η 7η ΥΠΕ Κρήτης για τους εμβολιασμούς
Από το σύνολο των όσων ανέφερε ο Υπουργός απομονώθηκε η παραπάνω φράση, και χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα «νομιμοποίησης» της άρνησης των γονέων να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους

Σχετικά με το δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στις 26.05.2017 στο site ΡΕΘΕΜΝΟΣ υπό τον τίτλο: «Ανοχή» από το υπ. Υγείας:

Θα υπογράφουν οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, σημειώνουμε τα εξής:

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε απάντηση προς ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρίζεται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα στον ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης».

Από το σύνολο των όσων ανέφερε ο Υπουργός απομονώθηκε η παραπάνω φράση, και χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα «νομιμοποίησης» της άρνησης των γονέων να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους. Από την παραπάνω φράση που εξέφραζε την πιθανότητα μιας σκέψης φτάσαμε στη «νομιμοποίηση» των αρνητών των εμβολίων με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης επισημαίνουν ότι τα εμβόλια είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων και προστασίας της δημόσιας υγείας και η  πολιτεία έχει την ευθύνη της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Η ευθύνη της Πολιτείας εκπληρώνεται τόσο μέσω της οικονομικής κάλυψης του Προγράμματος, αλλά, κυρίως μέσα από την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την «ασπίδα προστασίας» που παρέχουν οι εμβολιασμοί.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι:

η  υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί ή να εμπεδωθεί με μέτρα κατασταλτικά, αλλά με συγκροτημένη στρατηγική ενδυνάμωσης της κουλτούρας της ΠΦΥ, της πρόληψης και του εμβολιασμού ως μιας ασφαλούς, επιστημονικά ενδεδειγμένης και υπεύθυνης επιλογής.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι, η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού κυρίως πληθυσμού της χώρας μας είναι της τάξης του 95 – 97% για τα πιο συχνά λοιμώδη νοσήματα, γεγονός που οδηγεί σε γενική ανοσοποίηση του πληθυσμού, πίσω από την οποία  «οχυρώνονται» τα μη εμβολιασμένα άτομα. Αν αυτός ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από ένα κρίσιμο όριο τότε χάνεται ο «φραγμός ανοσοποίησης» του πληθυσμού και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς κρουσμάτων, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας και η 7η Υ.ΠΕ. θα συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των γονιών, επιστρατεύοντας επιστημονικά επιχειρήματα και όχι απειλές και κυρώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos