Εξόρμηση διαμαρτυρίας στη Θρυπτή ενάντια στις ανεμογεννήτριες
τα σημεία που η ΡΑΕ έχει δώσει άδεια τοποθέτησης των ανεμογεννητριών

O E.O.Σ. Λασιθίου διοργανώνει την Κυριακή 19-12-2021 συμβολική εξόρμηση στην Θρυπτή με διάσχιση της κορυφογραμμής της Παπούρας (1010μ.). Η εξόρμηση μας θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας μετά και την πρόσφατη αδειοδότηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές Αφέντη- Παπούρα και Κλήρο – Καψά, που βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 (GR4320014)

Η ποιότητα και η σπουδαιότητα της περιοχής συνίσταται στην ποικιλία από καλά διατηρημένα οικοσυστήματα σε μια σχετικά μικρή έκταση, που δεν έχει εύκολη πρόσβαση. Οι πληθυσμοί των θηλαστικών στην περιοχή είναι σε εξαιρετική κατάσταση λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής, που προσφέρει άφθονα καταφύγια.

 Όρος Θρυπτής και γύρω περιοχή | NATURA Crete Value (ecovalue-crete.eu)

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη Θρυπτή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 62 είδη ενδημικών φυτών της Κρήτης, ενώ η καμπανούλα της Ιεράπετρας (Campanula hierapetrae), ένα ενδημικό αμάραντο (Helichrysum doerfleri) και η επίσης ενδημική μινουάρτια (Minuartia wettsteinii) είναι είδη που βρίσκονται μόνο στη Θρυπτή. Το αγκάθι Eryngium amorginum φυτρώνει μόνο στο νησί της Αμοργού και το όρος Θρυπτή. Ακόμη, στην περιοχή διακρίνονται σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας, όπως το ασιατικό κυδωνίαστρο (Cotoneaster nummularius), η ενδημική μαργαρίτα (Anthemis abrotanifolia) και η βραχόφιλη τουλίπα (Tulipa saxatilis), αλλά και οι ορχιδέες Barlia robertiana, Ophrys sphegodes subsp. cretensis, Orchis anatolica subsp. sitiaca, Ophrys sitiaca, Ophrys sphegodes subsp. cretensis και Ophrys basilissa, καθώς και το Limodorum abortivum. Στην περιοχή υπάρχει πευκοδάσος (Pinus brutia) με πολύ παλιά δέντρα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου όμως κάηκε πριν από αρκετά χρόνια, ενώ υπάρχει επίσης και βιότοπος του προστατευόμενου μοναδικού ενδημικού δένδρου της Κρήτης της “αμπελιτσιάς” (Zelkova adelicea)

Η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια σε ενδημικά ασπόνδυλα, όπως το σαλιγκάρι Albinaria sturanyi, το οποίο είναι και τοπικό ενδημικό. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει δύο προστατευόμενα αμφίβια, τον κρητικό δενδροβάτραχο (Hyla arborea kretensis) και τον πράσινο φρύνο (Bufotes viridis), που αφθονούν στις πλαγιές της Θρυπτής. Οι νυχτερίδες Myotis myotis φωλιάζουν σε πολλά σπήλαια του βουνού. Ο κρητικός αγκαθοποντικός (Acomys cahirinus minous) και ο κρητικός δασοποντικός (Apodemus sylvaticus creticus) φωλιάζουν επίσης στις νότιες πλαγιές της Θρυπτής. Στα Ορη της θρυπτης φωλιάζουν και πολλά   όρνια  gyps fulvus.

Εξόρμηση διαμαρτυρίας στη Θρυπτή ενάντια στις ανεμογεννήτριες
το οροπέδιο της Θρυπτής από τον Αφέντη (σχεδόν)

Εξόρμηση στη Θρυπτή, λεπτομέρειες:

  • H εξόρμηση μας θα ξεκινήσει από τον μικρό οικισμό στα 860μ. και ακολουθώντας το αγροτικό δρόμο θα φτάσει στο πυροφυλάκιο στα νότια της Παπούρας. Στην συνέχεια με κατεύθυνση βόρειο-ανατολική θα διασχίσει όλη την κορυφογραμμή με την εντυπωσιακή θέα στο στενότερο τμήμα της Κρήτης.
  • Εξοπλισμός :Oρειβατικά παπούτσια-αρβύλα, ορειβατικό μπαστούνι (μπατόν), αντιανεμικό αδιάβροχο ελαφρύ  μπουφάν, καπέλο, κάποιο σνακ.
  • Αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο στις 07:30 το πρωί της Κυριακής (Λασιθιώτικος Φούρνος στο κόμβο Ξηρόκαμπου) με δικά μας μέσα.
  • Διάρκεια πεζοπορίας: 3 ώρες
  • Βαθμός Δυσκολίας: 1
  • Αρχηγός: Ανδρέας Λουκάκης – Δ.Σ συλλόγου
  • (Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 17/12/20214 στα: 6948040401 & 6972667591

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ RAPID TEST H ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ- Η εξόρμηση θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες  ισχύουν για τα αθλητικά σωματεία με στόχο την μείωση της διασποράς του κορωνοιού. Κάθε συμμετέχων/ουσα θα πρέπει να έχει μαζί του/της μάσκα αντισηπτικό και κατά την πεζοπορία θα κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάση οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΕΟΣ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΕΟΣ Λασιθίου, ανεμογεννήτριες στη Θρυπτή, αρνητική εξέλιξη

ΕΟΣ Λασιθίου, εξόρμηση – διαμαρτυρία

Ανάκληση των αδειών ανεμογεννητριών ζητά ο ΕΟΣ Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos