Ε.Ε.Κ.Ε.: απαλλαγή από τα χρέη στην πτώχευση
Photo by David Selbert on Pexels.com

Μία βασική καινοτομία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα είναι η χορήγηση της λεγόμενης «δεύτερης ευκαιρίας» στο πρόσωπο που κηρύσσεται σε πτώχευση, δηλ. η δυνατότητά του να απαλλαγεί από τα χρέη του, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αντικαθιστά έτσι ο νέος νόμος τις παλιές ρυθμίσεις του «Νόμου Κατσέλη», με τον κίνδυνο όμως της πλήρους απώλειας της περιουσίας να είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Έτσι:

Α) Επέρχεται πλήρης απαλλαγή από κάθε οφειλή (πλην κάποιων εξαιρέσεων) του οφειλέτη, τρία (3) έτη μετά την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση της απόφασης του Δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση πτώχευσης για το λόγο ότι δεν υπήρχε αρκετή περιουσία για να καλυφθούν τα έξοδα της διαδικασίας. Η απαλλαγή αυτή εντός των τριών αυτών ετών αφορά τους πτωχούς που έχουν κάποια περιουσία αλλά αυτή δεν περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του ή δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% των συνολικών οφειλών και ταυτόχρονα έχουν αξία άνω των 100.000 €.

Παράδειγμα:

οφειλέτης που πτωχεύει με χρέη 500.000 € και στην περιουσία του δεν περιλαμβάνεται κύρια κατοικία ή τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει είναι κάτω των 50.000 €, τότε η πλήρης απαλλαγή του από τα χρέη επέρχεται σε τρία χρόνια από την πτώχευση.

Β) Αντίθετα, αν ο οφειλέτης έχει κάποια αξιόλογη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία ή περιουσιακά στοιχεία  που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% και ανέρχονται σε ποσό άνω των 100.000 € τότε η απαλλαγή επέρχεται σε ένα (1) έτος από την κήρυξη της πτώχευσης.

Για κάθε πληροφορία, οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos