ΗμερίδαΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε (12.4) η εκδήλωση με θέμα: «Εθελοντική Αιμοδοσία και Δωρεά Ιστών και Οργάνων», στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Χερσονήσου, την οποία οργάνωσαν ο δήμος Χερσονήσου, το Περιφερειακό Ιατρείο Χερσονήσου, το ΚΑΠΗ του δήμου σε συνεργασία με την Ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – ΟΦΕΑΚ.
 
Η πρώτη εισηγήτρια, η ιατρός Ειρήνη Γεργιανάκη, ανέπτυξε το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, όπου μίλησε διεξοδικά για τη διαδικασία της αιμοδοσίας και την αδυναμία αντικατάστασης του αίματος από φάρμακα ή χημκές ουσίες. «Η εθελοντική προσφορά αίματος στη χώρα μας είναι μικρή και καλύπτει μόλις τις μισές ανάγκες της χώρας μας. Για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες θα αρκούσε προσφορά αίματος από το 10% του πληθυσμού μία φορά το χρόνο. Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα, είμαστε αναγκασμένοι ν εισάγουμε ποσότητα συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό» τόνισε η κα. Γεργιανάκη.
 
Ο φυσικός και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων κ. Γεώργιος Σπύρου, αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς ιστών και οργάνων, για τους δυνητικούς δότες οργάνων, για την υπάρχουσα νομοθεσία, για τις υπηρεσίες συντονισμού των μεταμοσχεύσεων και για το Σύνδεσμο Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας (ΣΑΙΔΟΣΜΥ) «Κωστάκης Μεσογίτης».
 
 Ακολούθως, έγινε προβολή ταινίας μικρού μήκους με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη δωρεά οργάνων ως κύριο ζήτημα ανθρώπινης αλληλεγγύης, ενώ δόθηκε και πληροφοριακό υλικό.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos