Πλήρης έκλειψηΤην τιμητική του  είχε  την Τετάρτη (29/3) το Καστελόριζο αφού ήταν το μοναδικό σημείο της χώρας μας από το οποίο έγινε ορατή η ολική έκλειψη ηλίου στις 13:53 το μεσημέρι. Είναι η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που περνά από την ελλαδικό χώρο μετά τις 19 Ιουνίου 1936, ενώ όσοι αδιαφόρησαν για τη σημερινή θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις 21 Απριλίου 2088 !, όταν δηλαδή ξανακάνει την εμφάνιση της η επόμενη ορατή έκλειψη στην Ελλάδα.
 
Πολλοί επιστήμονες, αστρονόμοι, επαγγελματίες και μη, ή απλά περίεργοι, βρέθηκανστο Καστελόριζο για να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν το μοναδικό κα σπάνιο αυτό φαινόμενο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το φαινόμενο ήταν μερικό με κυμαινόμενο το ποσοστό κάλυψης. Στο Λασίθι έφτασε το 95%. Από τον ¶γιο Νικόλαο πέρασε ένα κρουαζιερόπλοιο που, στην κυριολεξία, κυνήγησε την έκλειψη μέσα στη Μεσόγει.
 
Όπως δήλωσε στον Γιώργο Τουτουδάκη και στον 104.4 ο βέλγος αστρονόμος dr. Michel Van Ruymbeke, ο οποίος είχε παλιότερα βρεθεί και στη Βραζιλία για να μελετήσει το φαινόμενο «είμαστε πολύ τυχεροί στην dr. Michel Van RuymbekeΕλλάδα, αφού μόνο σ΄ ένα μικρό μέρος, σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη θα είναι ορατή η ολική έκλειψη του ηλίου και αυτό είναι το Καστελόριζο, κάτι που το κάνει εξαιρετικά μοναδικό. Όσο αφορά το Λασίθι, μας είπε ότι η κάλυψη θα φτάσει και το 95%. λα θα ξεκινήσουν από τη Βραζιλία και θα καταλήξουν στη Μογγολία. Η καλύτερη στιγμή του φαινομένου θα σημειωθεί κάτω από τον ουρανό της Λιβύης», σημείωσε ο dr. Ruymbeke του Universite Catholique de Louvain.
 
Ενώ, όσο αφορά διάφορες φήμες που ακούγονται για τη συσχέτιση σεισμών και έκλειψης ο βέλγος επιστήμονας ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος, ότι τίποτα δεν συνδέει τα δύο φυσικά φαινόμενα.
 
Το φαινόμενο  κορυφώθηκε από τις 13:52 έως τις 13:55, τη στιγμή δηλαδή που ο ηλιακός δίσκος καλύφτηκε πλήρως από το περίγραμμα της Σελήνης.
 
Ολική έκλειψη ηλίου Στο Καστελόριζο ένοιωσαν τη θερμοκρασία να μειώνεται και στη για ένα περίπου λεπτό, η μέρα έγινε νύχτα και τα φώτα αναψαν, εμφανίστηκαν δε τα αστέρια και οι πλανήτες Αφροδίτη και Ερμής. Το φαινόμενο ένοιωσαν και τα ζώα και τα φυτά.
 
Δείτε video, φωτογραφίες και πολλά άλλα στο σχετικό τόπο της NASA.

(στη μπλε γραμμή της 1ης φωτογραφίας φαίνεται η πορεία του φαινομένου)
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos