κουζίνα, τη θεραπεία, τη θρησκεία, άγρια φυτά στη ζωή των Κρητικών»: Κωνσταντίνος Οικονομάκης, Γεωπόνος, Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
6η Θεματική Ενότητα
«πολιτιστικές συνήθειες του τραπεζιού:η σημασία τους για την κοιννία και την οικογένεια, κρητική διατροφή -πολιτιστική και κοινωνική σημειολογία»: Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
20.30 Συζήτηση – Διάλογος
21.0 Λήξη εργασιών. Θα προσφερθούν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα

Πρόγραμμα Ημερίδας στο Δήμο Ιτάνου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005
17.30 Προσέλευση
18.00 Χαιρετισμοί
18.30 Έναρξη εργασιών Ημερίδας
1η Θεματική Ενότητα
-«η αξία της κρητικής διατροφή, Μεσογειακή Διατροφή και Κρητική Διαίτα, Η καινοτομία στα Κρητικά τρόφιμα και στην Κρητική Διατροφή»:
Δρ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας – Σητεία
εθνολογική αποτίμηση του διαιτολογίου των Κρητών της υπαίθρου»: Δρ. Χριστόφορος Βαλλιάνος, Ιατρός, Διευθυντής Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας
2η Θεματική Ενότητα
– «Βότανα και χόρτα στην κουζίνα, τη θεραπεία, τη θρησκεία, άγρια φυτά στη ζωή των κρητικών»: Κωνσταντίνος Οικονομάκης, Γεωπόνος, Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ 3η Θεματική Ενότητα
«η επαγγελματική εστίαση στην Κρήτη του 21ου αιώνα, η κρητική διατροφή ως τουριστικός πόρος, επαγγλματική εστίαση : ο μεγάλος ασθενής της Κρητικής Διατροφής»: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης. Νίκος Πετράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας ΑΕ.
4η Θεματική Ενότητα
τα προϊόντα διατροφής και η συμβολή τους στην οικονομία της Κρήτης, βιολογικά προϊόντα και κρητική διατροφή»: Φιλόθεος Σπανουδάκης, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τοπλού, πρόεδρος της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε»
κρητική διατροφή: εξαγώγιμο προϊόν ή όχι;»: Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξγωγέων Κρήτης
20.30 Συζήτηση – Διάλογος Λήξη εργασιών. Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών γλυκισμάτων από τις γυναίκες του Συλλόγου «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Παλαικάστρου»

Παράλληλα με την Ημερίδα, θα λειτουργήσει Έκθεση Τοπικών Προϊόντων (βιολογικά και μελισσοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, οίνος κλπ).

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Δήμος Ιτάνου

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos