European Union Agency for Network and Information Security Herakleion
European Union Agency for Network and Information Security Herakleion

Ερώτηση για την παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών “ENISA” στο Ηράκλειο κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Η καθυστέρηση των ελληνικών αρχών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει σχετικά με την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών “ENISA” στο Ηράκλειο

έχουν οδηγήσει σήμερα σε ένα μη λειτουργικό σύστημα διοίκησης καθώς το διοικητικό κέντρο του οργανισμού εδρεύει στο Ηράκλειο και το επιχειρησιακό στην Αθήνα. Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ολοένα και περισσότερο ότι διάφορα συμφέροντα θέλουν να οδηγήσουν στην τελική απομάκρυνση του ENISA από την Ελλάδα και την μετεγκατάστασή του ή συγχώνευσή του με άλλο οργανισμό σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Με δεδομένο ότι το αντικείμενο του οργανισμού, δηλαδή η ασφάλεια δικτύου και πληροφοριών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία οι υποψίες αυτές γίνονται πιο ανησυχητικές. Ωστόσο πολλές από τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες με βάση τις οποίες πάρθηκε η απόφαση για σπάσιμο του οργανισμού σήμερα έχουν βελτιωθεί.

Η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία υπερσύγχρονων γραφείων 4500 τμ στο Ηράκλειο που σήμερα στεγάζουν περίπου 10 υπαλλήλους καθώς επίσης έχει ολοκληρωθεί και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

European Union Agency for Network and Information Security - ENISA
European Union Agency for Network and Information Security – ENISA

Με δεδομένο ότι:

  • οι υλικοτεχνικές υποδομές έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά από δαπάνη ενός σημαντικού ποσού από το Ελληνικό κράτος
  • στο Ηράκλειο εδρεύει το Ινστιτούτο Τεχνολογία και Έρευνας, το οποίο είναι το 12ο ερευνητικό ίδρυμα στην Ευρώπη σε χρηματοδότηση, καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο σε αρκετές λίστες αξιολόγησης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των καλύτερων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ως το καλύτερο ελληνικό,

ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η απομάκρυνση του ENISA από το Ηράκλειο;
  • Έχουν βάση οι φήμες περί οριστικής μετεγκατάστασης του οργανισμού σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos