Φωτογραφία από την εκδήλωσηΜε την κοινή διαπίστωση ότι οι Ορεινές Περιοχές πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη, με εφόδια την πλούσια πολιτιστική κληρονμιά και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουν, άνοιξε από το Οροπέδιο Λασιθίου ο διάλογος για την ανάπτυξη της υπαίθρου, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Η Ύπαιθρος των Πολιτισμών» που διοργάνωσε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου στο οικολογικό πάρκο «Λάσινθος», το περασμένο Σάββατο (5.8).
 
«Τα βουνά της Ελλάδας είναι τα ομορφότερα και τα πιο βατά στην Ευρώπη και πρέπει να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην υπόθεση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, κλείνοντας την τηλεοπτική συζήτηση που έγινε με επίκεντρο τις ορεινές περιοχές της χώρας.
 
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Ευρωβουλευτές Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΝ), Γιώργος Χατζημαρκάκης (Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας) και ο Πρόεδρος του Γαλλόφωνου Κοινοβουλίου των Βρυξελλών (Οικολόγοι Βελγίου) Χρήστος Δουλκερίδης.
 
Συντονιστής ήταν δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Αργυρός ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο από το δορυφορικό πρόγραμμα της ERT SAT, στην Ευρώπη μέσω του Hellas SAT, στην Κρήτη από την ΚΡΗΤΗ T.V. και στην Ελλάδα από τα περισσότερα περιφερειακά κανάλια της χώρας.
 
Ήπια και Βιώσιμη Ανάπτυξη
 
Εισαγωγικά ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς αναφέρθηκε στις προοπτικές που έχουν οι ορεινές περιοχές. «Όλοι γνωρίζουμε πως οι ορεινές περιοχές μειονεκτούν τις τελευταίες δεκαετίες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τα φαινόμενα υποβάθμισης και ερήμωσης είναι αισθητά σε κάθε ορεινή περιοχή. Αυτό είναι μια πικρή αλήθεια για μας. Υπάρχει όμως και μια άλλη αλήθεια, την οποία εμείς που ζούμε σε ορεινές περιοχές, όπως ο Οροπέδιο Λασιθίου, θέλουμε να αναδείξουμε και να τη μοιραστούμε με όλους. Τα βουνά της Κρήτης, της Ελλάδας και της Μεσογείου, διαθέτουν μια μεγάλη προίκα που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα. Η μυθολογία, η ιστορία και οι πολιτισμοί που γεννήθηκαν στα βουνά, αποτελούν πλεονεκτήματα πυ λησμονούνται. Το Οροπέδιο Λασιθίου για παράδειγμα – σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία – είναι η γενέτειρα του Δία. Τα πλούσια λοιπόν πολιτιστικά στοιχεία σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, είναι εξαιρετικά εφόδια για μια ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, η οποία μπορεί να αποτρέψει το μαρασμό της υπαίθρου και παράλληλα να προσφέρει στους κατοίκους των αστικών κέντρων μια διαφυγή από την πιεστική καθημερινότητα» τόνισε ο Δήμαρχος.
 
Στην τηλεοπτική συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Φώλιας αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιείται στην Πίνδο σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό ολοκληρωμένων δράσεων ανάπτυξης των ορεινών μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών κατά το Δ΄ Κ..Σ., μέσα από το πρόγραμμα Global Grants.
 
Στα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ που βοήθησαν την ύπαιθρο να αποκτήσει απαραίτητες υποδομές τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο κ. Αρναουτάκης σημειώνοντας ότι απαιτείται να συνεχιστεί η στήριξη της παίθρου τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που καταγράφονται στις ορεινές περιοχές, στηρίζοντας κυρίως αστικές περιοχές και προτάσσοντας το πολιτικό όφελος.
 
Στην ανάγκη να αναδειχθεί ο πολιτισμός και η ιστορία της υπαίθρου και να συνδεθεί με τη σημερινή πραγματικότητα αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή που υπάρχει στις ορεινές περιοχές αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Χατζημαρκάκης, όσο και ο κ. Δουλκερίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει να αξιοποιήσει καλύτερα τα βουνά της.
 
 
Οροπέδιο Λασιθίου
 
Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές που έγιναν από όλους τους ομιλητές για την ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου, ως μιας ξεχωριστής ορεινής περιοχής που αξίζει να έχει την στήριξη της πολιτείας προκειμένου να ανασχεθεί η ερήμωση της και να συνεχίσει στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. «Από εδώ πρέπει να φύγουμε με ένα στόχο. Να γίνει ξανά το Οροπέδιο Λασιθίου, το μεγαλύτερο θεματικό και λαογραφικό πάρκο της Ευρώπης», πρότεινε ο κ. Χατζημαρκάκης, καταχειροκροτούμενος από το πολυπληθές ακροατήριο της εκδήλωσης.
 
Την πρόταση υποδέχθηκαν με τον πιο θετικό τρόπο τόσο ο Υφυπουργός κ. Φώλιας αναφέροντας ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τις επενδύσεις στις ορεινές περιοχές, όσο και οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, οι οποίοι επεσήμαναν με έμφαση τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαθέτει η περιοχή και την αναγκαιόητα να στηριχθεί με πραγματικό και ουσιαστικό τρόπο προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει πόλο έλξης για αναπτυξιακές δράσεις.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης (Ν.Δ.) και Μιχάλης Καρχιμάκης (ΑΣΟΚ), ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Γιάννης Λουκαράκης, Μαλλίων Κώστας Λαγουδάκης, Ρούβα Φανούρης Οικονομάκης, πολιτευτές, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Ηράκλειο και το Λασίθι.
 
Συναυλία
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό μουσικό ταξίδι. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Έλλη Πασπαλά, ο Κωστής Μαραβέγιας, η «Ορχήστρα του Δρόμου», τα χάλκινα του Φώντα Τζιανίνη και η Ειρήνη Καρρά, παρουσίασαν μία μουσική παράσταση όπου ακροβατούσαν οι νότες και οι λέξεις.
 
Μία συναυλία με μουσικές και τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από την Πολίτικη Κουζίνα, Φωνή Αιγαίου, Babam ve Oglum και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου από το Peppermint, Συνήθεια του Έρωτα, Με τα Μάτια Κλειστά και άλλα πολλά. Ήταν μια παράσταση γεμάτη εναλλαγές όπου άλλοτε είχε τον πρώτο λόγο το τραγούδι και άλλοτε η ορχήστρα, προσφέροντας ένα μοναδικό μουσικό πολυθέαμα.
 
Στη φωτογραφία από αριστερά: Δημήτρης Παπαδημούλης, Χρήστος Φώλιας, Κώστας Αργυρός, Σταύρος Αρναουτάκης, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Χρήστος Δουλκερίδης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos