Ερώτηση στη Βουλή για το κόκκινο σκαθάρι
η προστασία του μοναδικού φοινικόδασους της χώρας έχει όχι μόνο περιβαλλοντικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την Κρήτη

Σχέδιο Δράσης για την προστασία του φοίνικα του Θεόφραστου και του φοινικόδασους στο Βάι, ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Μανώλης Θραψανιώτης.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση που υπέβαλλαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η προστασία του μοναδικού φοινικόδασους της χώρας έχει όχι μόνο περιβαλλοντικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την Κρήτη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το «Rhynchophorus Ferrugineus» κοινώς κόκκινο σκαθάρι, βρίσκεται σε έξαρση και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τον φοίνικα του Θεόφραστου «Phoenix Theophrasti» ο οποίος δεν έχει πληγεί ακόμα.

Το σκαθάρι έχει ήδη προσβάλλει τους Κανάριους Φοίνικες οι οποίοι βρίσκονται πλησίον του Φοινικόδασους στο Βάι και πολλαπλασιάζεται με ανεξέλεγκτο ρυθμό.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί κίνδυνο για το μοναδικού φυσικού κάλους προστατευόμενο φοινικόδασος και η ανησυχία είναι έντονη όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη από την πιθανότητα που υπάρχει το κόκκινο σκαθάρι αφού καταστρέψει τους Κανάριους φοίνικες, να προσβάλλει και τον φοίνικα του Θεόφραστου.

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται στην Οδηγία 2007/365/ΕΚ, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2018, με την απόφαση 2018/490 Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει τρόπος καταπολέμησης του σκαθαριού με βάση τις απόψεις ειδικών εντομολόγων, καθώς και τα φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλά και εγκεκριμένα.

Οι δύο βουλευτές θέτουν το ζήτημα κατάρτισης σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού, με στόχο την προστασία του φοίνικα του Θεόφραστου στο Βάι, δεδομένης της σημασίας του για ολόκληρο το νησί.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos