Η πρόεδρος του κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Τσαντηράκη
Η πρόεδρος του κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Τσαντηράκη

Μια πρώτη ενημέρωση για το συνέδριο Επ’ αρωγή 4, Πρόνοια : Νέο Πρόσωπο και Προοπτικές, μας έκανε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Τσαντηράκη. Το συνέδριο θα γίνει για τέταρτη συνεχή χρονιά στον Άγιο Νικόλαο, 3 και 4 Ιουλίου, με μεγάλη αναμενόμενη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Στόχο έχει την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων, τα οποία έχουν προκύψει από το μετασχηματισμό του θεσμού της Κοινωνικής Πρόνοιας, από τις συνεχείς προκλήσεις και αλλαγές στο κοινωνικό ιστό και γενικότερα στους κοινωνικούς, πολιτικούς θεσμούς, αξίες, δεδομένου των δύσκολων οικονομικών συγκυριών και της γενικότερης αλλαγής του δημοσιονομικού συστήματος.

Όπως μας είπε η κυρία Τσαντηράκη:

Σε αυτό το συνέδριο ειδικοί θα αναφερθούν στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε όλα τα Παραρτήματα της Κρήτης, καθηγητές από όλη την Ελλάδα, από τους τομείς της Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την Κοινωνική Εργασία αλλά και την Κοινωνική Πρόνοια καθώς και άλλοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό θα προβούν σε ανάλυση των θεματικών ενοτήτων και συγκεκριμμένα:

  • Η κοινωνική Πρόνοια σε μετάβαση
  • Οικονομική κρίση σε δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις στη Κοινωνική Φροντίδα
  • Ψυχική Υγεία και εξαρτήσεις
  • Τοπικές και διδικτυακές Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας
  • Διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Παιδική Φροντίδα
  • Δομές και Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας

Άλλωστε οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις δομές αυτές, απαιτούν τη σχετική αξιολόγηση, αφού εδώ και κάποιο διάστημα έχουν περιέλθει στο Υπουργείο Εργασίας, στην ευθύνη του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σκοπός λοιπόν του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης είναι η διασφάλιση και διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής για όλους τους περιθαλπόμενους. Μια οργανωμένη και συστηματική κοινωνική φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία, παραμελημένα, ηλικιωμένοι.  Προσέγγιση συνεπώς της τρίτης ηλικίας όπου οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τον ανθρώπινο κύκλο της ζωής τους αλλά ως πρόσωπα με ιδιαίτερες ανάγκες περίθαλψης και προστασίας στην δεδομένη αυτή φάση της ζωής τους. Ειδικά η παροχή διαρκούς φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που στερούνται την προστασία της οικογένειάς τους, με μαθησιακές δυσκολίες ή αναπτυξιακές διαταραχές, κακοποιημένα κ.ά, τους παρέχεται η σωστή διαβίωση με αξιοπρέπεια και υγεία.

Η διοργάνωση συνεχίζεται μια που έχουν πολλά να γίνουν ως την έναρξη του 4ου, επ’ αρωγή.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos